Home » The Dutch Queen Tribute – Effenaar (Eindhoven) 28/12/2023

The Dutch Queen Tribute – Effenaar (Eindhoven) 28/12/2023

door Maurice Tonies
355 views 5 minuten leestijd

De Britse rockformatie Queen is al jarenlang èèn van de hofleveranciers van de Top 2000. Sterker nog, Bohemian Rhapsody, de grootste hit van de heren staat steevast op de eerste plaats. Ook veel andere klassiekers prijken in de lijst en dat is niet voor niets. De muziek van Queen is tijdloos en spreekt anno 2023 nog steeds een groot publiek in. Wie kan simpelweg niet een nummer van Freddie Mercury en consorten opnoemen en meezingen?

Tributeband The Dutch Queen Tribute houdt al jarenlang de muziek van de beroemde rockband in ere. De gelegenheidsformatie ademt de muziek van Queen zonder daar een overdreven act omheen te hoeven doen. Geen pruiken opplaksnorren, overdreven outfits en dergelijke, nee gewoon puur de muziek van Queen, niets meer niets minder. The Dutch Queen Tribute bewees zich al eerder in de Effenaar in Eindhoven en nu is er wederom geen kaartje meer te bemachtigen voor deze show.

Rond de klok van half negen werd het donker in de grote zaal in Eindhoven en bestegen de heren het podium. De band opende met een snippet van It’s A Beautiful Day en rockte vervolgens direct aansluitend met One Vision en Tie Your Mother Down. Meteen wed duidelijk dat het muzikaal wel in orde zat bij The Dutch Queen Tribute. Ondertussen was de techniek nog even druk bezig om het geluid perfect te krijgen voor deze avond, wat de heren al snel lukte.

De sfeer zat er dan ook direct in! Het moet dan ook heerlijk voelen als band om te zien hoe jouw publiek uit zijn dak gaat op de muziek van Queen. De Britse formatie maakte in de jaren ’70 en ’80 zelf een behoorlijke transformatie door en raakte hierbij diverse stijlen aan. Een doorsnede van deze verschillende stijlen was dan ook hoorbaar vanavond in de Effenaar. Zo is het contrast tussen Death On Two Legs en Crazy Little Thing Called Love bijna niet groter te noemen, maar The Dutch Queen Tribute liet het allemaal voorbij komen. De voorliefde voor de echte gitaarnummers was voelbaar, wat was gitarist Kees Lewiszong een absolute geweldenaar. Vol overgave ging de band ervoor en dat had dan ook een positieve uitwerking op het uitgelaten publiek in de zaal. Niet alleen op het podium stond werd er gezongen vanavond, in de zaal waren ook menige “Freddies” aanwezig, de een wat beter dan de ander…

De gelegenheidsformatie The Dutch Queen Tribute bestaat normaliter uit bandleden van onder andere Krezip en Navarone. Normaliter zit Krezip-drummer Bram van den Berg achter het drumstel, maar wegens zijn verplichtingen met U2 in Las Vegas hadden de heren de hulp van Martijn Bosman ingeschakeld. Ook Martijn heeft zijn strepen in de muziek al lang en breed verdiend en blijkt een prima invaller. Zo droeg elk bandlid wel zijn steentje bij in de Effenaar. Zo zijn achtergrondkoortjes wel essentieel bij Queen en deze mochten dan ook niet ontbreken.

The Dutch Queen Tribute hoefde dan ook weinig moeite te doen om de zaal met zich mee te krijgen, de muziek van Queen spreekt vele generaties aan en zorgt voor een meezingende massa. Tussen de rocksongs door probeerde de band ook wat kleinere liedjes te spelen, maar het luide publiek in de Effenaar had tijdens Who Wants To Live Forever en Love Of My Life even minder aandacht voor de band en dat was wel jammer te noemen, want op een avond zoals deze was het toch al zo hard werken voor The Dutch Queen Tribute. De lange uithalen bleken ook wel een aanslag op het stemgeluid van zanger Merijn van Haren, die toch al niet helemaal fit bleek. Daarnaast noteerde de kritische luisteraar wel meerdere foutjes, zo waren de heren tijdens Hammer To Fall de weg compleet kwijt. Maar ga er maar aan staan, twee uur lang de nummers van Queen vertolken!

Gelukkig kon de band altijd wel rekenen op een enthousiast meezingend publiek. Zo werd Bohemian Rhapsody woord voor woord meegezongen en ook Don’t Stop Me Now was na al die jaren niet vergeten. De menigte in de Effenaar veerde nogmaals op en neer. We waren dan ook getuige van een geweldige show die in het toegift nog even dunnetjes werd verlengd. Zo was Radio Gaga de opmars naar nog twee grote hits van Queen. Wie nog een beetje stem overhad mocht zich voor een laatste keer laten horen op We Will Rock You en We Are The Champions, waarna de muzikale ode aan een van Engelands grootste rockbands er nu echt op zit. Wat een pure klasse, hier krijgen we nooit genoeg van!
Foto’s met dank aan Femke de Schepper

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00