Home » Vetrar Draugurinn – De Peppel (Zeist) 12/05/2017

Vetrar Draugurinn – De Peppel (Zeist) 12/05/2017

door Monica Duffels
238 views 5 minuten leestijd

Ik heb een goede reden om naar Zeist af te reizen vanavond, want er spelen twee bands die ik graag wil zien. Ten eerste is er de recent geformeerde band Vetrar Draugurinn, opgericht door Eric Hazebroek, de voormalig gitarist van o.a. Stream Of Passion en The Saturnine. Voor zijn nieuwe band heeft hij een aantal bandleden aangetrokken die ik al eens eerder in andere bands heb gezien. Ze worden vanavond ondersteund door de getalenteerde band End Of The Dream, waar ik eerder kennis mee heb gemaakt toen ze in het voorprogramma van Alarion stonden. Beide bands hebben nieuw materiaal om te presenteren, waar ik erg benieuwd naar ben.
Ik kom precies op de aanvangstijd, om 9 uur aan, maar het duurt nog even voordat de band End Of The Dream het podium betreedt. Het is vrij rustig in de zaal, dus er is geen reden tot haast. Ik heb alle tijd om wat merchandise in de vorm van cd’s te scoren. Rond half 10 betreden de bandleden dan eindelijk het podium. Hun optreden van vanavond kan wel worden gezien als een belangrijke repetitie voor de volgende dag, wanneer ze hun cd-presentatie hebben van hun nieuwe album “Until You Break” in de W2 in Den Bosch. Den Bosch is ook de plek waar End Of The Dream in 2013 het levenslicht zag. Drijvende kracht achter de band is gitarist Armen Shamelian, die het leeuwendeel van de muziek en teksten heeft geschreven. Hij heeft een aantal sterke muzikanten om zich heen verzameld en met het gezicht en de stem van de band, in de vorm van de charmante zangeres Micky Huijsmans, is de band compleet. Ze trappen af met het nummer Defile van hun nieuwe album. Vanwege het symfonische intro is dit nummer uitermate geschikt als start van het optreden. Het is duidelijk dat de band zijn inspratie haalt uit bands als Within Temptation en Evanescence maar is goed in staat een eigen geluid te creëren en origineel genoeg te klinken om boven het gemiddelde uit te stijgen. Micky heeft een toegankelijke, zuivere stem. Aan het begin van het optreden is zij soms niet heel goed te horen, maar het geluid wordt in de loop van het optreden iets beter bijgesteld. Ik mis wel de aanwezigheid van een live toetsenist aangezien het symfonische aspect een grote rol heeft in de muziek. Verder is het een puik optreden waarbij de band voornamelijk nieuwe maar ook een paar oude nummers speelt en ik merk dat de mensen om me heen het ook naar hun zin hebben.
Na  een korte ombouw op het podium is het de beurt aan Vetrar Draugurinn. Het heeft even geduurd voordat ik die mysterieuze naam van de band foutloos kon spellen en zal ongetwijfeld niet de enige zijn. De naam komt uit het IJslands en betekent iets als “de wintergeesten”. Zo eigenzinnig (en ontoegankelijk) als deze naam is, zo eigenzinnig is ook de muziek van Vetrar Draugurinn. Oprichter en gitarist Eric Hazebroek heeft een passie voor donkere, zwaarmoedige, heavy en melancholische muziek en deze sfeer tracht hij met zijn huidige band neer te zetten, niet gehinderd door enige publieke opinie. Bands als Ghost Brigade, Katatonia, Paradise Lost en Draconian vormen hierbij een grote inspiratiebron. Eric wordt hierbij ondersteund door een groepje bevriende muzikanten die dezelfde passie delen. Dat zijn zangeres Marjan Welman, bekend van de band Autumn, bassist Douwe de Wilde (ex-The Saturnine), en drummer Jim van de Kerkhof (ex-All For Nothing). Normaal gesproken is Thomas Cochrane de tweede gitarist bij de optredens, maar vanwege verplichtingen elders wordt hij vanavond vervangen door Edo van der Kolk (Kingfisher Sky). Voor Edo is het best een uitdaging omdat hij normaal gesproken op een 6-snarige gitaar speelt en nu in betrekkelijk korte tijd heeft moeten oefenen op een 8-snarige gitaar. Zijn invalbeurt gaat hem goed af en na afloop geeft hij zelf ook aan tevreden te zijn. Vetrar Draugurinn heeft op 30 maart j.l. een eerste EP uitgebracht als voorproefje, waar uiteraard tijdens dit optreden wat  nummers van aan bod komen. De band trapt af met Mother Of Northers Skies. Marjan is goed bij stem vanavond en haar zuivere stem past prima bij de heavy, melodieuze riffs die de band produceert. Er komen ook veel interessante nummers aan bod die nog niet op een schijfje staan, maar het plan van de band is om binnenkort met een volwaardig album te komen. Door het mooie optreden vanavond ben ik hier uiteraard ook nieuwsgierig naar geworden!
Setlist End Of The Dream: Defile – Who Do You Think You Are – Erase Me – Until You Break – Follow The Angels – The Heart In Me – From Your Sky – Collide – Colder
Setlist Vetrar Draugurinn: Mother Of Northern Skies – I Am – Narrow Path – Death Will Come For Us – The Noose – Vigil – 13th Night – Wanderer – Bleak Earth – Into The Black Light (Ghost Brigade cover)


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00