Home » UKSubs – Rambler (Eindhoven) 09/03/2013

UKSubs – Rambler (Eindhoven) 09/03/2013

door Patrick Spruytenburg
72 views 3 minuten leestijd

Als je aan de punkrock band UK Subs een status toe zou moeten kennen, dan kan dit niet anders dan ‘legendarisch’ zijn. Enkele feiten:

  • Ze zijn in 1976 opgericht, en hebben sindsdien continu bestaan en opgetreden.
  • Oprichter van de band is frontman Charlie Harper, die de band door diverse bezettingswisselingen heen geleid heeft en tot op heden de stem van de band is.
  • De band heeft bij de oprichting voor de real spirit of punkrock gestaan, en deze stijl zijn ze continu trouw gebleven zonder experimentele en/of commerciële uitstapjes.
  • Ze brengen albums uit volgens de letters van het alfabet, en bij het laatste album zijn ze bij de X aanbeland: XXIV dateert van februari 2013.

20130309-uksubs-003(small)The Rambler kent een flinke toeloop op deze zaterdagavond: velen willen de kans niet voorbij laten gaan om deze helden in Eindhoven nogmaals live mee te maken: het is niet de eerste keer dat ze op dit Eindhovense podium staan. Al bij opkomst blijkt dat Charlie, Jet, Alvin en Jamie no-nonsense muzikanten zijn: er volgt geen intro, de instrumenten worden opgepakt en er wordt een aanvang gemaakt met de setlist.
Wat er zich in het volgende uur afspeelt, is moeilijk onder woorden te brengen: in no-time (lees: na de eerste noten) heeft de band het publiek in haar greep. Er vormt zich een pit waarin door dames en heren, jong en oud gemoedelijk geduwd, getrokken en een beetje op elkaar gebeukt wordt. Gemeenschappelijke deler zijn de teksten: deze worden massaal meegeblérd, al dan niet met een gebalde vuist of een flesje bier in de lucht. De mensen die zich tot de groep ‘not for the faint hearted’ ingedeeld voelen volgen het hele spektakel op iets veiligere afstand. Maar van een afstandje gemoedelijk een beetje toekijken is totaal geen sprake: wat deze band rondom de inmiddels 69-jarige zanger voor elkaar krijgt is van ongekende klasse. Ik heb bands gezien die het publiek goed bij het optreden wisten te betrekken, maar waarbij deze publieksparticipatie toch afnam naarmate de afstand tot de band groter en de bar kleiner werd. UK Subs spelen echter voor de hele kroeg, en dan bedoel ik echt de hele kroeg. Zelfs het rookhok is en blijft akelig leeg…
De no-nonsense mentaliteit van de band blijft het hele optreden door aanwezig: ik kan me eigenlijk niet herinneren dat er meer gesproken is dan een enkele titel van een nummer. De compensatie hiervan bestaat uit een optreden van een dik uur met een energie explosie waar vele bands (ja, ook de jongere net startende broekies) alleen maar kwijlend van kunnen leren. Hier kan je duidelijk zien dat je ‘muziek maken’ niet eventjes tussendoor doet als je er even zin in hebt, maar dat muziek maken in je bloed zit. Een eindoordeel? Fenomenaal, punt!
UKSubs – Rambler (Eindhoven) 09/03/2013
[AFG_gallery id=’41’]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00