Home » Vök – In The Dark

Vök – In The Dark

215 views 2 minuten leestijd

IJsland kennen de meeste mensen alleen van de ruige natuur, Skyr en het laatste WK voetbal (Oeh! Ah!). Maar IJsland heeft ook een naam hoog te houden wat betreft muziek.
Muzikale vaandeldrager is Sigur Ros en wie kent niet de extravagante zangeres Björk en haar voormalige band Sugarcubes. Maar de dream-pop versus indie-electro-pop formatie Vök verwerft de laatste jaren een steeds grotere bekendheid.
De uit de hoofdstad Reykjavik afkomstige groep werd in 2013 geformeerd door zangeres Margrét Rán en saxofonist Andri Már toen het mee ging doen aan een festival met de welluidende naam Músíktilraunir. Nadat het duo in korte tijd een paar nummers uit de IJslandse grond stampte won het dat festival. In Ólafur Alexander vonden zij een gitarist die in 2018 de band overigens verliet. En in Einar Hrafn Stefánsson een percussionist. Tot op heden zagen twee ep’s het licht, Tension uit 2013 en Circles in 2015. Waarna in 2017 het debuutalbum Figure volgde. Met dat album verwierf Vök ook bekendheid in ons land wat resulteerde in enkele optredens.
Het hier besproken tweede album In The Dark telt elf vrij korte nummers. De totale speelduur haalt de 40 minuten dan ook niet. De belangrijkste invloeden op het schijfje zijn die van Portishead, Air en Massive Attack. Markant aanwezig is het krachtige en licht nasale stemgeluid van Margrét Rán. Bij veel nummers kreeg ik deja vu’s uit vervlogen tijden. Het zal komen door de dansbare ritmes die in veel nummers verweven zitten en in de jaren zeventig en tachtig gemeengoed waren. Ritmes die overigens nergens uit de band springen. Vindingrijke synthesizers en diverse vervormingen geven de muziek soms een mysterieuze sfeer. Zoals het spannende en intrigerende Round Two. Met de korte Rooftop Views en het afsluitende Out Of The Dark heeft het album twee instrumentale nummers. Zonder de zang kunnen deze doorgaan voor lounge muziek.
Voor liefhebbers van dream-pop en elektronische popmuziek valt er met In The Dark voldoende te genieten. Van 27 tot en met 30 maart 2019 doen de IJslanders ons land aan voor optredens in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00