Home » Tyketto & 7 Miles to Pittsburgh – Boerderij (Zoetermeer) 30-11-2017

Tyketto & 7 Miles to Pittsburgh – Boerderij (Zoetermeer) 30-11-2017

door Arjen de Graaf
215 views 5 minuten leestijd

Het gebeurt niet vaak dat het voorprogramma de reden is dat je naar een concert gaat. Maar in het geval van 7 Miles to Pittsburgh is dat wel degelijk het geval. Deze nieuwe Nederlandse rock sensatie is namelijk verantwoordelijk voor een van de beste albums van 2017. En dat is een hele prestatie aangezien er veel prima platen zijn uitgebracht dit jaar. En de combinatie met een uitstekende groep als Tyketto is een extra reden om naar Zoetermeer af te reizen.
Op het moment dat 7 Miles to Pittsburgh het podium betreed is het in de zaal al behoorlijk druk. Ondanks dat er muzikaal gezien weinig raakvlakken zijn met Tyketto lijkt het erop dat veel bezoekers deze buitenkans niet willen missen om de groep te zien. De drie optredens met Tyketto zijn namelijk de eerste, maar voorlopig ook de laatste optredens van 7 Miles to Pittsburgh. Het zou echter een gemiste kans zijn als het hierbij blijft want wat de groep deze avond laat zien en horen is ongehoord goed en bij vlagen zelfs sensationeel.
Er staat dan ook wel de nodige kwaliteit op het podium. Zanger Andrew Elt kennen we natuurlijk van Sleeze Beez en Physical Graffiti, de beste Led Zeppelin tributeband in Europa, bassist Martin Helmantel speelde vroeger bij Elegy en gitarist en tevens alleskunner Joris Lindner komen we ook tegen in Komatsu, maar dan als drummer. Dit drietal is verantwoordelijk voor het debuutalbum waarop Lindner zowel de drums, toetsen en gitaarpartijen voor zijn rekening neemt. Op het podium wordt de groep dan ook uitgebreid tot een 5-mans formatie met drummer Dirk Bruinenberg (o.a. Kamelot, Place Vendome) en Remco van Zandvoort op het prachtige Hammond orgel.
Het resultaat is zoals gezegd verbluffend. De nummers van het debuut worden uitmuntend gespeeld en komen mede door het fantastische geluid nog indrukwekkender uit de verf. Lindner staat voor het eerst sinds jaren met een gitaar op het podium maar daar is niks van te merken. Wat een klasbak. Het is overduidelijk dat er een bepaalde chemie is tussen de bandleden. De gedrevenheid spat er bij Elt, Helmantel en Lindner vanaf en ook Bruinenberg en Van Zandvoort voelen zich overduidelijk als een vis in het water. Alles klopt aan deze band.
Muzikaal is 7 Miles to Pittsburgh moeilijk in een hokje te plaatsen. Invloeden uit de (hard)rock jaren 70 en 90 zijn er overduidelijk maar wel met een moderne en unieke eigen organische sound. En dat komt gewoon uit Nederland. Vanaf het eerste nummer Same size soul volgt het ene hoogtepunt het andere op. Pittsburgh, Lost and found, het geweldige Jambalaya, het is allemaal even mooi. Ook het publiek kijkt ademloos toe want iedereen is het er toch wel over eens dat we naar iets bijzonders staan te kijken. Tevens kunnen we vaststellen dat Andrew Elt als rockzanger op eenzame hoogte staat in Nederland. Hij zingt beter dan ooit en de niet bepaald makkelijke zangpartijen lijken hem geen enkele moeite te kosten. Ook qua veelzijdigheid en uitstraling is hij volstrekt uniek. Dit optreden smaakt naar veel meer en hopelijk zien we de band snel terug op het podium. 7 Miles to Bospop wellicht?
En dan moet Tyketto nog komen. In eerste instantie wordt het dan ook een anti-climax. Niet dat de groep daar iets aan kan doen maar het geluid is gedurende de eerste nummers niet al te best waardoor het allemaal nog niet zo overkomt als het zou moeten. Gedurende het optreden wordt het gelukkig iets beter en krijgen we onder aanvoering van de altijd sympathieke zanger Danny Vaughn een prima set voorgeschoteld. Ondanks stemproblemen eerder deze tour is daar deze avond gelukkig niks meer van te merken. Bassist Chris Childs is er dit keer niet bij vanwege verplichtingen met Thunder. Zijn vervanger is niemand minder dan Greg Smith die we kennen van o.a. Rainbow en Ted Nugent.
Met drummer Michael Arbeeny vormt Vaughn al bijna 30 jaar het kloppend hart van Tyketto. In die jaren heeft de groep een flink aantal tijdloze nummers gemaakt. Vooral debuutalbum Don’t come easy uit 1991 is nog altijd een klassieker in het AOR genre. Vanzelfsprekend zijn het vooral songs van die plaat die het meest tot de verbeelding spreken. Lay your body down, Wings en Burning down inside doen het nog altijd goed maar ook recenter werk van het vorig jaar verschenen album Reach past er prima tussen. Dé Tyketto klassieker Forever young wordt bewaard tot het laatst. Wat blijft dat toch een geweldig nummer. Het zorgt na al die jaren nog steeds voor kippenvel en is een gepast einde van een mooie avond. Maar ere wie ere toekomt, ondanks dat Tyketto een prima optreden neerzet is het 7 Miles to Pittsburgh dat op alle fronten de meeste indruk maakt.
Foto’s: DCH Photography.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00