Home » Zwarte Cross – Lichtenvoorde 26/07/2013

Zwarte Cross – Lichtenvoorde 26/07/2013

door rob@rockportaal.nl
197 views 4 minuten leestijd


Zwarte Cross
, het feest waar het gros van de Achterhoekers het gehele jaar lang naar uitkijkt. Als nuchtere Brabanders tussen deze grote Achterhoekse feestmassa, past dat? Jazeker, dat past! Waar het enkele jaren geleden voornamelijk een feest voor de regionale bewoners betrof is de cross door de jaren heen uitgegroeid tot een festival wat al vroeg in het jaar in ieders agenda staat genoteerd. Een erg diverse line-up, een gigantisch terrein en de gehele dag wel wat te beleven. Denk aan kermis attracties, theater, cabaret, je kunt het zo gek niet bedenken. En natuurlijk de fameuze cross zelf. Je hoeft geen fan van brommers, motoren of trekkers te zijn om dit voor een paar dagen te kunnen waarderen. Dankzij de diverse klassen zie je meest creatieve bouwsels over de crossbaan heen denderen. Geweldig om te zien.
Theaterweide-BorderMakerWat direct opvalt bij het betreden van het terrein is de gemoedelijke sfeer! Overal vrolijke gezichten, met modder besmeurde lichamen en een goede pot bier in de hand. Zoals het hoort. Vanuit de camping ingang weet je zo snel echt niet waar te beginnen. Het Rock ‘n Roll Circus, de Megatent, het Hoofdpodium, de Reggaeweide, The Meltdown of toch een van de twee Dancetenten? Een willekeur aan muziekstijlen wordt aan de bezoeker voorgeschoteld. Je zou er bijna van gaan duizelen. In de kracht van de cross (het eclectische aspect) ligt echter ook de het gevaar, en daarmee de valkuilen. Valkuilen waar de organisatie helaas een aantal keer met beide klompen intrapt. Een behoorlijke metal line-up met een minimaal aantal bezoekers, voor slechts een kwart gevulde mega tent zodra het muziek genre enigszins afwijkt van het algemeen geaccepteerde in Gelderland en laat in de avond een slecht gevulde weide voor het hoofd podium. Doet dit voor de gemiddelde cross bezoeker iets af? Absoluut niet. Valt het voor de muziekliefhebber wat tegen? Jazeker.
Zwarte CrossWaar Beef! vorig jaar haar vrolijke ska/reggae over de Reggaeweide mocht strooien, wordt ze dit jaar een groter podium gegund: het hoofdpodium! En dan nog eens prime-time ook: aftrap 21.15 uur. Dat Beef! menig publiek naar een dansende extase weet te brengen moge geen geheim zijn, en ook op het grootste podium van de cross lukt het de heren om het massaal toegestroomde publiek in beweging te brengen. Polonaise waardig zelfs, zo blijkt! Hoewel uitstekend verzorgd en productie technisch hoofdpodium-waardig zien wij Beef! volgend jaar het liefst terug op de Reggaeweide. Toepasselijker, intiemer en bovenal meer sfeer!
Vervolgens dient er gerend te worden! Juist na de start van Peter Pan Speedrock lopen wij tot onze verbazing een behoorlijk lege megatent binnen. Een halflege megatent zou dit weekend overigens vaker voorkomen, voornamelijk bij acts die niet voorzien in boerenrock of covers. De ietwat vreemde programmering in deze tent zal ongetwijfeld ter tafel komen tijdens de evaluatie. Gevuld tot net aan de PA zit de sfeer er echter goed in. Peter Pan Speedrock doet al jaren hetgeen ze moeten doen, en ook ditmaal betreft geen uitzondering. In your face rock ‘n roll op standje kernsplitsing! Voorzien van een meer dan uitstekend geluid (complimenten aan de geluidsman), vliegen de lichamen voor stevig tegen elkaar aan. Hoewel vermakelijk bekruipt ons toch ergens het gevoel dat de 94e keer Peter Pan Speedrock wellicht net iets te veel van het goede is. Zeker op het moment dat Dikke Dennis vijf regels schreeuwt, de microfoon weg kopt en vervolgens weer net zo vlot van het podium verdwijnt.
IMG_6031-BorderMakerHet Engelstalige Fragment is al geruime tijd niet meer zo Engelstalig als ze ooit zijn geweest. In een met Nederlandse nummers doorspekte cover/medley-set staat de megatent volledig op z’n kop. Het bier door de lucht, een polonaise van 200 man en menig grappen en grollen vanuit de band zorgt voor een waar feest. Van The Beatles via Guus Meeuwis, naar Queen met een tussenstop bij ‘ons eigen’ Krezip. Uitstekende nummerkeuze en muzikaal goed uitgewerkt.
 
Hieronder ook foto’s van de donderdag @ Zwarte Cross 2013.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00