Home » Alestorm – 013 (Tilburg) 17/03/2019

Alestorm – 013 (Tilburg) 17/03/2019

door Maurice Tonies
459 views 6 minuten leestijd

Wie nietsvermoedend op een zondagavond voorbij de 013 zou lopen zou zowaar denken dat de carnaval in Brabant nog niet is afgelopen. Bezoekers aan de Tilburgse popzaal zijn massaal in de verkleedkist gedoken en wanen zich vanavond allemaal piraat. De band Alestorm is al jarenlang de schrik der zeven zeeën en neemt in een uitverkocht 013 een dvd op. Overal waar de mannen komen is het feest. Lukt dit ze ook vanavond? Gaan we overstag of gaan we het schip in?
De bezoekers in Tilburg moeten nog even geduld hebben voordat ze hun helden mogen aanschouwen. Twee supportacts mogen de zaal doen opwarmen en allereerst is het aan de Bootyard Bandits om van zich te laten zien en horen. Terwijl er diverse westernintro’s klinken komen de heren het podium oplopen en gaan ze meteen dolenthousiast aan de slag. De heren zijn uitgedost als ware cowboys, maar hebben de rock hoog in het vaandel staan. Op het podium mogen dan wel wat opblaasbare cactussen staan, de heren nemen hun muziek behoorlijk serieus. Het publiek reageert nog niet vol overgave, maar knikt wel lekker mee en zo af en toe gaan er wat vuisten de lucht in. Het is misschien wat lastig als men de band niet kent en er dus niet veel is mee te zingen. Hier hebben de heren van de Bootyard Bandits een goede oplossing voor bedacht. Op een banjo klinkt ineens het intro van Thunderstruck en massaal gaan de handen de lucht in. Het publiek laat zo alsnog van zich horen, maar checkt ondertussen nog hoe lang het optreden van hun helden nog op zich laat wachten.
Na de stevige rock van de Bootyard Bandits wordt het allemaal iets duisterder in 013. Het IJslandse Skálmöld neemt je mee op een avontuur vol met vikingengeweld. De heren weten hun set behoorlijk sterk op te bouwen, strooien met opzwepende gitaarriffs, maar ook laat men horen dat ze niet vies zijn van een stukje samenzang. Skálmöld bezingt het leven der vikingen, waarbij alle facetten voorbijkomen, maar het is wel lastig als een band dit in een taal doet die wij normaliter niet verstaan. Wel zien we een band aan het werk waarbij het technisch van een hoog niveau is. De heren blinken uit tijdens instrumentale  stukken, waarbij iedereen mee op deze trip wordt meegenomen. De lichtshow die hierbij wordt gebruikt draagt hier zeker een steentje aan bij. Het lijkt zowaar of we het noorderlicht boven het podium van de 013 mogen aanschouwen. Deze soundscape doet het publiek smullen, maar soms beginnen de nummers wel veel op elkaar te lijken, waardoor de verveling ietwat toeslaat.
Officieel zijn er twee supportacts, maar na de twee optredens is er een grote rol weggelegd voor de muziek van Queen. Terwijl op het podium druk wordt omgebouwd klinkt de muziek van de legendarische formatie en deze wordt voluit meegezongen, waarbij  het epische Bohemian Rhapsody zeker niet wordt overgeslagen. Tijdens het bekende snelle stuk in het nummer vliegt het bier door de Brabantse zaal en wordt er volop geheadbangd. Een nog betere manier om de zaal op te warmen kan men bijna niet wensen. Als de lichten dan ook voor de laatste maal doven is het aan Alestorm om de feestvreugde compleet te maken. Hierin slaagt de band vanaf de allereerste tonen. Uit volle borst zingt men mee op opener Keelhauled: “Make that bastard walk the plank with a bottle of rum and a yo-ho-ho”. Alestorm heeft aangekondigd vandaag opnames te maken voor een dvd en heeft voor gelegenheid shirts laten drukken met “Keelhauled In Tilburg” en overal zijn er piraten te zien met deze shirts. Het feest barst meteen los, het bier vliegt door de lucht, strandballen vliegen de door de zaal en de moshpits blijven maar aanhouden.
Op het podium is een mooi schouwspel aan de gang. De bandleden stuiteren over het podium en doen er alles aan om het publiek op te zwepen. Die missie is vanaf de allereerste tonen al geslaagd en overal wordt het nummer Mexico meegezongen. Het aanstekelijke repertoire van Alestorm leent zich dan ook prima voor een feestje. De grappige teksten en klanken zorgen voor een optimale sfeer in 013. Het publiek is uitzinnig en schroomt zich niet om massaal te gaan roeien op de vloer van het podium als de band Over The Seas speelt. Even zijn we allemaal piraat en aan boord bij de Schotse formatie. De vrolijk uitgedoste heren laten geen moment onbenut en zo krijgt het publiek ook bijna geen kans om even bij te komen. De temperatuur in de zaal begint dan ook behoorlijk te stijgen en sommige fans zoeken even de gang op in 013 om uit te hijgen. Het leven van een piraat gaan dan ook niet over rozen.
Sinds het verschijnen van het vijfde album No Grave But The Sea is het enorm hard gegaan voor Alestorm. De band stond al bekend om hun energieke optredens, maar kennelijk is 2017, het verschijningsjaar van het album ook meteen het jaar van de definitieve doorbraak. De show in 013 is dan ook hun grootste eigen show  tot nu toe. De nummers van No Grave But The Sea staan centraal tijdens deze show en van voor- tot achteraan in de zaal worden ze voluit meegezongen. De heren hebben ook vandaag weer een gastzanger meegenomen, die binnen no-time de inhoud van een paar flessen bier in zijn keel kan laten verdwijnen. Na deze ludieke act is het tijd voor Taio Cruz-cover Hangover die ook in Tilburg zorgt voor een mooi feestje. De heren zwepen de boel graag een beetje op en roepen op om een wall-of-death te vormen en daarbij ook meteen alle kleren uit te trekken. De wall-of-death komt er, maar de kleren blijven wel aan in Tilburg. Het publiek gaat helemaal los tijdens Captain Morgan’s Revenge en ook gaat men massaal aan het crowdsurfen. De een na andere fan gaat over de kolkende zee in 013 om vervolgens vooraan door de security te worden opgevangen.
Het is niet het enige wat over de hoofden van de bezoekers in Tilburg gaat. De XXL-badeend die al een tijdje op het podium staat wordt het publiek ingegooid en het gele gevaarte vliegt over alle uithoeken van de zaal. Band en publiek zijn èèn vanavond, het feest is compleet. Na het spelen van Shipwrecked zit de reguliere set erop, maar voor het toegift zijn nog wat troeven bewaard. Wie kan het niet laten om tijdens Drink de woorden “We Are Here To Drink Your Beer” mee te zingen en wie vervolgens nog stem overheeft gaat in het afsluitende Fucked With An Anchor nogmaals helemaal los. Alestorm is dan ook niet alleen de schrik der zeven zeeën. De landrotten zijn massaal voor de bijl gegaan en het afsluitende confettikanon was dan ook niet meer nodig….
Met dank aan Jostijn Ligtvoet – jostijnligtvoet.nl voor het beschikbaar stellen van de foto’s.


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00