Home » True Citizen – Blow Your Mind With Why

True Citizen – Blow Your Mind With Why

door Maurice van der Zalm
138 views 2 minuten leestijd

cover true citizenWanneer Tom Yorke in Nederland zou zijn opgegroeid, zou zijn naam Mathijs v.d. Hurk zijn en zou hij de zang verzorgen van True Citizen. Het heeft een aantal jaar geduurd voordat True Citizen hun ‘true’ geluid hadden gevonden. Het kan niet anders dat ze tijdens deze zoektocht zijn beïnvloed door bands die melancholische en dromerige muziek maken, maar die eveneens met beide voeten in de klei staan en krachtig spel vertonen.

Met het openingsnummer Undefined op de EP starten ze de ‘trip’, maar hebben me nog niet meteen om. Het blijkt echter een aanzet te zijn tot veel moois. Het daaropvolgende nummer Run mag zeker meeslepend en zelfs hypnotiserend te noemen zijn waarbij het instrumentarium lekker puur wordt neergezet. Gitariste Anne Wijers laat hier horen dat zij goed in staat is om een tweede stem te geven aan het geluid van de band. Big Waves neemt je daarna verder mee op reis. De ingetogenheid van het nummer siert het geheel en bouwt een gezonde spanning op. De akkoorden die na ongeveer vijf minuten gespeeld worden, doen de jaren 80 herleven. Met Those Prowling Eyes komt de voorliefde voor Radiohead sterk naar voren, hoewel referenties aan het adres van het Deense Saybia ook genoemd mogen worden. In Hide With Me laat Mathijs horen dat hij niet alleen ingetogen kan zingen, maar in de ferme uithalen die zuiver blijven, komt de kracht van het nummer nog meer naar voren. Jammer van een EP is het feit dat er zo weinig nummers op staan. Ook hier ben ik na het zesde nummer Desert Illusion eigenlijk nog niet uitgeluisterd.
De EP Blow Your Mind With Why is onnederlands van kwaliteit en het verbaast me werkelijk niet dat de band al verschillende bandwedstrijden heeft gewonnen in de de zes jaar dat ze bestaan. Het wordt nu echter wel tijd dat ze uit het wedstrijdmilieu klimmen en dat Nederland ze meer biedt. Kwaliteit mag toch gezien en gehoord worden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00