Home » "Weird Al" Yankovic + Emo Philips – Poppodium 013 (Tilburg) 19/02/2023

"Weird Al" Yankovic + Emo Philips – Poppodium 013 (Tilburg) 19/02/2023

door Xander Pas
595 views 4 minuten leestijd

Wie denkt dat “Weird Al” Yankovic geen rockster is heeft het mis. Dat was na dit concert met originele nummers meer dan duidelijk. Al meer dan 40 jaar is Al de koning van de parodiën. Daar is hij dan ook bekend mee geworden. Om te laten zien hoe goed zijn band is en dat hij meer is dan de man van “Eat It” en “Amish Paradise” speelt hij deze tour enkel originele nummers. Als opener heeft hij zijn goede vriend Emo Philips meegenomen, een bekende komiek die al meer dan 70.000 optredens heeft gedaan.

Na door een menigte van Carnaval vierende mensen te zijn gekomen kwam ik eindelijk uit bij het welbekende Poppodium 013. Een plek waar al een hoop grote namen hebben gestaan en waar ik nog nooit zo’n lange rij heb gezien als nu bij “Weird Al” Yankovic. Een uitverkochte show. Om 19.00 gingen de deuren open en om 19.15 stond ik binnen. Even langs de merch en dan een mooi plekje in de zaal zoeken. Helemaal voorraan.

Na een halfuur met fans te hebben gepraat kwam Emo Philips het podium op. Voor het grootste deel van het publiek (waaronder ikzelf) was dit iemand van wie we nog nooit hadden gehoord. Ondanks dat ik hem in Al’s film UHF heb gezien herkende ik hem niet direct. Hij is een comedian die een gewaagde, maar erg leuke show gaf. Ietwat duistere en misschien groffe humor en erg vermakelijk. Het publiek had het enorm naar hun zin en de sfeer zat er al meteen heel goed in.

Daarna duurde het zo’n 20 minuten voordat we de legendarische “Weird Al” Yankovic het podium op zagen komen. Yankovic is mijn muzikale jeugdheld en ik ben nu al zo’n 15 jaar fan van hem (driekwart van mijn leven dus). Een onwerkelijk gevoel ging door me heen toen ik hem op zo’n 8 meter van me af zag staan daar op het podium. Eindelijk zag ik Al live en het was het helemaal waard. Deze tour was duidelijk bedoelt voor de grote fans die ook met zijn originele werk bekend zijn. Hij opende de show met een nummer van zijn meest recente album. Het nummer “Lame Claim to Fame”, waar ook een mooie videoclip van te vinden is op YouTube. Een paar nummers later vertelde hij hoe het nummer “Bob” is ontstaan en dan het nummer zo heet omdat het veel weg heeft van een Bob Dylan nummer. Dit was pas het derde nummer van de set en we hadden nu al meerdere genres gehad. Een diverse set met een nummer voor iedereen, want ook hip hop, lounge en talloze andere genres kwamen aan bod. Na wat blues kwam hij met een van de weinige kerstnummers die ik kan waarderen: “The Night Santa Went Crazy”. Dit nummer werd aangekondigd met de tekst: Het is februari en jullie vragen je vast af wanneer ik een kerstnummer ga spelen, nu dus.

Ook ging het over de onbetrouwbare nieuwsbronnen in Amerika en dat je alleen de Midnight Star kan geloven. Dit was tevens ook het nummer wat hij daarna speelde. Zijn classic “Dare to be Stupid” kon natuurlijk niet ontbreken en het publiek zong luidkeels mee. Mijn favoriet solo-nummer van Al werd ook gespeeld. Het nummer “Melanie”, afkomstig van “Even Worse”. Wisten jullie trouwens al dat Al de toekomst kan voorspellen? Dat deed hij voor het publiek in de vorm van het lied “Your Horoscope for Today”.

Al vertelde over zijn nieuwe film: “Weird – The Al Yankovic Story”. In 1989 kwam zijn eerste film UHF uit vertelde hij. Omdat het zo goed presteerde bij de box office duurde het meer dan 30 jaar voordat hij weer een film mocht maken. Daarna speelde hij twee nummers van die film. “UHF” en een van mijn favorieten: “The Biggest Ball of Twine in Minnesota”. Helaas was dit het einde van de show. Na een staande ovatie en een publiek wat meer wilde kwamen Al en zijn band terug het podium op. Ze vroegen ons welk nummer we wilden horen en speelde vervolgens Steppenwolf’s Born to be Wild om vervolgens nog een parody medley te doen.

Er is geen concert waar ik me zo heb vermaakt als bij “Weird Al” Yankovic en Emo Philips. Een avond gevuld met humor en hele goede muziek van een band die fantastisch speelt en een top zanger. Zeker voor herhaling vatbaar. Of het nu originele nummers of covers zijn, Al stelt nooit teleur.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00