Home » X Raiders + Fleddy Melculy – Groene Engel (Oss) 30/04/2022

X Raiders + Fleddy Melculy – Groene Engel (Oss) 30/04/2022

door Jochem van der Steen
618 views 5 minuten leestijd

Fleddy Melculy heeft de laatste jaren nogal wat moeten schuiven met zijn shows. Keer op keer gooide een lockdown weer roet in het eten. Maar de aanhouder wint en eindelijk staat hij dan toch in De Groene Engel.
Het optreden van X Raiders (wellicht ken je ze nog als Rectum Raiders) heeft een bijzondere wending gekregen. Een paar dagen voor de show maakte de band wereldkundig voor zeker twee jaar te stoppen. Bassist Jaco heeft de kans gekregen twee jaar mee te draaien bij het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology, de aanleiding voor een flinke pauze. Dat maakte deze show één van de laatste kansen voorlopig om de heren live aan het werk te zien. Reden te meer voor de fans en de band om extra uit hun dak te gaan.
De atletische mannen van de X Raiders verenigen rock ‘n’ roll in de stijl van Supersuckers en Danko Jones, met een vleugje glam en heavy metal in de stijl van Iron Maiden. Vooral het dubbel gitaarwerk doet aan laatstgenoemde denken. De energie van de band slaat absoluut over naar het publiek. Getuige  de shirtjes zijn er veel trouwe fans in de zaal. Ze vallen vooral op door het dragen van een soort naveltruitje, een doormidden geknipt X Raiders shirt. Origineel stukje merch wel. Bassist Jaco geef daarin ook het goede voorbeeld  met zijn afgeknipte Darkthrone shirt. Zijn figuur kan het hebben, dat moet gezegd worden.
X Raiders heeft absoluut de intentie om een feestband te zijn, dat is duidelijk. Dat wil zeggen dat naast de muziek er ook wat gekkigheid wordt uitgehaald met het publiek. De act waarbij hele en halve komkommers het publiek ingaan valt helaas een beetje dood. Daar had iets meer ingezeten. Het publiek wordt regelmatig op een drankje getrakteerd vanaf het podium. Maar de grootste traktatie krijgt het jonge ventje dat uitgenodigd wordt door de band om te komen crowdsurfen. Moedig klimt hij op het podium en duikt het publiek in, waar hij vervolgens van hand tot hand de zaal doorgaat. Mooi momentje.
Het is zeker niet alleen de gein en ongein die dit een fijne band maken. Nummers als Boulanger, Ice Cream Truck en de nieuwe single Hot Blood Sweat Love zijn gewoon stuk voor stuk opzwepende rock songs, die de voetjes van de vloer doen gaan en de nekspieren in beweging zetten. We zullen de heren missen.
De zaal is lekker opgewarmd voor Fleddy Melculy. Hoewel muzikaal gezien de metalcore/hardcore van deze sympathieke Belgen best een stukje afstaat van de rock ‘n’ roll van het voorprogramma, hebben ze zeker dezelfde humor. Het is lekker meebrullen met nummers als Stop Making Stupid People Famous, de protestsong tegen mensen die denken dat je nog steeds een vegetariër bent als je vis eet, Geen Vlees Wel Vis en het brute Brood
Fleddy spreekt zijn lichte verbazing uit over het verschil tussen de Nederlandse en Belgische nachtwinkels. Namelijk dat de onze ’s nachts gesloten zijn. Dat is natuurlijk de aankondiging voor hun ode aan nachtwinkel eigenaar Apu van de Nightshop. Dit keer zonder de karikaturale verkleedact op het podium, die wellicht ook niet meer van deze tijd is. Sowieso durft de band meer te leunen op de sterke breakdowns, in plaats van ongein in de vorm van gooien met brood of Bi-Fi rolls. Ik moet wel bekennen dat ik de chicken moshpit ontzettend gemist heb deze avond.
Naast eerder genoemde nummers komt meezinger 668 nog voorbij, waarbij de gast vocalen van King Hiss zoals ze te horen zijn op de plaat, vakkundig worden overgenomen door de bassist. Verder passeren nog onder meer de revue, het nu heel actuele  anti-oorlogsnummer De Wereld Is Wondermooi, Fuck Uw Vrienden en, aangekondigd door de vraag of er nog kappers in de zaal zijn, het vermakelijke God Is Een Kapper. Het spreekt voor zich dat de mashup van T-shirt Van Metallica en T-shirt Van Fleddy Melculy ook nog voorbij komt.
Hoewel Fleddy me later nog vertelt dat het even een struggle was het geluid goed te krijgen, is er weinig aan te merken op hoe de band vanavond klinkt. De simpele down tuned riffs hakken zoals ze moeten en Fleddy is zowel bij de praatjes tussen de nummers, als tijdens zang prima verstaanbaar.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00