Home » Walter Trout – Doornroosje (Nijmegen) 26/04/2017

Walter Trout – Doornroosje (Nijmegen) 26/04/2017

door Maurice Tonies
154 views 4 minuten leestijd

Om de Blues echt te kunnen spelen moet men wat hebben meegemaakt in het leven. Dat kan zeker worden gezegd voor blueslegende Walter Trout. Het had niet veel gescheeld of de Amerikaan was er niet meer geweest. Gelukkig kwam zijn transplantatie op tijd en na jaren herstel is hij helemaal terug. Samen met zijn band tourt hij door Europa als onderdeel van de ALIVE Tour en dan mag Doornroosje niet worden overgeslagen.
Het vroege tijdstip doet bij velen de wenkbrauwen fronsen, klopt het echt dat Walter Trout om 19.15 uur al begint of is er een voorprogramma? Op de website van Doornroosje was ook al niets terug te vinden en bij binnenkomst in de zaal in Nijmegen wordt het al snel duidelijk. Het is ook nog Koningsnacht vanavond en inderdaad de blueslegende staat al vroeg op het programma. Terwijl Nederland op vele plekken in oranje is ondergedompeld is de kleur vanavond in de grote zaal van het podium in Nijmegen overwegend grijs, met tussendoor een andere haarkleur van een zoon of dochter die ook nieuwsgierig is naar wat vader of moeder altijd draait en zegt dat je toch een keer gezien moet hebben.
Als de lichten in de zaal doven is het tijd voor de enige echte Walter Trout. Samen met zijn band komt de Amerikaan het podium oplopen en vanaf het begin grijpt het trio je bij de strot. De zaal wordt èèn groot bluescafé waarbij de een na andere bijzondere gitaarriff van het podium komt. Walter Trout speelde al eens met BB King, John Lee Hooker en maakte deel uit van John Mayall’s Bluesbreakers. Het is dan overduidelijk te horen waar deze veteraan zijn invloeden vandaan heeft gehaald. Tijdens een van de eerste nummers draagt hij dan ook Say Goodbye To The Blues op aan zijn overleden vriend BB King. Het publiek luistert aandachtig naar de verrichtingen van Walter Trout en is behoorlijk onder de indruk. Zoals bekend heeft Walter Trout een nare periode achter de rug, verloor heel wat kilo’s en had het geluk dat hij op tijd een transplantatie onderging. Hij hoopt dan ook dat zijn nieuwe lever wel van de blues houdt. Zijn revalidatie heeft hij weten om te zetten in muziek en het Battle Scars-album staat centraal als het gaat om deze periode. Met songs zoals Almost Gone, Haunted By The Night, Please Take Me Home en Tomorrow Seems So Far Away kan het bijna niet duidelijker worden geillustreerd. De blues gaat dan ook niet altijd om vrolijkheid, er wordt een hoop ellende bezongen en een vol Doornroosje hoort dit graag aan.
De Walter Trout Band wordt vanavond vergezeld door Jon Trout, de zoon van Walter Trout. Het is al meteen duidelijk dat het talent van vader Walter is doorgegeven aan zijn zoon. Samen wisselen ze riffs af en doen eigenlijk niet aan elkaar onder. Het is mooi om te zien hoe vader en zoon de blues ademen, waarbij de rest van de band de ideale begeleiding vormt. Het is niet het enige gastoptreden vanavond. Vriend en tourmanager Andrew Elt komt, zoals veel vaker, het podium oplopen om een paar nummers mee te komen doen. De gastoptredens zorgen voor de nodige variatie, waardoor het concert geen moment saai wordt. Er is altijd wel iets te zien en anders kan men zich blijven vergapen aan het fabuleuze gitaarspel. Aan het einde van de set mag ook het publiek van zich later horen. Na een grote drumsolo mogen de kelen open tijdens Going Down, een cover van The Alabama State Troupers, die heel vaak als allerlaatste op de setlist prijkt. Vervolgens grijpt Walter Trout de mogelijkheid aan om het belang toe te lichten van orgaandonatie. Zonder een donor had hij hier ook niet gestaan.
Na zo’n twee uur spelen is het natuurlijk niet genoeg. Van een show van Walter Trout krijgt men nooit genoeg. De keeltjes waren ondertussen al gesmeerd en zo zingt een vol Doornroosje graag The Love We Once Knew mee, Daarna komt toch echt het slotstuk van de avond en laat de Walter Trout Band na het spelen van Got A Broken Hearted de zaal in extase achter. Walter Trout was in Nijmegen, Walter is ALIVE!
Archieffoto Walter Trout door Patrick Spruytenberg – Rockportaal.nl
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00