Home » Summer Darkness 2013 (Utrecht) 26, 27 en 28 Juli

Summer Darkness 2013 (Utrecht) 26, 27 en 28 Juli

door hilde@rockportaal.nl
103 views 11 minuten leestijd

summer_darkness_2013Summer Darkness: Het dark underground lifestyle festival van Nederland, was dit weekend weer verspreid door de hele binnenstad van Utrecht. Van 26 tot en met 28 Juli 2013 is dan ook de hele stad een stukje donkerder gekleed dan normaal. Een festival met veel bekijks en veel verschillende activiteiten!
De opening is in de Leeuwenbergh kerk, met natuurlijk een woordje van Cyber Kees, de eigenaar, in het Engels. Een kopje ice-tea er bij om alvast in het thema van vandaag (althans in de Leeuwenbergh kerk) Steampunk te komen. Gevolgd door een aantal nummers gespeeld op een kerk-orgel.
De band die in de kerk aftrapt is Schwartzblut, maar dit is niet het eerste optreden van de dag. Op het domplein heeft Lirio al afgetrapt met rustige maar dansbare volksmuziek. Er wordt al snel gedanst en ingehaakt. Maar, Schwarzblut staat dus vandaag in een kerk met een stevig electronisch optreden. Aangezien de kerk vol staat met stoelen kunnen we niet dansen, maar het kopje thee erbij maakt het toch wel erg merkwaardig. Speciaal voor de fans hebben ze ook een paar rustige nummers in de setlist verwerkt en met een mooi afsluitend nummer als Das Mandat is het een fijn begin voor deze dag.
Na het optreden staat er een “Steampunk picknick” gepland. Het initiatief klinkt erg leuk, echter is er geen duidelijke aanduiding voor de plek waar gepicknickt zal gaan worden. Hierdoor gaat deze uit eindelijk met een hele minimale groep mensen door. Maar liefst zes picknickende mensen, jammer maar helaas.
De pret valt niet te drukken want vrij snel begint er een Burlesque show in deze zelfde kerk. Cerise Noire zet een korte maar overtuigende show neer op het gebied van striptease op een elegante manier. Praktisch het gehele publiek wat bij de opening was, is nog steeds aanwezig en eigenlijk alle optredens zijn tot nu toe ook goed bezocht.
‘Reading of machines and poets’, het moet je ding zijn. Een lezing op een verhalende manier, nog altijd in de zelfde kerk. Deze lezing wordt gedaan door Zeon, de zanger van de eerste band Schwarzblut. Het is een verhaal over de industrialisatie, wat als thema goed te plaatsen is in de Steampunk wereld. Het is in verhouding wat minder druk.
Om het thema af te sluiten is er een indrukwekkende catwalk vol met door Steampunk geïnspireerde kleding en bij passende accessoires. De catwalk is niet alleen gevuld met dames, maar ook met heren. Deze prachtige show wordt afgesloten met een element wat vandaag al vaker voor is gekomen, een Burlesque show. De dame die als laatste het podium heeft bestegen geeft een mooie show weg waarin ze gebruik maakt van een vleugel-achtig doek dat aan de achterkant van haar hals is bevestigd. Een waardige afsluiter voor deze dag.
Tijd om naar een andere locatie te gaan, de Spiegelbar. Dimitri Goosens, een filosoof uit België, geeft een lezing over de mens en de visie van deze mens op “monsters”. In alle soorten versies van het woord monster en hoe men deze ziet als monster. Omdat er mensen vanuit de hele wereld aanwezig zijn op Summer Darkness is deze lezing in het Engels. Dimitri maakt ook erg veel gebruik van beeldmateriaal om zijn verhaal te visualiseren, hierdoor was deze lezing ook niet geschikt voor mensen met een zwakke maag of voor zwangere vrouwen. Ga er dus niet vanuit dat dit een lichte lezing is, want het is erg beeldend en confronterend.
Na Dimitri is deze dag nog niet afgelopen, want al verschillende jaren op rij is Bal du Masque een bekende en speciale manier om deze eerste dag te vullen. De naam zegt het al: iedereen dient maskers te dragen, al is deze dresscode niet verplicht. Door het niet verplicht stellen is er dan ook een opvallende hoeveelheid mensen die geen masker dragen wat de sfeer van het geheel niet ten goede komt. Tussen de muziek door is er afwisseling  door een aantal silent theater opvoeringen, verzorgt door Imaginarium. Het heeft verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld de blindheid voor de problemen of vragen van anderen op het moment dat je zelf bezig bent. Het wordt neer gezet als een vader die geen aandacht geeft aan zijn dochter omdat hij in zijn papieren aan het rommelen is.
Tijdens het bal valt er ook te genieten van een glaasje Absint. Hoe slecht Absint ook is, op de manier zoals het hier bereid wordt, is het wel erg lekker!
Voor de mensen die niet zo van deze rustige sfeer houden is er vanavond in Tivoli de Helling ook nog een reeks hardcore artiesten onder de overkoepelende noemer voor deze avond “Storm”. Een van deze grote namen binnen de hardcore scene is Ophidian. Hij combineert industrial met hardcore en darkcore. Een avondje lekker dansen is een van de hoofdonderdelen. Zo staan er nog meer, voor de hardcore liefhebbers, grote namen op het podium.
Een gevarieerde dag met voor iedereen wat wils, waarbij het me nog niet eens gelukt is alle dingen te beschrijven die op dit festival te doen zijn.
Dag 2
Om de tweede dag van het festival te kunnen starten moet Utrecht eerst een storm overleven. Hevige wind, onweer en regen zorgt ervoor dat we doorweekt aankomen bij Tivoli. Daar blijkt Amenra, de eerste band van vandaag, in de file te staan. Gelukkig zijn The Black Heart Rebellion wel al aanwezig, en bijten zij de spits af. Hier is niet iedereen blij mee want een aantal bezoekers die speciaal voor The Black Heart Rebellion komen, hebben ze dan ook gemist.
In de Spiegelbar staat de band Darkrad. Een Rus die gebruik maakt van erg veel geluidseffecten die als gevolg daarvan spook-achtige enge muziek oplevert, erg psychedelisch. Een apart optreden, maar wel een indrukwekkend.
Behalve heftige, aparte muziek en kleding heeft Summer Darkness dit jaar voor het eerst een nieuw element toegevoegd, genaamd The Chamber. Een kunstgalerij voor alle soorten kunst die enig raakvlak hebben met de underground stijl die het festival met zich mee draagt. Denk hierbij dan niet alleen aan duistere foto’s en schilderijen maar ook aan opgezette dieren en sculpturen van beton. Om het af te maken is er door een “geluidskunstenaar” spannende muziek gemaakt voor op de achtergrond tijdens het bezoeken van deze iet wat duistere hoek van het festival. De galerij wordt aardig goed bezocht en er zijn veel mensen die hier positief op reageren. Een leuke nieuwe draai aan het festival.
Een van de speciale events, die toch wel met regelmaat terug komt binnen Tivoli, is echter afgelast. Het Laced-up Kink Café, de naam zegt het al, strak in het pak met veel lak. Er zou dan ook een dresscode zijn om dit café binnen te komen. Echter is het weer zo danig goed en dus warm, dat het niet aan te raden is om in latex of leer rond te lopen. Uit veiligheid voor de bezoekers is dit dus afgelast.
Gelukkig is dit niet de enige manier om je dag te vullen op een festival met zeven locaties, waarvan zes met entertainment. Neem nou bijvoorbeeld Welle:Erdball, een onder de cybers en goth’s bekende artiest die met behulp van de commodore 64 muziek maakt. Een band waar lekker op gedanst kan worden, zoals op de nummers Das Alpha-tier en 23. Een minpuntje aan deze band is dat het vrij opvallend is dat ze dit niet live spelen, dit maakt het geheel toch minder indrukwekkend.
Covenant, een van de bands waarvoor vele mensen zijn gekomen. Na een niet zo denderend optreden, hoopt grotendeels van het publiek dat deze band het dan toch waar gaat maken en dus een goede show neer zet. Ze geven het publiek al snel wat ze willen, door een preview van hun nieuwe album te spelen. Dit album komt pas uit in September. Ook spelen ze bekende nummers als Get On en Black Star. Een waardige afsluiter van een tweede dag donkerheid in het Utrechtse leven.
Dag 3
In de vroege middag staat een lesje volksdansen op het programma, maar daar aangekomen lijkt deze niet door te gaan. Er zijn nog bijna geen bezoekers in de Leeuwenbergh kerk en al snel wordt besloten dat deze dans workshop wordt gestaakt en de muziek workshop alvast begint. Even een draailier uit proberen of toch liever een doedelzak proberen te bespelen? Proberen mag vandaag!
Op het Domplein is de Gothic Lolita fashion show in voorbereiding. Een mooi uitgedost geheel komt na een paar minuten via de catwalk langs om nog even lief te lachen en te zwaaien. Na afloop nog met alle fotografen mee om te poseren voor nog meer foto’s. Het is een prachtig geheel en erg leuk om te zien!
Er is ook nog muziek op deze laatste dag. Het is echt aan te rader om als je naar dit festival komt, een fiets mee te brengen. De afstanden zijn vrij groot om te lopen, maar fietsen gaat prima! In de Helling staat Terror Error al klaar, een erg jonge band uit Spanje bestaande uit 2 mannen en 1 vrouw. Het blijkt ook hun eerste optreden in Nederland te zijn, spannend dus! Dat valt dan ook wel te merken, de zanger doet erg veel moeite om tussen de nummers door het publiek op te zwepen door te klappen, te roepen of te vragen mee te springen. Het is echter pas middag en het publiek lijkt nog niet opgewarmd. Zelfs hun eigen versie van de Harlem Shake lijkt het publiek niet echt wakker te maken.
Deze band en nog vier anderen blijken tevens ook onderdeel te zijn van de “International Cyber Meeting 2013”. Er zijn niet heel veel cybers, maar de hoeveelheid cybers is deze hele editie al gering. Het blijkt dat de recessie ook de cybers heeft bereikt dus daarom een grote groep geen geld zou hebben voor een kaartje, erg jammer want zo wordt de internationale meeting niet echt uitgebreid.
Dat de hoeveelheid cybers niet zo hoog is, wil gelukkig nog niet zeggen dat er weinig bezoekers zijn. Nu zijn de Alien Vampires aan de beurt. Lekker up-tempo industrial waar dus ook flink op gedanst wordt! De zaal die net bij Terror Error nog leek te slapen is nu toch echt wakker! Het maakt niet echt uit welk nummer de band speelt, het publiek is erg fanatiek. Ze spelen onder andere Controle the Universe, een van hun bekendere nummers.
De laatste band van de cyber meeting was Fabrikc, jammer genoeg voor deze band staan ze tegelijk op het podium met Apoptygma Berzerk. De meerderheid van het publiek vetrekt eerder om deze band te kunnen zien. Het optreden van Fabrikc is lekker, maar omdat men zegt dat Apoptygma zo veelbelovend is, ga ook ik daar maar even een kijkje nemen. Ze spelen bekende nummers; Unicorn, Untill the end of the world, maar ook covers; Joy Division’s Love will tear us apart, en zelfs een remix die ze zelf hebben gemaakt op een VNV Nation nummer. Tevens is het ook een van de weinige bands die de muziek produceert met gitaar en drums! Kwalitatief erg goed, de fans zullen blij zijn  met het optreden!
Last but not least, de band The Soft Moon. Deze band klinkt als een 80’s band, maar als je naar het podium kijkt zul je al snel zien dat dit niet waar is. Het zijn vrij jonge mannen die deze muziek produceren. Veel rustiger dan de meeste bands op het festival, en de zaal lijkt jammer genoeg dan ook vrij snel leeg te lopen. Er zit weinig zang in de muziek, met een erg mellow/zweverige sound. Het wordt dan ook niet voor niets vaak omschreven als hypnotiserende muziek.
Voor vele waarschijnlijk geen waardige afsluiter van het festival, maar hoe je het ook wend of keert, het is afgelopen. Het is de laatste band van een fantastisch weekend dat al jaren opnieuw voor vele mensen in de stad de ogen opent op gebied van een subcultuur en alles wat daarbij hoort. Voor de mensen die nog niet meteen naar huis willen is er een afterparty met een DJ in de Oudegracht, met vele oude bekende cyber/industrial nummers. Het blijft een wonderbaarlijk feest!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00