Home » The Answer – Gewoon buitengewoon goed spelen

The Answer – Gewoon buitengewoon goed spelen

door Maurice van der Zalm
146 views 9 minuten leestijd

Eind januari zullen ze Nederland aandoen in Hedon in Zwolle en De Melkweg in Amsterdam. Nadat ze als voorprogramma mochten schitteren tijdens de wereldtoernee van AC/DC en recentelijk als support act van Whitesnake is het hoog tijd dat deze vier heren van The Answer uit Ierland zelf de scepter mogen gaan zwaaien op het podium. Met hun derde cd Revival op zak kan en mag het aan de kwaliteit niet liggen. De muziek is aanstekelijk en spuugt energie uit. Eens even lezen wat ze naast hun muziek nog meer te vertellen hebben.
In mijn recensie heb ik beschreven dat er muzikaal wat overeenkomsten zijn met The Black Crowes, Black Stone Cherry, W.A.S.P. en de oude Soundgarden. Kun je je vinden in deze vergelijking?
Ja hoor, ik kan me wel vinden in het merendeel van de bands. Zeker een band als The Black Crowes waren van grote invloed in de beginjaren van de band. Ook Soundgarden hoort daar wel bij, hoewel dat niet altijd een-twee-drie zichtbaar is bij mensen. Ik was trouwens een grote fan van W.A.S.P. toen ik nog een kleine jongen was en eigenlijk ben ik dat nog steeds wel. Het is bijzonder leuk dat je geconstateerd hebt dat zij van invloed zijn op de muziek van The Answer.
Revival is jullie derde cd. Op welke manier is Revival afwijkend voor de voorafgaande cd’s Everyday en Demons And Rise?
Ik denk dat we met Revival eindelijk de cd hebben kunnen maken die we altijd al hadden willen maken en nu zijn we daadwerkelijk ook in de positie om dat voor elkaar te krijgen. Onze kwaliteiten op het gebied van nummers schrijven en muziek spelen heeft een enorme positieve ontwikkeling ondergaan en voor de eerste keer waren we in staat om al onze invloeden naast ons neer te leggen en echt de muziek te maken die bij ons hoort. Die diep van binnen zit. Het schrijven van de nummers en het opnemen ervan ging ook enorm soepeltjes vergelijken met de twee eerdere cd’s die wel wat meer tijd hebben gekost.
In jullie muziek combineren jullie blues, (hard)rock en de oude rhythm’n blues. Kun je ons iets vertellen over jullie ‘roots’ en inspiratiebronnen?
De blues is iets dat ons (Paul Mahon, Micky Waters, James Heatley en Cormac Neason) aanvankelijk bij elkaar bracht als band en dat muziekgenre is nog altijd de grootste gemene deler binnen The Answer om muzikaal gezien met elkaar te communiceren. De waarde van muziek ligt voor ons in het feit om emotie teweeg te brengen en muziek moet voor ons  pure eerlijkheid uitstralen. Dat is het gevoel dat wij bij de blues krijgen en dat willen we graag toepassen op onze eigen muziek.
Er zijn een aantal titels op Revival die niet erg positief klinken. Bijvoorbeeld Use Me, Destroy Me, Waste Your Tears en Trouble. Heb je de ellende in deze wereld als inspiratiebron genomen en hoe wij daar zelf mee omgaan?
Ja, de titels mogen dan negatief klinken maar wanneer je de teksten goed bekijkt  zijn deze nummers echter heel posititef op hun eigen bepaalde manier. In onze teksten gaan we namelijk grotendeels uit van een positieve kijk op de wereld. We proberen altijd te vertellen in onze teksten dat je iets positief kunt halen uit een situatie die helemaal niet altijd zo positief lijkt of  zelfs negatief is.

Daarnaast zijn er ook een heleboel positieve titels zoals One More Revival, Vida, New Day Rising. Welke boodschap wil je meegeven met deze nummers?
Het klopt dat deze nummers wat positiever naar voren komen. Ik denk dat we gewoon willen zeggen: “Hey, wij zijn er ook nog. Wij zijn The Answer en we maken momenteel echt de beste muziek uit onze carrière. Dus kom allemaal bij elkaar en maak je klaar om samen met ons een geweldig rock and rollfeestje te bouwen!!!”
Voor de opnamen van Revival zijn jullie afgereisd naar de grens van Mexico. Wat maakt het zo bijzonder om juist daar de cd op te nemen?
Wel, we hebben de cd opgenomen op een ranch ergens buiten El Paso (Texas U.S.A. red:). We konden vanaf de ranch de lichten van Mexico zien in de verte en we hoorden regelmatig geweerschoten uit de stad Juarez komen. Op de ranch zelf waren we vrij geïsoleerd. Het voordeel daarvan is onomstotelijk dat we ons volledig konden wijden aan het opnameproces voor Revival zonder ook maar op een enkele manier afgeleid te worden hiervan. Ik denk zelf, weet bijna zeker, dat de omgeving, de atmosfeer daar in El Paso ons zeker ook heeft geïnspireerd bij het opnemen van de nummers. Dat is misschien het beste te horen in de meer bluesy momenten op de cd. Zoals in het nummer Trouble.
Zou je de cd ook gewoon in Ierland hebben opgenomen?
Hoewel de omstandigheden in El Paso heel goed voor de band en de muziek waren, denk ik toch dat we hetzelfde resultaat thuis in Ierland hadden kunnen bewerkstelligen.
Voordat jullie gingen opnemen waren de nummers voor Revival natuurlijk al geschreven. Is er nog wat veranderd tijdens de opnameperiode in El Paso?
Jawel. We gingen met onze nummers richting Texas. We hadden erg veel energie gestoken in de demo’s en we waren echt heel tevreden over de kwaliteit van de nummers. Sommige nummers schreeuwden het echter bijna uit om in een echte grote studio te mogen worden opgenomen. Deze nummers hebben gewoon een beter geluid gekregen. Daarnaast zijn er ook nummers die wel wat veranderingen hebben ondergaan terwijl we met z’n vieren in de studio bezig waren. New Day Rising en Revival zijn daar goede voorbeelden van.
Jullie hebben getourd met AC/DC. Heeft deze tour enige invloed gehad op de manier van schrijven, of van jullie optredens?
Touren met AC/DC heeft inderdaad wel wat invloeden achter gelaten. Zij hebben ons eigenlijk laten zien en horen hoe je met de eenvoudigste muzikale dingen miljoen mensen kunt aanspreken als je ze gewoon buitengewoon goed uitvoert. Daarnaast is het gewoon heel erg opvallend hoe zij zich verbinden aan de kwaliteit van hun shows. Alles draaide gewoon om de uitstraling, om die ene show van de avond. Het is fantastisch om te zien hoe zij allemaal die passie nog in zich dragen op hun leeftijd. Dat heeft bij mij wel wat achtergelaten.
“After all that time on the road, our song writing’s so much tighter, all the fat has been stripped away and we’re much more direct”.  Deze woorden las ik in jullie biografie. Kun je ons wat voorbeelden hiervan geven?
Ik zou eigenlijk willen zeggen dat alle nummers op de cd een reflectie zijn op deze woorden. Als voorbeeld zou ik het nummer Use Me willen noemen. In slechts drie minuten gaat dit nummer op en neer en heen en weer en raakt je zo ongelooflijk voor je hoofd. Dat is bijna niet te beschrijven. Daarnaast is er ook het nummer Can’t Remember, Can’t Forget. Ook hierin ligt zo’n ontzettend strak ritme. Gewoon zonder poespas een ijzersterk nummer.
Wat eisen jullie eigenlijk van jezelf wanneer je nieuwe nummers uitbrengt met The Answer? Zijn er enige criteria voor nieuwe nummers?

Alle nummers moeten wel aan een zekere standaard voldoen. We weten allemaal wel wanneer een nummer goed is of niet. Het is een beetje een soort zesde zintuig. Je weet gewoon diep van binnen of het voor jezelf voldoet aan een bepaalde grens. Een nummer  moet ook wel een zekere mate van kwaliteit hebben wanneer we op tournee gaan voor een bepaalde tijd. De nummers moeten gewoon goed zijn, anders zou het gewoon een vernietiging van je ziel zijn om ze avond na avond op dat podium te moeten spelen.
 
 
Wanneer ik naar de groepsnaam kijk, zou ik graag willen weten op welke vraag jullie The Answer zijn?
Hoe zullen we onze band noemen !! Het is eigenlijk gewoon heel simpel. We konden maar niet besluiten hoe we onszelf wilden noemen, dus toen James de naam The Answer voorstelde vonden we dat eigenlijk wel een goede naam. In de progressie die de band ondertussen heeft ondergaan heeft het ook wel een meer symbolische betekenis gekregen. We begonnen onszelf als het antwoord te zien op alle rotzooi die de muziekindustrie maar uitstrooide op ons.
Na spelen met AC/DC en daarna met Whitesnake zijn jullie nu de headliner. Hoe ervaren jullie dat?
Oh, het  is zo goed. Ik houd ervan om iedere avond negentig minuten onze muziek te spelen. Het geeft ons de mogelijkheid  om al onze muzikale kwaliteiten gewoon live op het podium uit te stallen.
2012 is net begonnen. Zijn er nog dromen/wensen voor het komende jaar?
Jazeker zijn er nog wensen/dromen. Ik hoop dat Revival de meest succesvolle cd van ons wordt voor het moment en dat we aan het eind van het jaar 2012 een nog betere cd hebben gemaakt in de tussentijd.
Is er aan het eind van dit interview nog iets wat je wilt delen met de lezers?
Ik wil jullie bedanken voor alle steun die The Answer heeft mogen ontvangen. Ik zie er echt naar uit om iedereen te zien bij de concerten in Zwolle en Amsterdam eind januari.
The Answer is er klaar voor om op eigen benen te staan en dat laten ze horen op hun cd Revival. Ze zullen het ook zeer zeker laten zien tijdens de twee concerten in Nederland als onderdeel van hun Europese tour. Juist die mix van onvervalste, eerlijke, pure rockmuziek zorgt ervoor dat The Answer verder zal groeien en vooralsnog van plan is om Europa de komende maanden plat te spelen.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00