Home » Trivium – 013 (Tilburg) 24/06/2014

Trivium – 013 (Tilburg) 24/06/2014

door Patrick Spruytenburg
145 views 4 minuten leestijd

Trivium: een band die zonder problemen de grote zaal van 013 zou moeten kunnen vullen, staat vanavond in de kleine zaal te spelen. Bij het aanvangstijd van de support act is er pas een handjevol mensen in de zaal. Zo te zien zijn het wel de die-hard fans, want waar ik gewend ben dat bij een metal concert de plekken aan de bar het eerste bezet zijn, vormen deze fans al de eerste 2 rijen voor het podium. De barmedewerkers hebben een rustig begin van de avond. Of het zo blijft? De deuren van het balkon zijn open, en dat is niet het geval als de verwachte bezoekersaantallen laag zijn. Ik ben dan ook zeker niet de enige die nieuwsgierig is naar het verloop van de avond.
magnacult @ 013 - foto patrick spruytenburg - 002Death Angel heeft helaas de tour met Trivium moeten cancellen, en vervanging is gevonden in Magnacult. Geen onbekende voor de 013, eerder dit jaar mochten ze ook al openen voor The Psyke Projekt. De drumkit voor Trivium staat al op het podium opgesteld, en de banner van Magnacult staat voor deze kit. Gevolg is dat de band slechts de voorste helft van het podium ter beschikking heeft. Drummer Bionic zit aan de rechterkant, en de overige bandleden Seb, Spit, Tomas & D. moeten continu rekening houden met elkaar op een paar vierkante meter stage.
Met dit compromis valt best te leven, jammer voor de band is dat de zaal nog zo dun bevolkt is tijdens hun half uur durende show. Met name zanger Seb is iemand die continu het contact met het publiek opzoekt en er alles aan doet om de zaal bij het optreden te betrekken. Wat hier helaas jammerlijk faalt. Want de korte set van deze metal band is zeker de moeite waard. Niet altijd even fijn geslepen, bij vlagen zelfs een beetje rommelig maar lekker stevig doet de band er alles aan om hun motto “Magnacult’s killing season is open” waar te maken. Niet vernieuwend, niet hoogdravend, maar gewoon een lekkere mix van thrash & death metal.
trivium @ 013 - foto patrick spruytenburg - 011Als het aanvangstijdstip van Trivium nadert, valt op dat de zaal van best wel leeg naar best wel vol is getransformeerd: beneden is het gewoon vol en ook het balkon is lekker gevuld. Als intro krijgt de zaal Run to the hills van Iron Maiden voorgeschoteld. Een klassieker die iedereen vol overgave mee weet te zingen, en de zaal warmt zichzelf al goed op. Het viertal rondom Matt wordt enthousiast ontvangen en ik heb zelden meegemaakt dat de stemming er al binnen luttele seconden inzat. Even ronddraaien met de vinger en al in de intro van het eerste nummer is de eerste circle pit een feit. De publieks-partitipatie-factor van Trivium staat op hoog niveau, continu wordt de interactie gezocht en snapt de band waarvoor ze op het podium staan: de aanwezigen entertainen!
Zonder Magancult te kort te willen doen is wel duidelijk wie hier de headliner is: de met strakke riffs, screams, breaktowns en aanstekelijke zang doorspekte thrash metal / metalcore staat als een huis. Recente nummers en oud werk worden afgewisseld, tot grote vreugde van de zaal. Die na een aantal nummers ook van Matt te horen krijgt waarom ze in de kleine zaal staan: de band heeft besloten om het laatste optreden in NL in een intieme setting voor een klein publiek te doen. De aanwezigen behoren tot ‘the chosen few’, alle anderen die er niet zijn hebben gewoon pech. Dikke pech!
Ik vind het dan ook niet erg dat ik Trivium voor het eerst live mee maak tijdens dit speciale optreden. Ik ken live optredens van de band voor enorme mensenmassa’s, maar wat hier vanavond in de kleine zaal gebeurt gaat daar zo ver overheen. Want het is duidelijk dat de heren geen feestje voor het publiek geven, maar er duidelijk een feestje met het publiek van maken. Een memorabele eerste live kennismaking, mooier kan ik het niet samenvatten…
Setlist: Brave – Built – Strife – Black – Throes – Gunshot – Blood – World burn – Flies – Anthem – Dying – Pull harder – Down – In Waves


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00