Home » Arson: Live spelen is een soort catharsis

Arson: Live spelen is een soort catharsis

door Jochem van der Steen
5,1K views 5 minuten leestijd

Het Gentse Arson was verantwoordelijk voor één van de meest energieke optredens van Jera On Air 2023. Toch zijn de bandleden die ik daar van tevoren backstage spreek, zanger Jeroen en gitarist Nathan, vrij rustig. Het levert een uiterst gezellig en ontspannen gesprek op.

Jullie hebben net een nieuw album uit, All In, All Sin. Hoe is dat ontvangen?

Nathan: Goed. We hebben ons best gedaan de plaat zo opbouwen als we ook onze set graag spelen. We beginnen dus heel actief en gaan dan wat meer vertragen. Mensen schrikken soms dat het naar het midden wat rustiger is, maar als we  continu alleen maar hard zouden gaan zou dat saai worden. We hebben wat nummers gemaakt die wat minder typisch zijn en waar we niet alleen maar schreeuwen.

Jeroen: Je kunt de plaat het beste echt van begin tot het eind luisteren vanwege de thematiek. Er zit een heel verhaal in met bepaalde struggles. Het gaat over een soldaat die terugkomt van de oorlog en terecht komt in een maatschappij die niet voorbereid is op hem te huisvesten. Er zitten wat diepgaande nummers op. Je kunt hem het beste met een whiskey in de stoel en met de teksten in de hand beleven.

Toch komen jullie naar mijn mening vooral live goed tot jullie recht, met die energie.

Nathan: Live spelen is een soort catharsis. Het is een soort van verlossing waar emoties de vrije loop kunnen krijgen. Een plek waar alle grenzen kunnen vervagen. Ik vind het dan ook fijn om op een podium te spelen zonder barrier. De connectie is erg belangrijk voor ons. Als de energie goed is gebeuren er bijzondere dingen.

Jullie komen uit diverse andere bands, nietwaar?

Jeroen: Ik heb altijd in screamo bands gespeeld en daarvoor in een soort pagan black metal band. Maar voor screamo was er in België geen platform. We waren altijd te emo voor hardcore en te hardcore voor emo.

Nathan: We hebben Jeroen als zanger uitgezocht na een show van hem te hebben gezien. Twee weken later stond hij in onze repetitieruimte en dachten we meteen, ja dat is hem. De muziek was al lang klaar, maar we zochten lang naar de juiste zanger. Jeroen heeft die juiste energie die we zochten en vanaf de eerste noot gaat er bij hem een soort bom af.

Sneuvelt er wel eens iets als die afgaat?

Nathan: Ja van alles. We hebben voedingskabels en snaren kapot getrokken maar we beginnen nog meer slachtoffers te maken. Laatst hadden we een optreden waar de band voor ons een coverband was. Het ding van de drummer van die band was dat hij vuur spuwde. We steken zelf ook altijd dingen in brand, want ja je moet de naam Arson eer aan doen. Toen hij op het podium bij ons kwam om vuur te spuwen ging het mis en stak hij zichzelf in band.

Het is wel een unieke setting die jullie op het podium hebben met een eigen bar en zelfs barman.

Jeroen: De eerste keer dat we op Jera mochten spelen was dat omdat we de bandbattle Guts & Glory hadden gewonnen. We moesten de main stage openen en vonden dat we iets originelers moesten hebben dan de klassieke backdrop. Zo kwamen we op het idee om een bar te maken met ons logo en bedachten we dat het leuk zou zijn als we een barman er bij hadden zodat mensen op het podium whisky konden drinken en vervolgens konden stagediven. Onze barman was in het begin wel wat gestresst, bang om iets verkeerd te doen. Maar we vertelden hem dat hij niets fout kan doen, hij hoeft mensen alleen maar gratis drank te geven. Soms gaat hij zelf het publiek in om te moshen. Die bar die we vijf jaar geleden hebben gebruikt voor Jera was alleen te groot voor kleinere podia, dus we hebben een nieuwe moeten bouwen.

Jullie komen uit Gent. Hoe is de scene daar?

Nathan: Gent heeft best een grote scene met bands al Stake, Amenra, Oathbreaker, Modder en Ronker. Je kunt er elke week bandjes gaan kijken in zalen als Trefpunt en de Vooruit. Hardcore in Gent gaat hard. Return Bookings heeft daar gezorgd voor een soort hardcore revival met bands als Mindwar, naar mijn mening op dit moment de beste hardcore band van België. Er is veel onderling respect in de scene. Zo gaan wij altijd naar de release shows van Ronker en Modder en andersom. Leuke anekdote over Gent nog: in Gent heb je de Belfort toren met een vuurspuwende draak als windwijzer. We zijn in die toren geweest om de klok op te nemen als sample voor onze plaat. Dus de mensen van Gent hoorden de klokken daarvoor luide. Later werd er ook nog Nothing Else Matters op gespeeld door de klokkenluider. Dat was wel een speciaal momentje.

Foto: Charlotte Grips

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00