Home » Anneke van Giersbergen – Kersouwe (Heeswijk-Dinther) 19/07/2013

Anneke van Giersbergen – Kersouwe (Heeswijk-Dinther) 19/07/2013

door Maurice Tonies
231 views 5 minuten leestijd

Onder de noemer `Hotelgasten` ontvangt journalist Leon Verdonschot bekende artiesten. Op mooie locaties in het land staan er stoelen klaar om de gast in een huiselijke intieme setting aan de tand te voelen. Samen bekijken en luisteren ze naar fragmenten die de door diegene is uitgezocht. Naar aanleiding van de fragmenten ontstaat een leuk interview waardoor Leon en het aanwezige publiek meer te weten komt over de artiest. Na het interview is het aan de artiest om de avond passend af te sluiten met een akoestisch optreden. Een mooi concept wat met interessante artiesten en schitterende locaties intieme avonden oplevert.
IMG_0695Vandaag strijkt “Hotelgasten” neer in Natuurtheater Kersouwe te Heeswijk-Dinther. Er staan twee stoelen opgesteld en iedereen is er klaar voor. Journalist Leon komt op, verwelkomt iedereen en vertelt wat er vanavond gaat gebeuren. Vervolgens verwelkomt hij de gast van vanavond. Anneke van Giersbergen komt op en neemt plaats. De voormalige zangeres van The Gathering timmert al een aantal jaar aan de weg en heeft sinds haar vertrek bij The Gathering al heel wat andere projecten gedaan. Nu is ze al weer een tijdje bezig onder haar eigen naam en er verschijnt in september een nieuw album “Drive”. De Brabantse wordt onderworpen aan een aantal vragen en er ontstaat een mooi interview. Leon Verdonschot is geen onbekende in de wereld van journalistiek en is naast journalist een groots muziekliefhebber.
Op de achtergrond van het theater staat een groot scherm waarop allerlei fragmenten voorbijkomen die door Anneke zijn uitgezocht. Daar waar je misschien heel wat muziekfragmenten zou verwachten bevat het echter heel wat comedy. Anneke is een liefhebster van cabaret en comedy. Zo komen er fragmenten voorbij van onder andere “Comedians In Cars Getting Coffee”, “Get Smart” en “Eddie Izzard”. Wat deze fragmenten bindt? Een bepaalde “drive”. In alle fragmenten zijn mensen bezig met iets over te brengen, vol passie proberen iets te laten zien of horen. Goed presenteren is dan ook iets waar Anneke wel jaloers op is enze staat stil bij een regel uit een recensie van een grootse show van Within Temptation waar zij het voorprogramma mocht verzorgen. Hierbij verzuimde ze om het publiek groots toe te spreken. Anneke vertelt ondertussen rijkelijk over haar passie voor muziek, over haar zoon Finn, over films, eigenlijk over van alles. Door de mooie setting is het allemaal vrij gemoedelijk. Ondanks dat er een flink aantal bezoekers kijken naar het interview oogt het allemaal erg intiem. Naast fragmenten over comedy en films is er ook ruimte voor muziek. Idolen Michael Jackson en Paul McCartney komen voorbij en ook de naam van Prince komt veelvoudig voor. Terugkomend thema is en blijft de drijfveer van deze artiesten. Zou het daarom zijn dat haar toekomstige album “Drive” gaat heten? Het interview wordt afgesloten met een voorproefje van het nieuwe album. Het nummer “My Mother Said” klinkt door de speakers en aandachtig luistert eenieder naar het nieuwe materiaal waarna applaus volgt.
IMG_0704Na de pauze is het aan Anneke van Giersbergen om deze avond tot een mooi slot te volbrengen. Geen muzikale begeleiding, enkel de zangeres uit De Rips bewapend met een gitaar. Het is muisstil en ietwat zenuwachtig begint ze aan haar set. Geheel overbodig om zenuwachtig te zijn, want wat ze laat is horen is echt schitterend. Een kraakhelder stemgeluid klinkt door het bosrijke Kersouwe. Het begin van set is opgebouwd uit een aantal nummers van haar solo-materiaal, waaronder een kippenvelmomentje tijdens “Circles”,  maar ook nummers van The Gathering. Ze kan het niet laten om tussendoor nog wat anekdotes te vertellen, maar dit is absoluut niet storend. Het past wel in deze setting. Ook is er ruimte voor wat covers en al snel speelt ze “Songbird” van Fleetwood Mac. Het is niet alleen Engelstalig wat ze vanvond laat horen. Zo speelt ze een nummer van Gerard van Maasakkers en haar uitvoering van “Cis Verdonk” levert veel applaus op. Ook prijkt een nummer uit haar kindervoorstelling op de setlist.
In De Wereld Draait Door vertolkte ze “All I Want Is You” van U2 en ook bij dit nummer wordt even stilgestaan. Over de zenuwen en stress om in 1 minuut alles te kunnen geven. Gelukkig merken we hier vanavond niets van. Wat een stemgeluid, wat een rasartiest. Het publiek kijkt aandachtig en ziet hoe het langzaam donker wordt in dit theater. Als dan ook de setlist er bijna op zit komt Cindy Lauper’s “Time After Time” nog voorbij en sluit ze af met het relatief onbekende “Drowning Man” van U2.
Een optreden kan tegenwoordig niet meer zonder een toegift. Aangezien Anneke van Giersbergen zelfs moeilijk het toneel kan verlaten keert ze al snel terug bij de microfoon. “Nog eentje dan?” zegt ze. “Alleen als jullie met z’n allen meezingen!”. Het publiek belooft mee te zingen en krijgt Dolly Parton voor hun kiezen. Deze vakvrouw werd eerder al tijdens het interview belicht met een fragment en nu horen we haar op een schitterende wijze “Jolene” vertolken. Een intieme avond in Kersouwe zit er op, waarbij iedereen met een brede glimlach het theater verliet. Deze magische avond zal dan ook niet snel vergeten worden.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00