Home » Zingem Beeft (Kruisem, België) 06/11/2021

Zingem Beeft (Kruisem, België) 06/11/2021

door Filip van der Linden
309 views 5 minuten leestijd

Zingem Beeft is niet het grootste metalfestival van België, maar het groeit elk jaar. Met meer en betere bands op de affiche en elke keer meer bezoekers. En ze hebben bovendien de ambitie om nog zeker een paar jaar die groeicurve aan te houden. Dit jaar stonden voor het eerst zes bands op het podium van De Griffel in Kruisem. Met de afgelasting van de Waregemse Metal Days was dit misschien wel het laatste indoormetalfestival van dit jaar in België.
Op de affiche van de afgelaste Zingem Beeft van vorig jaar stond An Evening With Knives als eerste niet-Belgische band voor Zingem Beeft, maar de band moest jammer genoeg verstek geven voor de eerste editie met Covid Safe Ticket. Die stap neemt dit jonge festival dan misschien wel volgend jaar, als Zingem voor de vijfde keer mag Beven. De twee vervangende bands zorgden alvast voor vuurwerk op deze uitverkochte editie.

De Gentse band Our Common Sense mocht de spits afbijten in De Griffel met hun cocktail van stoner, sludge en postmetal. Het vijftal bracht in 2018 de EP Mankind’s Worst To Know uit in eigen beheer en het debuutalbum (de EP plus evenveel nieuwe tracks) volgt binnenkort bij WormHoleDeath. Muzikaal is Our Common Sense helemaal klaar voor wat misschien een internationale doorbraak kan worden. Live is de band misschien nog niet de goed geoliede machine die je zou verwachten, maar de viruscrisis heeft dan ook de speelkansen flink gedecimeerd. Al bij al geen slecht concert en we kijken uit naar dat album.

De Antwerpse metalcoreband Temptations For The Weak werd door presentatrice Adinda aangekondigd als circlepit-materiaal en dit nog jonge indoorfestival heeft altijd wel een metalcoreband op de bill om het vuur aan de lont te steken. Dit jaar was de lont wel behoorlijk lang, maar uiteindelijk ontplofte het toch en kregen we een bescheiden moshpit. Temptations For The Weak-zanger Djoni daagde al voor het eerste nummer het publiek uit om de afsluiting tussen podium en publiek af te breken. Een mooi gevonden bruggetje naar de track Tear It Down. Hun set bevatte voorts weinig bekende tracks (enkel Trade This Life), een raak gekozen cover van Gojira (Silvera) en veel nieuw materiaal van hun binnenkort uit te brengen album Fallen From The Stars. Afgaand op de reacties in het publiek worden die nieuwe nummers best gewaardeerd, want de vuisten en hoorns gingen enthousiast de lucht in. Deze Zingem Beeft was voor Temptations For The Weak een geslaagde test voor volgende zomer. Dan staat deze band op Alcatraz en dat is toch alweer een paar maatjes groter dan Zingem Beeft.

Splendidula bracht met zangeres Kristien de enige vrouw van de avond op het podium, als we presentatrice Adinda (ex Miss Metal) even buiten beschouwing laten. Deze band grossiert in doom, sludge, postmetal en stoner en krijgt al lang internationale erkenning voor zijn albums. Hun jongste album Somnus werd opnieuw enthousiast onthaald in binnen- en buitenland en dat album kreeg het publiek in Kruisem integraal en in de albumvolgorde te horen. De podium-act van Splendidula is nogal statisch en dat vangen ze goed op met zwart/wit-videos die voor elk nummer anders zijn. Al kom je natuurlijk wel in de verleiding om eerder de projecties te volgen dan het optreden zelf. Prima band, perfect gespeeld, nu snel op naar de grotere podia.

De Waalse metalcoreband Komah is een graag geziene gast op de grote en kleinere festivals van de Lage Landen: Graspop, Eindhoven Metal Meeting, Headbangers Balls, … Albums uitbrengen is dan weer niet hun sterkste kant. De fans wachten al zes jaar op de opvolger van Flashing Nightmare en op Zingem Beeft stond er nog steeds geen enkele nieuwe track op de setlist. Maar routine en een flinke portie overtuigingskracht heeft dit zootje ongeregeld dan weer wel op overschot. Het publiek ging verrassend vlot mee. De eerste rijen veranderden snel in een moshpit. Het publiek heeft altijd gelijk.

Stonerband Fire Down Below is een graag geziene gast op zowat alle edities van de Desertfests en ze zijn gegeerd bij wel meer organisatoren van concerten en festivals, want hun volgende afspraak is het Ripplefest in Keulen. Deze Gentse band is inzake stoner zowat het meest gegeerde Belgische exportproduct en dat dankt de band vooral aan zichzelf door op elk podium, zij het een club of een groot festival, het onderste uit de kan te halen. Ook in Kruisem bracht Fire Down Below opnieuw (figuurlijk) vuurwerk met een heel strakke set.

Thurisaz was deze zomer één van de tientallen Belgische bands die mocht aantreden op Alcatraz. Als headliner voor Zingem Beeft brachten ze nagenoeg dezelfde set als in Kortrijk, met vier tracks uit hun jongste album Re-Incentive. Daarna vulden ze aan met ouder werk uit o.m. The Pulse Of Mourning en The Cimmerian Years. Hun mix van death en blackmetal knelt live nog wat harder dan op de albums en dat is mee te danken aan de energie die gitaristen/zangers Mattias en Peter tonen. Deze furie laat niemand onberoerd, of de muziek nu je ding is of niet. Een knappe afsluiter.
 
2021 bracht een alweer geslaagde editie van Zingem Beeft. Hopelijk is alle corona-ellende al lang doorgespoeld als Zingem volgend jaar opnieuw Beeft.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00