Home » Heather Nova – Muziekgebouw (Eindhoven) 14/02/2014

Heather Nova – Muziekgebouw (Eindhoven) 14/02/2014

door Maurice Tonies
201 views 5 minuten leestijd

Onder de noemer “An Intimate Acoustic Evening With Heather Nova” tourt zangeres Heather Nova door ons land. De zangeres heeft in de loop der jaren al lang bewezen een goede zangeres te zijn en menig podium en festival heeft al van haar kunsten mogen genieten. Eind januari startte in Nederland deze nieuwe tour met maar liefst dertien optredens in Nederland. Heather Nova speelt normaliter met een band, maar gaat de uitdaging aan om nummers uit te kleden en het heel puur, heel klein en intiem te laten overkomen. Rockportaal is wel nieuwsgierig naar wat dat allemaal gaat inhouden en gaat verwachtingsvol naar het Muziekgebouw in Eindhoven…..
muziekgebouw - heather nova - foto patrick spruytenburg - 001Het is voor eenieder in de zaal even wennen. Geen staanplaatsen vanavond, maar allemaal zitplaatsen. Ook worden er geen vaste zitplaatsen toegewezen en zoekt iedereen naar een plekje. Als de lichten doven komt onder applaus voorprogramma Mishka het podium van deze mooie zaal oplopen. Mishka blijkt een broer te zijn van Heather Nova en brengt het publiek alvast in de juiste stemming. Zijn muziek laat zich plaatsen in de stijl van Jack Johnson en Jason Mraz. De ideale muziek om lekker achterover leunend op een strand van te genieten met daarbij een knisperend kampvuurtje. Achterover leunen is geen probleem in het muziekgebouw, maar het kampvuurtje moeten we er maar bijdenken. Mishka is enthousiast en vertelt trots over zijn zus en over hoe leuk het is om op tour te zijn in Europa. Je hoort duidelijk dat zijn roots in de Cariben liggen en een vleugje reggae is dan ook niet te vermijden. Zijn mooie liedjes hebben een prima uitwerking op het publiek. Hij laat graag wat nieuw materiaal horen, want zo grapt hij zelf al: “Het oude materiaal kennen jullie toch niet”. Het muziekgebouw wordt dan ook op een aangename manier opgewarmd.
Er volgt een korte pauze, waarbij nog snel de laatste voorbereidingen worden gedaan alvorens Heather Nova zich laat zien. Ook zij mag rekenen op een luid applaus. Ze is niet alleen gekomen vanavond. Arnulf Lindner zal haar vanavond begeleiden. Vanaf het moment dat ze hun plaatsen innemen is het muisstil in de Lage Landen Zaal. Iedereen wil gaan genieten en zal vooral genieten. Heather Nova heeft haar nummers van het grootse ontdaan en zo blijft een pure vorm over. Haar stem klinkt als een engeltje. Loepzuiver klinkt haar stem in deze grote zaal. Slechts een gitaar en een cello vormen haar muzikale begeleiding. De dame die men wel “The Voice of the Bermuda” noemt heeft een grootse passie voor het water. Ze vertelt dan ook dat ze als kind al veel gevaren heeft en als het even kan is ze met haar kajak op het water te vinden. Hier haalt ze haar inspiratie vandaan. Op een groot scherm achter haar komen ook allerlei projecties voorbij die iets met water te maken zouden kunnen hebben. Kunstwerken van Alberto di Fabio zijn zo bewerkt dat het schitterende beelden opleveren en prima bij de muziek passen.
muziekgebouw - heather nova - foto patrick spruytenburg - 003Het draait dan ook echt om de muziek. Heather Nova weet de zaal betoveren. De nummers op haar setlist bezorgen de bezoekers kippenvel. Voor een aantal bezoekers is het een speciale avond. Deze hebben via het internet wat verzoekjes ingestuurd, omdat ze speciale herinneringen aan bepaalde nummers hebben. Heather gaat graag op de verzoeken in en maakt met regelmaat contact met het publiek.  Het is haar niet ontgaan dat het Valentijnsdag is en natuurlijk vraagt ze of er heel veel liefde in de zaal is.  Hierop laat het publiek zich even horen om vervolgens weer te kunnen genieten. Door slechts een gitaar en een cello te gebruiken blijft het pure stemgeluid van Heather Nova fier overeind. Arnulf is een stille hardwerkende kracht. Wat deze man uit een cello weet te halen is fenomenaal. Ook zittend aan een piano kan hij mooie dingen laten horen. De twee zijn behoorlijk op elkaar ingespeeld. Er heerst een bepaalde chemie, ook als het om de kleine grapjes gaat. Wel luisteren ze kritisch naar elkaar en als Arnulf even verkeerd inzet wordt er direct gestopt.
Al vroeg op de avond horen we de hit Walk this world voorbijkomen en ook ontbreekt Like lovers do niet. De setlist gaat op en neer door heel het oeuvre, maar de nummers van haar laatste album 300 Days at sea vervullen een belangrijke rol. Het hoogtepunt is echter het duet met haar broer. Als Mishka terugkeert op het podium spelen ze een weergaloze I wanna be your light. Als de bezoeker vanavond al niet geraakt werd door het optreden dan gebeurde dit nu alsnog. Dit is werkelijk een intieme avond vol met mooie muziek.
Ook aan deze valentijnsavond komt een eind. Heather Nova sluit een mooie avond af met Island. Hierna volgt een gepast slotapplaus, maar tegelijk volgt de vraag om meer. Men wil meer en men krijgt meer. Vanaf de tribune wordt nog een verzoeknummer gevraagd, maar men krijgt Truth and bone en het bekende Heart and shoulder te horen. Met deze twee nummers in het toegift ziet de avond er echt op. Aan de titel “An Intimitate Acoustic Evening With Heather Nova” is dan ook niets te veel gezegd. Het publiek heeft dankbaar genoten. Geen wonder dat velen haar in de foyer nog staan op te wachten als ze nog even komt signeren…

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00