Home » Ulver – 013 (Tilburg) 13/02/2014

Ulver – 013 (Tilburg) 13/02/2014

door erik@rockportaal.nl
136 views 3 minuten leestijd

Het is een lastige klus om een show van Ulver goed te recenseren. Of het nu ambient, metal, triphop of psychedelica is, Ulver weet met elk album weer een ander geluid te creëren. Je weet nooit wat de zeldzame optredens van Ulver gaan brengen. Er gaan geruchten dat dit Noorse gezelschap enkele nummers van het akoestische album Kveldssanger zullen spelen. Aan de andere kant heeft Ulver onlangs het geniale Messe I.X-VI.X uitgebracht. Samen met het Tromsø Chamber Orchestra, laat Ulver op dit album een abstracte modern klassieke kant van zichzelf zien. De grote vraag is dan ook: wat heeft Ulver deze keer voor ons in petto?
2014-02-13 - ulver - 013Ulver stelt me gelukkig niet teleur en heeft een prachtige duistere, psychedelische set weten te creëren. Hoewel ik niet alle nummers ken en er behoorlijk wat improvisatie in zit is dit optreden een boeiende collage van nummers geworden….
Een collage waarbij langzaam met een rustig (dark) ambient nummer wordt begonnen om vervolgens het daarop volgende nummer uit te bouwen naar een slepend psychedelisch geheel. Krystoffer Rygg is deze keer goed bij stem al zit er soms wel een kleine valse noot bij. Met zeven man sterk, waarvan twee de taak van percussionist/drummer vervullen, staat Ulver op het podium en weten een prima set weg te geven. Een set waarin duistere soundscape-achtige nummers en ambient wordt afgewisseld met sterke psychedelische nummers waar je door het repeterende karakter in trance kunt raken. Minpuntje is wel de erg summiere interactie met het publiek. Muzikaal voelt het soms ook bijna aan als een jamsessie. Gelukkig wel een jamsessie van een zeer goed geoliede machine welke door jaren samenwerken een coherent geheel vormen en elkaar feilloos aanvoelen.
2014-02-13 - ulver - 005Met een prachtige uitvoering van het nummer Glamour Box wordt het nieuwe album Messe I.X-VI.X even in de spotlight gezet. Daarna komt een prima uitvoering van het nummer Nowhere/Catastrophe voorbij. Ook krijgen we een schitterende uitvoering van het nummer Eitttlane wat als toegift uitgebouwd wordt tot een bijna vijftien minuten durend ritueel. Aangezien hierbij een loop gebruikt wordt van een stuk muziek uit het nummer Natleite, krijgen we toch nog wat te horen van het album Kveldssanger. Samen met de prachtige en soms zelfs bizarre visuals weten ze een interessante set neer te zetten welke mij gedurende ruim anderhalf uur weten weg te voeren in de wereld van Ulver: een abstracte, surrealistische wereld waarin duisternis en melancholie wordt afgewisseld met een flinterdun laagje hoop.
Alhoewel het optreden start als zijnde zitconcert wordt er door iemand uit het publiek bij het laatste nummer een moedige poging gedaan om mensen aan het dansen te krijgen. Het werkt nog ook want een deel van het publiek verlaat de stoel en gaat voor het podium dansen, een prachtig gezicht om vanuit het balkon te zien. En dat is Ulver ten voeten uit deze avond: een muzikale ontdekkingstocht waarbij voor iedereen wat wils te vinden is. Of je nu lekker in trance wil raken met de duistere klanken of wilt dansen op de psychedelische tonen: Ulver biedt voor iedereen wat wils mits je er voor openstaat.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00