Home » Beauty In Chaos – Een interview met Michael Ciravolo

Beauty In Chaos – Een interview met Michael Ciravolo

door Edwin Knip
136 views 6 minuten leestijd

Het nieuwste album van het door Michael Ciravolo  bedachte project Beauty In Chaos is weer een juweeltje. Naar aanleiding van de release stelde ik deze sympathieke gitarist een paar vragen.
Naar welke muziek luisterde je als tiener en door wie ben je het meest beinvloedt?
Ciravolo: De vroegste inspiratie kreeg ik van bands die ik zag optreden in de late-night muziek programma’s, Slade, T.Rex en Alice Cooper. Alice Cooper stak me aan, samen met Kiss en The New York Dolls. Terwijl de andere kinderen op school luisterden naar Yes, Moody Blues en led Zeppelin ontdekte ik bands die ik na kon spelen op mijn goedkope gitaar. Ik kwam er al snel achter dat meisjes jongens in bands veel leuker vinden dan football spelers! Marc Bolan, Johnny Thunders en Mick Ronson waren en zijn absoluut mijn beinvloeders voor de rest van mijn leven.
De drie albums van Beauty In Chaos zijn gevuld met grote namen, hoe overtuig je artiesten als wayne Hussey van The Mission, Simon Gallup van The Cure en ICT-T van Body Count om een bijdrage te leveren aan Beauty In Chaos?
Ciravolo: Mijn positie bij Schecter Guitars heeft er absoluut voor gezorgd dat ik een hoop getalenteerde artiesten mocht ontmoeten en er bevriend mee raakte. Het heeft nooit gevoeld alsof ik iemand moest ”overhalen’ om mee te doen. Ik ben echt een gezegend man dat ze niet alleen maar hun talenten hebben aangewend om deel uit te maken van BIC, maar ook dat ze hun ziel en zaligheid in de nummers hebben gestopt. Veel van deze artiesten hebben albums gemaakt die een groot deel van mijn platencollectie omvatten. Niet alleen het muzikaal samenwerken maar ook het feit dat ik ze vrienden mag noemen is fantastisch en dat gaat voor mij nooit over.
Hoe componeer je de nummers, doe je dat als band of is er één persoon die komt met de tekst en de muziek?
Ciravolo: BIC is geen echte ‘band’ maar een evoluerende, vormende ‘entiteit’. Voor zowel Finding Beauty In Chaos ald voor The Storm Before The Calm heb ik de muziek gecomponeerd 9met input en begeleiding van Michael Rozon). Daarna werd de muziek naar een zanger gestuurd. De nummers zijn een echte samenwerking met de zangers, zij schrijven hun eigen teksten en de melodie voor de zang. Zoals dat gaat met BIC gaan we in de toekomst misschien wat nieuws proberen.
Je hebt ook in bands als Human Drama en Gene Loves Jezebel gespeeld. Wat zijn de verschillen tussen het spelen in deze bands en het spelen in Beauty In Chaos?
Ciravolo: Ik heb zeker een groot deel van mijn leven met deze bands op podia en in de studio doorgebracht. Ik was mede oprichter van Human Drama dat mij van mijn geboortestad New Orleans naar Los Angeles bracht. Het verschil met Beauty In Chaos is dat ik nu in de ‘bestuurders stoel’ zit. Daar bedoel ik mee dat alle beslissingen uiteindelijk door mij genomen worden. Dit betekent absoluut niet dat ik de mening van de topartiesten die meewerken  niet waardeer, maar, aan het eind van de dag, als er een keuze is tussen A of B is het aan mij om die beslissing te nemen.
Hoe ziet het leven er uit in COVID-19 tijd?
Ciravolo: Ik probeer in deze bizarre tijd de gouden randjes te vinden. In normale tijden zouden mijn vrouw en ik face-timen met onze twee dochters die in Chicago en New York studeren. Face-t0-face met hen is echt geweldig en ik koester het omdat het moeilijker wordt als  opgroeien. We zijn een kleine maar sterke familie, inclusief onze twee puppies Bella en Champ.
Wat is het eerst dat je gaat doen met de band na de lockdown?
Ciravolo: Nogmaals, BIC is geen gewone band, wij worden ook niet getroffen als andere bands die hun optredens moeten afzeggen. Voor BIC betekent het dat we aan nieuw materiaal gaan werken zonder dat de donkerheid van COVID-19 boven ons hangt.
Heb je er over nagedacht om in Nederland op te treden in de nabije toekomst, als alles terug is naar normaal?
Ciravolo: Toen ik begon met het idee van Beauty In Chaos heb ik nooit over een live context nagedacht. Het afgelopen jaar heb ik nagedacht over wat er nodig is om een fatsoenlijk BIC concert in een stadion te geven. Het is absoluut een kwestie van logistiek, roosters en geld. Ik weet dat ik voor iedereen die hiermee te maken heeft, spreek als ik zeg dat ALS we dit doen, we het absoluut goed willen doen. De tijd zal het ons vertellen.
Wat is de grootste kik van het spelen in een band en het hebben van succes?
Ciravolo: Ik denk dat dat afhangt van hoe je succes definieert. I hou ervan om op te treden, maar ik wordt ouder en kijk nu anders tegen muziek aan dan toen ik twintig was. Voor mij is BIC het perfecte ding voor mij in dit deel van mijn leven. Ik hou er van om muziek te maken die me trots maakt aan het eind van de dag, ik denk ook dat dat voor elke muzikant het belangrijkste is. Ik zou zeker willen zien dat de releases van BIC goed verkopen, ik zit bij een klein label dat absoluut gelooft in wat we doen en die het mogelijk wil maken om fysieke producten als cds en vinyl te maken. Ik zou het echt haten als BIC een artiest wordt die uitsluitend digitaal te beluisteren is.
Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?
Ciravolo: We zijn bezig met een videoclip voor Stranger met de geweldig Kat Leon, één van mijn favoriete nummers van het nieuwe album. Videoclips zijn het gezicht van BIC en we streven ernaar om elke clip verschillende en uniek te maken. Terwijl we volop bezig zijn met de promotie van de nieuwe plaat zijn we al bezig om na te denken over de volgende stap. Ik vond het geweldig om de diverse nummers aan verschillende grote producers en djs te overhandigen voor ons Beauty Re-Envisioned remix album. Het was geweldig om te horen hoe de nummers van Finding Beauty In Chaos werden geinterpreteerd door anderen. Dus ik dacht, waarom doen we dat niet opnieuw! Dus dat gezegd hebbende, we zijn nu remixen aan het samenstellen om te proberen met Halloween het album Out Of Chaos Comes… uit te brengen.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00