Home » Visions of Atlantis – Scooter is wel een guilty pleasure.

Visions of Atlantis – Scooter is wel een guilty pleasure.

door Wendy Steenmans
162 views 13 minuten leestijd

Het is zaterdag 1 Juli als we afreizen naar Diekirch in Luxemburg voor het jaarlijks terugkerende Dikrich Live festival. Het is een ééndaags festival met vandaag in de line up drie bands: Elysian Gates, Visions of Atlantis en Delain. Alle drie de bands zijn geen onbekenden voor ons dus dat belooft erg leuk te worden. Op de planning staat vandaag ook een interview met zanger Siegfried van Visions of Atlantis. De band is bezig met het maken van een nieuw album dus reden genoeg om Siegfried aan de tand te voelen.
Dank je wel voor je tijd en voor dit interview met Rockportaal. Vertel mij, wie ben je en welke rol heb je binnen de band Visions Of Atlantis?
Mijn naam is Siegfried. Ik ben de nieuwe lead zanger. Ik ben bij Visions gekomen samen met Clémentine Delauney van Serenity. Dat was alweer in 2013. Sindsdien hebben we al heel veel getoerd en zijn we nu bezig met het afronden van het nieuwe album. Eindelijk! Het heeft even geduurd maar we komen er wel! Ik ben dus de leadzanger en ben ook een beetje de tourmanager van de band.
Ik ben blij jullie hier te treffen op het Dikrich festival. Het is niet de eerste keer dat jullie hier spelen als ik het goed heb. Hoe is het om terug te zijn en hier weer te spelen?
Het was heel erg tof om weer uitgenodigd te worden. De laatste keer hier was twee jaar geleden met precies dezelfde line up met Elysian Gates en Delain. Het is een erg leuk festival. We hadden een hele fijne avond toen en hadden veel plezier. Toen de uitnodiging kwam om hier weer te spelen keken we erg uit naar vandaag. Het weer is vandaag helaas niet zo mooi als twee jaar geleden. We hopen dat er nog steeds wel mensen komen om van onze show te genieten en dat ze blijven voor een leuke afterparty.
Wat mogen we verwachten van de show vandaag?
We zijn vandaag met een beetje een afwijkende line up dan normaal. Het is de laatste twee a drie jaar wel een beetje een probleem bij ons. De originele bandleden die weer terug gekomen zijn bij de band hebben het druk met hun normale banen. Zij hebben vaak geen tijd om tripjes te maken in het weekend. Dus we hebben vandaag een andere line up op gitaar en bass. Het zal dus een beetje anders zijn maar anders zouden jullie niet in de gelegenheid zijn om dezelfde muziek te beleven waar Visions Of Atlantis voor staat. Dus mannelijke en vrouwelijke zanglijnen en een heleboel melodische metal.
Een paar vragen over het nieuwe album. Hoe gaan de opnames tot nu toe voor het nieuwe album?
Voor zover gaan ze heel goed! Twee weken geleden heeft onze drummer de drums opgenomen, de gitaren zijn nu ook klaar. De baspartijen zijn ook bijna klaar. Vorige week is Clémentine gestart met het opnemen van de vocalen. Zij is daarvoor naar Wenen gekomen. Helaas werd zij ziek. We hebben daardoor ook een show moeten cancelen afgelopen weekend, wat erg vervelend was. Gelukkig hebben we deze show wel gered net als Metal Frenzy afgelopen donderdag. We zijn nog steeds een beetje aan het herstellen van dit alles. We hebben hierdoor ook de vrouwelijke vocalen een paar weken moeten uitstellen. We zijn dus bijna aan het eind van alle opnames. In de herfst starten we met het mixen van het album. Het album zal later dit jaar of misschien volgend jaar uitkomen.
Waar zal het album over gaan? Kan je misschien de titel al onthullen?
Ik kan helaas nog niets vertellen over de titel. Ik kan eigenlijk nog helemaal niets vertellen op dit moment. We mogen simpelweg nog niets vertellen tot dat de officiële aankondiging zal volgen. Het zal wel een beetje anders zijn dan normaal, maar ook wel weer een beetje van hetzelfde als je het vergelijkt met het ouder materiaal van Visions Of Atlantis. Het gaat een beetje terug naar de eerdere tijden in de stijl van het Castaway album. Op gebied van songwriting zal het wel wat meer geraffineerd zijn. Het zal goed bij onze stemmen passen. Clémentine en ik zijn twee verschillende vocalisten dan de vorigen. Dat moeten we dus een mooi plekje geven. Het zal een veelzijdig album worden met verschillende types aan liedjes: snelle, trage, ballads, de hele mikmak. Het zal erg spannend worden. We zijn erg blij met de resultaten zover. De liedjes zijn allemaal tof en we hopen dat iedereen het zo leuk zal vinden als wij.
Zal het album heel erg verschillen dan de vorige? Ik heb begrepen dat jullie terug willen naar de eerdere sound van Visions.
Zeer zeker. De vorige twee albums Ethera en Delta die waren meer in het straatje van moderne rock en metal. Dat kwam ook door de stem van Maxi. Zij was meer een rock / pop zangeres. Dat paste dus beter bij haar stem. Haar stem paste dan weer niet zo goed bij de meer klassieke benaderingen die bijvoorbeeld Melissa of Nicole hadden. Nu met Clémentine hebben we een beetje van dat allemaal. Zij kan klassieke stukken doen maar ook pop / rock en musical dingen. Dat is denk ik wel een heel groot voordeel. We kunnen nu al die verschillende stijlen en gezichten van Visions dekken. We zullen dus nummers hebben die erg aantrekkelijk zullen zijn voor de fans die we hebben sinds de begin jaren.
Er zit een erg lange tijd tussen het vorige album Ethera wat uitgebracht werd in 2013 en het nieuwe album. Waarom duurde het zo lang voor er een nieuw album werd gemaakt?
Zoals ik eerder al vertelde zijn er een paar oud bandleden weer terug gekeerd in de band. Zij hebben ook normale banen. We zijn geen voltijds muzikanten, niemand van ons. Zij moesten dus gaatjes vinden in hun agenda om het nieuwe album te kunnen gaan maken. Het duurde ook even voor we in de groove kwamen van het schrijfproces. Dat in combinatie met onze banen nam meer tijd in beslag dan we verwacht hadden. We hebben uiteindelijk een werkend mechanisme gevonden om de nummers geschreven te krijgen. Daar zijn we nu mee klaar en alles is zover bijna klaar. De hoofdmoot is klaar. Het zijn nu enkel nog formaliteiten. Dat zijn de redenen waarom het zo lang duurde. We denken dat het de moeite waard is om zo lang te hebben moeten wachten, ook voor onze fans als het album uit komt.
Hoe werkt het schrijfproces bij jullie? Is het een band ding of schrijft één iemand alleen?
Voor dit album hebben we heel erg nauw samen gewerkt met onze producer. Hij was verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van onze muziek. Clémentine en ik hebben ons voornamelijk bezig gehouden met de lyrics. Clémentine heeft zich ook bezig gehouden met de vocale melodieën, harmonieën om op deze manier een touch aan de nummers te kunnen geven. Dat is de dynamiek nu op het album. De basis van de nummers is dus voornamelijk van onze producer voort gekomen. Wij hebben daar vervolgens allemaal onze eigen draai en aanvullingen aan kunnen geven. Het is dus een soort van band ding geweest, maar sommige mensen zijn dus meer de kern geweest van het schrijfteam zou je kunnen zeggen.
Als ik het goed heb dan zijn alle albums geïnspireerd door Atlantis. Waar is dat idee vandaan gekomen om deze mythe als inspiratie te gebruiken?
Het punt is dat ik niet vanaf het begin bij de band ben. Ik weet niet echt waar die inspiratie vandaan is gekomen. Ik kan je wel vertellen dat we op het nieuwe album verschillende thema’s zullen hebben. Er zullen mythologisch geïnspireerde nummers op staan over gezonken continenten en verloren landen. Er zullen ook hedendaagse onderwerpen aan bod komen en andere dingen die op dit moment in de wereld gebeuren. Dat is natuurlijk interessant en waarschijnlijk ook een nieuwe draai voor Visions Of Atlantis. Het zal een coole mix worden tussen oude mythologische verhalen en actuele dingen en misschien ook wel een combinatie van die twee.
Hoe is het nu om Clémentine in de band te hebben? Zij heeft een wijd vocaal bereik. Met dat in het achterhoofd, is het nu makkelijker om ouder materiaal te spelen live?
Het varieert erg van liedje tot liedje. Alle materiaal is geschreven passend bij de zangers en zangeressen van toen. Sommige nummers van de eerste albums die geschreven waren voor Nicole en Melissa zullen beter werken voor Clémentine dan andere nummers. Idem dito met nummers die gezongen zijn door Maxi. Het heeft dus niet echt met de verschillende zangeressen te maken maar meer van liedje tot liedje. Sommige liedjes werken beter dan andere. Dat geld ook voor mij. Sommige liedjes werken ook niet zo fijn omdat mijn stem erg verschillend is dan die van Mario’s. Hij had een meer moderne rock stem. Ik heb zelf meer het klassieke power metal ding wat ik doe. Dat is dus soms wel lastig voor mij om die stukken te zingen. Ik denk ook dat het voor mij lastiger om de stukken van Marius te zingen dan dat het voor Clémentine is om de partijen te zingen van de andere zangeressen. Hieruit blijkt dus hoe een goede zangeres Clémentine echt is. Zij kan al die stijlen aan en zelfs nog goed zingen ook. Ik heb problemen met de partijen van één zanger en dat is al een flinke uitdaging voor mij. Zij is dus niet het probleem. Zij zal echt geweldig worden in alles wat zij doet. Ik ga ook hard aan het werk en ik zal er uiteindelijk ook komen.
Er zijn al een flink aantal wisselingen geweest in de line up van Visions Of Atlantis de afgelopen jaren. Is Visions of Atlantis nu de band hoe die zou moeten blijven?
Dat is eigenlijk een vraag voor Thomas. Hij is het enige originele bandlid die nog steeds in de band zit. Ik denk dat elke incarnatie van Visions op dat moment de juiste band was. Het waren net de juiste mensen die op een leuke manier met elkaar muziek maken. De stijlen zijn wel veranderd van de klassieke beginselen tot de meer moderne sound van de laatste twee albums tot nu weer de meer klassieke benadering. Het is dus eigenlijk een weerspiegelingen van de kunsten van de muzikanten die op dat moment in de band zaten. Ik denk dat dit voor nu wel de juiste band is.
Jullie zitten al zeventien jaar in de scene nu. Zijn er misschien bands waar je ooit mee hoopt samen te werken of andere dromen waarvan je hoopt dat zij ooit werkelijkheid worden?
Eerder heeft Visions Of Atlantis al wel met grotere bands als Nightwish, Epica, Within Temptation getoerd. Vanavond spelen we met Delain. Een geweldige band! We hebben al meerdere keren met hen gespeeld en het is altijd een plezier om dat te doen. Het is altijd al geweldig geweest! Ik denk niet dat er een specifieke band is op het moment waarvan we denken dat we die persé moeten hebben. Dat is dan hopen maar laten we duidelijk zijn dat als Metallica ons zou vragen dan werken we echt wel met hen. Dat zou wel werken voor mij. Kiss, als zij zouden bellen dan zeg ik echt geen nee!
Een paar persoonlijke vragen. Als ik je telefoon of eender ander muziek apparaat zou doorzoeken, welke muziek vind ik daar dan op? Misschien wel een paar guilty pleasures?
De muziek die ik luister is ook wel de muziek die ik zelf maak. Dat is veel symfonische metal en power metal. Ik heb ook nog een andere band waar ik in speel, Dragony. Dat is meer de power metal, de klassieke heavy metal in de stijl van Hammerfall. Dat zijn de stijlen waarvan ik persoonlijk houd. Ik houd ook heel erg van klassieke soundtracks tot aan musicals toe. De guilty pleasures zijn een paar verschrikkelijke nineties euro dance nummers. Als Scooter in de buurt is dan moeten we daar natuurlijk naar toe om hun Hyper, Hyper aan te horen! Lady Gaga vind ik ook wel goed!
Ik kan mij voorstellen dat het muzikanten leven heel erg hard kan zijn met momenten. Het vergt veel tijd van je. Welke activiteiten vind je leuk om te doen in je echte vrije tijd?
Zoals je net al zei wordt mijn meeste vrije tijd opgeofferd aan de bands. Het is een offer wat ik graag maak, want het is altijd wel weer een geweldige ervaring. Om in de gelegenheid te zijn om naar verschillende landen te reizen en daar op te treden. Dat is echt een geweldige ervaring! In de verdere vrije tijd die ik over heb speel ik graag videogames. Ik ga ook graag naar de sportschool. Ik houd ook erg van lezen en naar de bioscoop gaan. De klassieke dingen zo een beetje. Ik heb ook nog een normale baan die ik ook moet doen in mijn vrije tijd.
Als je Visions of Atlantis moet vergelijken met een lokaal gerecht uit jouw land. Welke zou dat dan zijn en waarom?
De band komt origineel uit Stiermarken in Oostenrijk. Dat is een meer landelijk stuk van Oostenrijk. In dat gebied gebruiken ze veel pompoenolie. Ik zou uit dat gebied dat kiezen voor een salade met pompoen olie. De rest komt allemaal een beetje uit de buurt van Wenen. Zij staan bekend om hun Wiener schnitzel. Dus ik denk dat het een Wiener schnitzel wordt met een salade met pompoen olie uit Stiermarken, dat is wel passend.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit interview. Zoals gebruikelijk zijn de laatste woorden voor jou. Is er nog iets wat je graag met onze lezers wil delen?
Heel erg bedankt voor je interesse in ons. Ik hoop dat er nog steeds mensen naar onze shows komen om daarvan te genieten. Nog belangrijker is misschien wel dat ze ons nog wat geduld willen geven voor een paar maanden. Begin 2018 zullen we een nieuw Visions of Atlantis album hebben en het zal het beste album worden tot nu toe. Ieder volgend album is altijd de beste dus moet het maar de beste worden!
Nogmaals dank voor je tijd en veel plezier zo meteen op het podium!
Het interview is ook opgenomen op video met dank aan Marleo Video. Deze volgt zo snel mogelijk.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00