Home » The Gathering – Doornroosje (Nijmegen) 09/11/2014

The Gathering – Doornroosje (Nijmegen) 09/11/2014

door Maurice Tonies
192 views 4 minuten leestijd

Gathering1The Gathering bestaat 25 jaar en de band laat deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbijgaan. Onder de noemer “25 Years Of Diving Into The Unknown” speelt de band uit Oss twee uitverkochte shows in het nieuwe Doornroosje in Nijmegen. Vanuit heel de wereld zijn er vandaag fans aanwezig om deze speciale show bij te wonen. Wat kunnen we wel allemaal verwachten? Vol spanning staan we in een gigantische rij voor Doornroosje…..
De rij bij Doornroosje is al een belevenis op zich. De lange sliert eindigt bijna bij het station en tijdens het wachten horen we allemaal verschillende talen. Of dat nu Spaans, Italiaans, Frans of Duits is, allemaal hebben ze goede zin. We wanen ons bijna in het buitenland tussen zoveel talen. De stemming zit er goed in en iemand deelt zelfs een pizza uit die zij zelf niet meer hoeft. Ook worden er nog in allerlei talen nog op het laatst wat tickets verkocht. Deze speciale show wil niemand missen.
De grote zaal van Doornroosje staat propvol en ook op het balkon zijn veel toeschouwers. Als er een intromuziek klinkt kijkt iedereen al naar het podium. Op bijzonder grote schermen worden de 25 jaren van The Gathering afgeteld met daarbij allerlei afbeeldingen van de groep, variërend van albumhoezen tot fotomateriaal. Bij de nul klinkt een luid applaus en verschijnt de band op het podium. Voor deze speciale show hebben ze ook oud-bandleden uitgenodigd om mee te gaan spelen. Zo zullen we ongetwijfeld veel verschillende fases uit het bestaan van The Gathering te zien en te horen krijgen.
De groep trapt af door gezamenlijk “Saturnine” te laten horen en vanaf dat moment is het continu genieten. Op de grote schermen komen schitterende visualisaties voorbij. Het kippenvel heeft zich al meester gemaakt in de zaal en dat wordt alleen maar versterkt als “Strange Machines” meteen als tweede nummer in de set opduikt. Niks bewaren tot het laatst, meteen knallen. Zangeres Anneke van Giersbergen blijft immens populair en beschikt over een gouden strot. Het publiek laten springen, juichen en meezingen blijkt dan ook geen probleem. Vooral op de harde stukken gaan de handen massaal in de lucht. Hiervoor is men naar Nijmegen gekomen. “25 Years Of Diving Into The Unknown” is een show waarin men allerlei fases voorbij laat komen. De band kent in hun bestaan verschillende bezettingen en zo zien we de huidige zangeres Silje Wergeland en oud-bassiste Marjolein Kooijman het podium betreden. Zij spelen “Meltdown”, een van de latere nummers van de groep, waarbij Noel Hofman ook nog op trompet zich komt melden. Een duik in 25 jaar The Gathering is dan ook een feit.
Het is genieten in Doornroosje. Een schitterend “Nighttime Birds” ontbreekt niet evenals het bulderende stemgeluid van Bart Smits. Toen The Gathering begon was het allemaal nog heel wat harder en dan is het mooi om de oude zanger aan het werk te zien. Samen met zangeres Marike Groot. Zo herleeft de begintijd weer op deze zondagavond. Het hardere werk zorgt voor een ware opleving in de zaal. Vuisten gaan de lucht in en men brult graag mee. Het publiek laat zich veelvoudig horen vandaag en vooral als Anneke van Giersbergen zich op het podium meldt. Velen zijn blij met haar aanwezigheid. De show van vandaag bestaat uit veel verschillende samenstellingen, maar ook staan de zangeressen samen op het podium om een klassieker van vocalen te voorzien. Er is zoveel keuze om een setlist te vullen en zo komen er wel van tien verschilleden albums nummers voorbij. Een show zoals deze zou uren en uren kunnen duren, maar helaas zit de show er na dik twee uur op. Tenminste de band verlaat het podium….
Er wordt wat omgebouwd in de grote zaal van Doornroosje en The Gathering keert terug. Er wordt stilgestaan bij het jubileum van de band door een aantal personen te bedanken. Drie bandleden zijn vanaf het begin al lid van de band en worden ze even in de spotlights gezet. Eerder werd vanavond al zangeres Silje al bezongen, want ze viert vandaag haar verjaardag. Naast de bandleden wordt ook de crew bedankt en een aantal personen die aan deze fantastische show hebben meegewerkt. Het publiek is hoorbaar dankbaar voor dit alles en zorgt voor een luid applaus. Wie vanavond nog geen kippenvel gekregen had krijgt het alsnog in het toegift. In een geweldig “I Can See Four Miles” staat iedereen van The Gathering op het podium om nog even alles te geven. Zo vier je een jubileum, zo vier je  “25 Years Of Diving Into The Unknown”

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00