Home » Turin Brakes – Effenaar (Eindhoven) 15/10/2016

Turin Brakes – Effenaar (Eindhoven) 15/10/2016

door stijn@rockportaal.nl
137 views 2 minuten leestijd

De zomer zit er nu echt op, en de herfst komt eraan. Wie nog op zoek is naar een goede soundtrack voor het seizoen van de vallende blaadjes hoeft niet verder te zoeken dan Turin Brakes. Midden oktober is dan ook een ideaal moment voor de band om te gaan touren, en de Eindhovense Effenaar te bezoeken.

Tijdens hun tour wordt Turin Brakes bijgestaan door het Romeinse Dog Byron. De band kenmerkt zich met muziek die ergens het midden houdt tussen Turin Brakes en I Am Kloot, met een behoorlijke bluesy inslag en voorzien de donkere stem van zanger Max Trani. De band is echter niet drie kwartier even boeiend, en ook de Engelse uitspraak van Trani laat soms te wensen over.

band-photo-2Van Rome naar Turin Brakes. Stiekem doet deze band al even mee; hun debuut The Optimist LP stamt alweer uit 2001. Turin Brakes is zo’n bandje dat – helaas – net onder de radar van de meeste radiozenders blijft, maar een band die gestaag goede albums met heerlijke indie popsongs blijft maken.

Met Lost Property mocht de band eerder dit jaar hun zevende album noteren. De setlist laat nummers van deze plaat langskomen, maar gaat ook helemaal terug naar 2001, en naar nummers die de band schreef toen ze nog 16-jarige jochies waren. Toch klinkt de band nog net zoals vroeger: de stem van Olly Knights, het samenspel, en de nostalgie met een knipoog die doorsijpelt in de liedjes. Zelfs zijn kledingkeuze (een blousje met daar onder slacks en Vans) heeft de tanden des tijds doorstaan.

Net zoals de songs van de band, trouwens. Oudere nummers zoals Future Boy en Pain Killer zijn nog even betoverend als eerst. Nieuwe songs passen er goed bij en misstaan niet naast de nummers die door de hele zaal meegezongen worden. Het publiek verdient sowieso een compliment; Olly Knights noemt ze ‘very listeny‘ en kan op aandachtige toehoorders rekenen die hartstochtelijk de muziek beleven.

Tegen het einde van de show worden de nummers wat voller van geluid; de heren blijken niet alleen semi-akoestisch goed uit de voeten te kunnen, maar ook met de intensiteit wat opgeschroefd. Zeker fan-favoriet Underdog (Save Me) krijgt een nieuw en stoerder jasje, zonder daarmee aan kracht in te boeten. Dat is ook een goede conclusie van deze geslaagde zaterdagavond: de liedjes van Turin Brakes zijn meer dan dik in orde, in welke vorm dan ook. En die liedjes zouden best wat meer gehoord mogen worden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00