Home » Within Temptation – 013 (Tilburg) 22/12/2018

Within Temptation – 013 (Tilburg) 22/12/2018

door Maurice Tonies
395 views 6 minuten leestijd

Na een jaar van afwezigheid keert Within Temptation weer terug naar 013. Ditmaal niet voor hun viering van een Black X-Mas, waarmee de band twee jaar op rij de Brabantse popzaal op zijn kop zette,  maar ter promotie van het nieuwe album Resist wat begin 2019 zal verschijnen. De band is dan ook weer terug van weggeweest. Het was wel even spannend, er werd  gevreesd voor het einde van Within Temptation. Ziet dan ook een uitverkocht 013 de comeback van hun helden?
Alvorens we hier antwoord op krijgen mag de Duitse metalformatie Beyond The Black het bal openen. De band is op tour om hun nieuwe album Heart of the Hurricane te promoten. Vol enthousiasme gaat de band aan de slag en opent de set met de titeltrack Heart Of The Hurricane. De vuisten mogen de lucht in en een vol 013 ziet een band aan het werk die er zin in heeft.
Tel daarbij op dat de band ook nog eens wat kerstattributen tevoorschijn heeft gehaald om de show wat meer kleur te geven. Her en der wordt er ook meegezongen in de zaal, maar het grote gros komt toch echt voor het hoofdprogramma en deze zullen blij zijn als de band na het spelen van Shine And Shade het laatste nummer aankondigt. Beyond The Black maakt meteen van het moment gebruik om aan te kondigen dat de formatie volgend jaar terugkeert naar Nederland en dat iedereen van harte welkom is om bij de merchandisestand een album te kopen en een praatje te komen maken. Met het spelen van afsluiter Hallelujah is de zaal in Tilburg ideaal opgewarmd.
Er wordt dan ook snel omgebouwd om de show zo spoedig mogelijk te laten beginnen. Zoals men van Within Temptation gewend is heeft de band weer een grootse opstelling in gedachten die nauwelijks blijkt te passen op het podium van 013. Een drumstel op grote hoogte, diverse stallages en dan het gigantische scherm op de achtergrond, alles is uit de kast getrokken voor de show van Within Temptation. Als de lichten doven barst het gejuich in de zaal los en zien we de band het podium betreden. De band opent vandaag met Raise Your Banner, een nummer van het nieuwe album Resist en direct zijn alle blikken gericht op zangeres Shardon Den Adel en haar mannen. Sharon draagt een vest met capuchon en zwaait met een vlag over het publiek. Wat een manier om de show te openen en alle aandacht te trekken. De band is naar 013 gekomen om hun nieuwe album te promoten, wat helaas door productieproblemen pas in 2019 verschijnt. Dat wil niet zeggen dat de band geen nieuwe nummers laat horen. De twee opvolgende tracks komen ook van dit album en aangezien de band alvast twee singles heeft uitgebracht wordt er al direct meezongen in Tilburg.
Een uitgelaten 013 ziet ook hoe zangeres Sharon wat moeilijk over het podium strompelt. Ze vertelt dat ze gevallen is en hierdoor ietwat mank loopt. Om de zelfspot dan ook maar compleet te maken vergelijkt ze zichzelf met naamgenote Sharon Osbourne, wiens motoriek soms ook te wensen overlaat. Het publiek kan er wel om lachen, maar die willen vooral heel veel muziek horen en ze worden op hun wenken bediend. In The Middle Of The Night en Stand My Ground gaan er in als zoete koek en het publiek gaat helemaal los. De fans zien dan ook toe hoe hun helden weer helemaal terug zijn. De bandleden wisselen met regelmaat vrolijke blikken met elkaar uit, ze hebben er echt plezier in. Within Temptation verkeert in topvorm en het plan wat ze hebben uitgedacht pakt positief uit in 013. De jarenlange ervaring betaalt zich dan ook uit en de setting die de band heeft opgesteld zal het volgend jaar ongetwijfeld heel goed doen op de festivals die de band allemaal zal gaan aandoen.
Het zou echter wel een goede zet zijn als ze daarbij de vernieuwde versie van de grootste hit Ice Queen laten varen. De hit heeft een akoestisch jasje gekregen en hierdoor haalt men het tempo compleet uit de show. Ook is de meezinger ineens lastiger om te verstaan en wie dan ook vol overgave uit zijn of haar dak had willen gaan op deze klassieker komt bedrogen uit. Niet elk experiment pakt dan ook perfect uit. Dat Sharon Den Adel een enorm sterke zangeres is die alle hoge noten haalt staat buiten kijf, maar deze vertolking van Ice Queen zal voor velen toch een teleurstelling zijn. Gelukkig maakt de band het met de show in 013 ruimschoots goed en mogen we eigenlijk niet mopperen. Wat is het gaaf om de band weer los te zien gaan op de diverse klassiekers. Daarbij weet Within Temptation wel hoe ze het grafisch moeten vormgeven. Aan alles is gedacht, elk nummer heeft zo zijn visuals.
Within Temptation is dankbaar voor de steun van hun fans. Al jarenlang reizen fans door het gehele land om hun helden te zien en gedurende de show heeft zangeres Sharon al heel wat fans erkend die vanavond aanwezig zijn in Tilburg. Men is begaan met het publiek en het is dan ook logisch dat de band de show even stillegt als er iemand onwel wordt in het publiek. De EHBO is snel ter plaatse om hulp te bieden en onder luid applaus wordt een brancard uit de zaal getild. Within Tempation keert terug op het podium en begint opnieuw met het nummer What Have You Done. Dit nummer nam de band eens op met zanger Keith Caputo, die tegenwoordig als Mina Caputo door het leven gaat. Op de visuals zijn we de zanger nog in zijn oude looks. Zo zien we dan ook hoe tijden kunnen veranderen
Wat echter nooit is veranderd is de passie waarmee Within Tempation op het podium staat. Een duidelijk voorbeeld hiervan is afsluiter en publieksfavoriet Mother Earth, waarbij iedereen helemaal losgaat. De band keert daarna nog eenmaal terug voor een toegift, waarbij we mogen toezien hoe zangeres Den Adel de lucht in wordt gehesen tijdens Staiway To The Skies. Within Temptation is dan ook echt terug van weggeweest en volgend jaar gaan we de band vast op heel wat festivals tegenkomen, De fans kunnen al haast niet wachten!
Foto’s door Marcel Helder – Rockportaal.nl


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00