Home » Tarja – Effenaar (Eindhoven) 15/05/2014

Tarja – Effenaar (Eindhoven) 15/05/2014

door Hans Kraaijveld
176 views 6 minuten leestijd

Hier hebben we al even naar uitgekeken, Tarja treed deze week in Nederland op! Ze doet samen met haar band maar liefst drie shows in Nederland, waarvan de laatste in de Effenaar. Deze zijn onderdeel van haar “Colours in the Road” tour naar aanleiding van het onlangs verschenen album “Colours  In The Dark” van de Finse metal prinses. Ze wordt vanavond ondersteund door de Italiaanse band Koma Killer en het Nederlandse TheNAME.
komakillers-20140515-007Als eerste mag de uit Italië afkomstige band Koma Killer het podium op. Ze spelen redelijk recht toe recht aan metal en doen flink hun best. De vier mans groep bestaat uit een drummer, toetsenist, gitarist en bassist waarvan de twee laatste de zang voor hun rekening nemen. De band heeft pas een album uit getiteld Reboot waarvan we live ongeveer de helft mee krijgen. Vermoedelijk is er bij de eerste nummers sprake van wat problemen met het geluid, want de zang is verre van zuiver. Dit verbetert wel in de loop van de set, echter indruk maken doet de band niet of nauwelijks. Er klinken in een van de nummers nog wat grunts, echter staat op dat moment geen van de bandleden bij een microfoon. De band maakt wat weinig indruk op de zaal. Het publiek staat wel te kijken, maar meer dan dat ook niet.
thename-20140515-014Al snel is het tijd voor de volgende act: TheNAME. De uit Nederland afkomstige metal band gaat gelijk goed van start. Het verschil in podium presence met de vorige band is erg opvallend. Er is gelijk interactie met het publiek en zeker de gitaristen geven hem vanaf de eerste seconden flink van jetje. De frontvrouw is ook een opvallende verschijning in haar zwarte outfit. Als na een paar nummers het jasje ook nog eens uit gaat en Hadassa een nummer a capella begint heeft de band de zaal in zijn greep. De combinatie van de lekker stevige en afwisselende tracks van het album Unchained met de stem van de zangeres doet het goed en de zaal wordt lekker opgewarmd voor de hoofd act. Persoonlijke favoriet in de set is het nummer Fight. De song is heerlijk afwisselend en heeft van alles aan boord: tempo van groovy tot trashy, meerstemmige zang, grunts en de stem van Hadassa om het af te maken.
tarja-20140515-041Tijdens het opbouwen voor Tarja gaat het zwarte doek omhoog om wat spanning en verrassing te creëren. Als de band opkomt en In for a Kill inzet valt het doek en komt Tarja met de band naar voren. De finse metal godin trakteert ons gelijk op haar enorme stem bereik, stemkracht en enthousiasme. Haar stembereik is door de jaren heen gegroeid, ze heeft nu een bereik van zeker drie octaven en is hiermee niet alleen maar meer een sopraan. Haar stem reikt nu tot en met contralto (1 stapje boven tenor!!!) met daarnaast nog eens haar scala aan opera zang technieken. Dat haar stem bij alle concerten een enorme impact heeft op het publiek is dus absoluut geen verrassing.
De band die ze om zich heen heeft verzameld is daarnaast ook een genot om te zien en te horen. Van cello speler Max Lilja tot bassiste Anna Portalupi, allen zijn dit zeer goede artiesten. Max geeft meermalen een solo weg op de cello! De drummer Mike Terrana is natuurlijk al een naam op zich. Deze kan het natuurlijk niet laten om constant zijn show drum talenten te laten zien, wat hem uiteraard erg goed af gaat. De constante grijns is niet van zijn gezicht te krijgen. De band mag zich aan het einde van Never Enough even lekker uitleven terwijl Tarja van outfit wisselt. Deze komt terug in een rode rok met uiteraard een bijpassende rode microfoon.
tarja-20140515-048De set gaat dan verder met Darkness en Neverlight. De cover van Peter Gabriel doet het altijd goed, Tarja vertelt ook dat ze enorm fan van hem is. Voordat ze begint met Mystique Voyage, wat een prachtig nummer is om live te horen, neemt ze even de tijd om te omschrijven hoe ze haar publiek wil meenemen in deze muzikale reis. Met Die Alive, Deliverance en Medusa komt er een einde aan de set, maar een toegift is natuurlijk te verwachten. Na even roepen komt de band al gauw terug en worden we getrakteerd op het van het laatste album afkomstige Victim of Ritual. De intro ervan wordt uiteraard lekker uitgevoerd op de drums door Mike, die er speciaal voor gaat staan. Als de intro dan klaar is barst de band los en laat Tarja nogmaals horen waarom haar stem zo goed bekend staat. De tweede toegift is het Nightwish nummer Over the Hills & Far Away wat bijna iedereen in het publiek wel kent. Het nummer wordt door velen meegezongen. Als laatste krijgen we Until my Last Breath en klapt heel de zaal lustig mee op het nummer.
Tarja stelt nadat het nummer is afgelopen de gehele band aan het publiek voor en ieder nemen ze hun welverdiende applaus in ontvangst. De hele band neemt dan in het midden de traditionele buiging met het voetje naar voren. De band heeft het podium al verlaten, maar Tarja lijkt nog niet te willen en blijft het publiek bedanken. Ze heeft voor de toegift al bloemen gekregen van een fan uit het publiek en krijgt ook nu nog een kadootje mee.
Spijtig genoeg is hiermee het concert echt ten einde gekomen en verlaten we zeer tevreden de zaal. Het voorprogramma was de moeite waard, waarbij vooral TheNAME een prima optreden neerzette. Tarja’s reputatie is intussen niet klein meer en die wordt ook echt wel waargemaakt. Haar stem is absoluut loepzuiver, de controle perfect en is dan ook echt een genot om live te mogen horen. Haar enthousiasme en interactie met het publiek zijn vanaf het podium altijd een goede sfeermaker, alhoewel het geheel wel erg perfect overkomt. De band erbij bestaat ook nog eens uit een paar zeer goede muzikanten die het plaatje compleet maken. Conclusie: mocht je Tarja nog nooit live gehoord hebben dan is dit een absolute aanrader.Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00