Home » Wende – 013 (Tilburg) 12/10/2023

Wende – 013 (Tilburg) 12/10/2023

door Maurice Tonies
1,3K views 4 minuten leestijd

In april was Rockportaal getuige van de try-outshow van Wende Snijders in de Pul in Uden. Vol trots kondigde ze toen haar album Sterrenlopen aan. Inmiddels heeft dit album het levenslicht gezien en is geprezen met louter positieve recensies. Wat is er overgebleven van de elementen uit de try-outshow en wat is er compleet nieuw? Rockportaal ging en op ad en meldde zich bij de ingang van een uitverkocht 013 in Tilburg.

Bij binnenkomst is de zaal dan ook al goedgevuld, iedereen is op tijd om supportact CHARLOT te komen bekijken. CHARLOT is de band rondom zangeres Lotte Mulder en vanaf de eerste tonen is de sfeer direct gezet. CHARLOT speelt ietwat duistere doch dromerige muziek, we horen synthesizers, een ijverige drummer en de loepzuivere zang van de frontvrouwe. CHARLOT zou je dan ook qua stijl kunnen scharen tussen de vele vrouwelijke artiesten van nu, waaronder Froukje, Florence + The Machine, Eefje de Visser en London Grammar. Het publiek in 013 hangt dan ook aan de lippen van Lotte Mulder en luistert meer dan aandachtig. Zangeres Lotte klinkt als een engeltje en de dromerige teksten passen prima bij de muziek. Zenuwachtig wisselt ze wat blikken uit met haar bandleden. Men hoort ook hoe CHARLOT soms even het gaspedaal intrapt, even accelereert en helaas te snel terugpakt. Het mag dan ook iets brutaler, iets harder, waardoor de sound net wat ruiger klinkt. Daarbij raakt even het volume van de zang verloren, maar dat herpakt zich daarna heel snel. In een mooie uitgebalanceerde set horen we wat CHARLOT allemaal in huis heeft.

De opmars van Wende lijkt niet meer te stoppen. De lovende recensies van het album Sterrenlopen stapelen zich op en na jaren hard werken lijkt nu eindelijk de definitieve grote doorbraak aanstaande. Bij haar vorige bezoek aan Tilburg stond Wende nog in de Next, de kleinere zaal van 013 en nu is de grote zaal aan de beurt. En dat is niet voor niets! Bij opkomst gaat de zangeres nog bijna onderuit over een kabel, maar daar is vervolgens bij het omhangen van haar gitaar en het spelen van Dit Is Alles totaal niets meer van te merken. Het anderhalf uur genieten van een topperformer is begonnen. In het verleden zong Wende nog in het Engels en het Frans, maar vanaf het album Mens is ze de Nederlandse taal gaan omarmen. Haar boodschappen komen daardoor ook veel beter binnen. Wende bezingt haar gevoel, wat haar bezighoudt en weet dat perfect te verwoorden. Daarbij opgeteld wordt ze begeleid door een hele sterke band en doet de lichtman ook nog eens een extra duit in het zakje. Al deze elementen zorgen ervoor dat de 013 in trance raakt door de dame op het podium.

In de eerder genoemde try-out waren slechts een paar nieuwe nummers te horen, maar vandaag passeert op slechts één nummer na het gehele album Sterrenlopen, een aantal andere favorieten hebben plaats moeten maken. Wie dit album heeft beluisterd zal horen dat er razendsnelle passages voorbijkomen en zal zich wellicht afvragen of Wende dit live ook kan waarmaken. Wende blijkt een echte spraakwaterval. Woord na woord komt voorbij zonder ook maar enige hapering. Knap hoe deze dame het allemaal voor elkaar krijgt. Vocaal staat alles dan ook als een huis, maar een optreden van Wende is meer dan dat. We zien hoe ze met de nodige expressie haar nummers vertolkt, hoe ze compleet los gaat tijdens de muzikale stukken en daarna weer op tijd bij de microfoon staat. Wende werkt zich in het zweet, ze gaat er helemaal voor en dat wordt dan ook door haar toeschouwers enorm gewaardeerd. Er zijn veel fans in Tilburg en velen zingen zelfs de vele nieuwe nummers dan ook woord voor woord mee. Of dat nu gaat om het me scanderen van de slogan Het Is Genoeg of het snellere gedeelte van Sterrenlopen, ook de fans laten zich enorm gelden.

Tussen het vele geweld zit ook even een adempauze, een momentje om een kleiner liedje te spelen. Op zo’n moment richt ze zich dan ook tot het publiek, vertelt hoe dankbaar ze is, maar ook uit ze haar boodschap dat je het echt niet allemaal alleen kan. Deze boodschap komt dan ook in het afsluitende Hou Me Vast dan ook helemaal tot haar recht. Het is tijd voor kippenvel in 013. Wie dan ook naar haar kijkt ziet aan haar mimiek, aan haar uitstraling dat ze het echt meent, dit is geen gespeelde act. Hierdoor heeft Tilburg dan ook mogen genieten van een pure performance, die met een mooi toegift van twee nummers tot een hele mooie avond heeft geleid. Wende heeft dan ook met deze tour weer een volgende stap in haar geweldige carrière gezet!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00