Home » Wheel Of Smoke – Sonic Cure

Wheel Of Smoke – Sonic Cure

door Filip van der Linden
159 views 2 minuten leestijd

Een beetje Led Zeppelin en Jefferson Airplane, een beetje veel  Grateful Dead en zelfs zuinig wat Pink Floyd. Dan weet je al dat we naar de lang uitgesponnen psychedelische rock zullen gaan en dat is de hoek waar het Belgische Wheel Of Smoke zich thuis voelt. Hun nieuwe album Sonic Cure klinkt onbeschaamd retro. De sound wappert alle kanten op, zo ongeveer tot aan de grenzen van de progressive stoner. De composities zijn oldschool-prog en als kers op de taart komen er zelfs analoge synths langs die space-accenten leggen zoals ze dat vroeger deden (of zoals Les Robots dat vandaag nog steeds doen). Maar het werkt prima. Sonic Cure is een onvervalste retrotrip die geen seconde verveelt.
On A Wave is een leuke track die begint bij Pink Floyd en misschien zelfs een brave Radiohead en die dan een paar keer de sporen krijgt tot bij Kyuss. Titeltrack Sonic Cure is iets klassieker voor zover dat kan in dit genre, maar is minstens zo spannend. Wheel Of Smoke is schaamteloos retro, maar daarom geen copy-paste van alles wat je al te vaak gehoord hebt in psychedelische rock.  Dat gaat nog het meeste op voor Brainshaker. Je zou zweren dat je die track al eens eerder gehoord hebt, de basis-riff van deze Brainshaker is dan ook wel heel klassiek, maar je zou niet weten waar je moet beginnen zoeken in je geheugen.
Beamed heeft wat moeite om van bij het begin te boeien, maar je geduld wordt wel beloond. Electric I heeft dan weer wel een intrigerende intro, maar blijft in een tweede, lange aanloop wat hangen in softe en mellow prog die bijna akoestisch is. Voor vinyl-luisteraars is het misschien even doorbijten, maar Wheel Of Smoke maakt dat wel nog goed eens de helft van de song in zicht komt. De energie en de verrassende breaks volgen elkaar dan in sneltempo op. Het is zeker de moeite om de naald tot aan het gaatje te laten gaan. Prima album.
https://wheelofsmoke.bandcamp.com/album/sonic-cure

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00