Home » The Gentle Storm – Paard van Troje (Den Haag) 11/04/2015

The Gentle Storm – Paard van Troje (Den Haag) 11/04/2015

door Monica Duffels
255 views 5 minuten leestijd

Zelden heb ik het zo druk gezien bij het Paard van Troje. Dit Haagse poppodium doet vanavond zeer goede zaken, want de twee zalen die het Paard heeft zijn volledig uitverkocht. In de grote zaal speelt de Haagse band Splendid!. Ook een leuke band, maar ik kom voor Arjen Lucassen’s formatie The Gentle Storm, met  de charmante zangeres Anneke van Giersbergen als frontvrouw.
 
LesoirKlokslag acht uur begint het voorprogramma. De avond wordt geopend door de band Lesoir (“de avond”). Ik kende de band nog niet en mijn logische gedachte is: ze zullen wel uit Frankrijk komen. Echter wanneer zangeres Maartje de band introduceert wordt al snel duidelijk dat de band gewoon uit Limburg komt en al een aardig tijdje meedraait in de muziekbusiness. Lesoir is sinds 2010 actief en heeft in november 2014 het derde album, getiteld Luctor Et Emergo uitgebracht, en hebben met enkele topproducers samengewerkt, zoals John Cornfield (Muse en Oasis). De band heeft inmiddels behoorlijk wat podiumervaring opgedaan en laat in het Paard van Troje horen bepaald geen dertien-in-een-dozijn-bandje te zijn. Met een aanstekelijke mix van progressieve rock, alternative en metal met een ruime diversiteit aan muziekinstrumenten weet de band de zaal alvast goed op te warmen. Muzikaal gezien doet het me hier en daar een beetje denken aan Steven Wilson, Muse en Sigur Rós. Maartje haalt tijdens een nummer zelfs een dwarsfluit tevoorschijn, wat het prog-sfeertje helemaal compleet maakt.
 
Rond een uur of negen is het tijd voor The Gentle Storm. De band is onderdeel van een project van componist/gitarist Arjen Lucassen en zangeres Anneke van Giersbergen. Het album dat zij hebben geschreven is een conceptalbum en gaat over een briefwisseling tussen twee geliefden tijdens de Gouden Eeuw. Inmiddels is de cd-presentatie van The Diary al achter de rug en is de band The Gentle Storm
op tour. Helaas is Arjen, de master himself, er na de cd-presentatie niet meer bij, maar zijn absentie wordt geheel goedgemaakt door de groep zeer getalenteerde muzikanten die meegaat op tour. Het grappige is dat ik al deze muzikanten al eens vaker op heb zien treden in diverse bands en dat ik het heel bijzonder vind ze in de huidige combinatie mee te mogen maken. We zien Anneke (vocalen), Marcela Bovio, (vocalen/achtergrondvovalen), Merel Bechtold (gitaar), Ferry Duijsens (gitaar), Johan van Stratum (basgitaar), Joost v.d. Broek (toetsen) en Ed Warby (drums). Om te beginnen worden de eerste twee tracks van het album The Diary gespeeld. Het mysterieuze intro met klokgelui van The Endless Sea klinkt door de speakers en en na een rustig begin gaat de band geleidelijk helemaal los. Het valt me al snel op dat de meeste nummers live een stuk krachtiger overkomen dan op cd. Anneke heeft een loepzuiver stemgeluid en Marcela ondersteunt de nummers van The Diary  met mooie klassieke operazang. Het is leuk om te zien dat de bandleden veel plezier hebben in het optreden. Over alle bandleden zijn de meeste mensen die ik na afloop spreek erg te spreken. De grootste bewondering gaat uit naar de 22-jarige Merel, die in korte tijd erg bekend is geworden in de metal-scene wegens haar uitzonderlijk goede gitaarspel en haar krachtige performance. Ook Anneke is erg te spreken over de avond. Ze kan het maar niet laten om te zeggen dat ze het publiek erg gaaf vindt. Ik heb het idee dat ze dit deels zegt om zichzelf een beetje op te peppen, maar ze meent het ook echt. Er zijn niet genoeg The Gentle Stormnummers van The Gentle Storm beschikbaar om een volwaardig optreden te kunnen geven, dus worden ook andere nummers gespeeld, o.a. van The Gathering. Hoe fijn is het om Anneke weer eens Eléanor en Strange Machines te horen zingen en dan ook nog eens in deze bezetting! Na een half uurtje gespeeld te hebben verdwijnt de band even van het podium en even later verschijnt Anneke met slechts een akoestische gitaar om haar schouder en zingt solo de Pink Floyd-cover Wish You Were Here . Tijdens de akoestische set komen vervolgens Joost, Ferry en Marcela op. Marcela treedt nu even op de voorgrond en zingt een prachtig duet met Anneke. Na dit rustpunt is het hoog tijd om de elektrische gitaren er weer bij te halen. Pardoes neemt Anneke even de verkeerde microfoon mee, maar deze blijkt gelukkig toch te voldoen nadat deze goed is ingesteld. Aan alles komt helaas een eind en de band komt nog eenmaal terug voor een toegift. Voor de verandering wordt ditmaal gekozen voor een Devin Townsend-cover, Fallout en wordt besloten met het oosters geörienteerde The Shores Of India. Mijn slotconclusie is dat het een topavond met topmuzikanten is geweest!
 
Setlist: Endless Sea – Heart Of Amsterdam – Brightest Light – The Storm – Eléanor (The Gathering) – New Horizons – Wish You Were Here (Pink Floyd) – The Moment – Valley Of The Queens (Ayreon) – Comatose (Ayreon) – Cape Of Storms – The Greatest Love – Waking Dreams (Ayreon)  – Strange Machines (The Gathering) – Isis And Osiris (Ayreon) – Fallout (Devin Townsend Project) – Shores Of India


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00