Home » Behind Bars wint Belgische Wacken Battle

Behind Bars wint Belgische Wacken Battle

door Filip van der Linden
240 views 4 minuten leestijd

De Belgische metal/hardcoreband Behind Bars mag in augustus aantreden op het Duitse Wacken Open Air. De band won vorige zaterdag de finale van de Wacken Battle in Zingem (België). In een bloedhete finale haalde Behind Bars het van vier andere bands.
 
Voor heel wat Belgische metalbands is deze battle de eerste stap voor het internationale luik van hun carrière. De wedstrijd werd reeds gewonnen door Trouble Agency, Powerstroke, Carrion, Speed Queen en Evil Invaders.
 
Dit jaar waren er opnieuw meer dan 100 metalbands die hun kans waagden. Na een eerste selectie mochten 18 bands naar drie halve finales. Daaruit kwamen zes finalisten: Behind Bars, Our Hate, Signs Of Algorithm, Innervate, Turbowarrior Of Steel en Violent Sin. Die laatste band moest verstek geven voor de finale in Zingem. Een portie speedmetal zou nochtans welkom zijn geweest in de door metalcore overheerste finale.
 
Signs Of Algorithm werd door velen getipt als een grote kanshebber. Deze metalcoreband speelt deze zomer op Graspop en ging de voorbije vijf jaar reeds verschillende malen op tournee in Europa, met o.m. Carnifex, I Wrestled A Bear Once, Aborted, Texas In July, Dagoba en  Shoot The Girl First. Ook in Nederland zijn ze kind aan huis. Vorig jaar stonden ze nog op de affiche van het Occultfest in Hoogeveen. Een stek op Wacken zou de spreekwoordelijke kers op de taart geweest zijn. De band mocht in Zingem om 18 u reeds als eerste band het podium op en zorgde meteen voor een wild feestje met een (kleine) moshpit. Signs Of Algorithm bracht een heel degelijke metalcore-act met massa’s energie, afwisselend diepe grunts en cleane screams en veel gebeuk.
 
Turbowarrior Of Steel heeft zichzelf eveneens reeds internationaal op de kaart gezet. Deze partythrashers staan deze zomer op het Belgische Ieperfest en voor de tweede keer op Metaldays in Slovenië. Zopas deden ze nog een korte tournee in Brazilië. Niet slecht voor een band zonder label. De populariteit van de band mag niet verwonderen. Hun rechtoe-rechtaan Turbo-thrash lijkt eenvoudig, maar zit verdomd goed in elkaar. Ze zijn slechts met drie, maar door o.m. driestemmig te zingen blijft het hele optreden interessant. Het trio amuseert zich ook schaamteloos op het podium en schuwt daarbij de gekke bekken en de wijdbeense poses niet. De bassist had nog een shirt aangetrokken van de legendarische Belgische metalband Acid, maar dat was onvoldoende om deze band met het goud naar huis te sturen. Deze band heeft zo’n battle vermoedelijk niet nodig om internationaal door te breken, al zou het wel leuk meegenomen geweest zijn.
 
Innervate is een melodieuze deathmetalband. Hun donkere powerdeath met veel tempowisselingen en zorgvuldig opgebouwde composities zit wat in het straatje van Insomnium en At The Gates. Voor een subgenre als deathmetal was hun set in Zingem best wel toegankelijk en werd die – voor zover we dat kunnen beoordelen – foutloos gebracht. Een band om in de gaten te houden.
 
Our Hate is een band met een reeks oudgedienden uit toch wel gerenommeerde hardcore/metalbands, die hun inspiratie halen bij pakweg Sick Of It All. Ze timmeren al een tijdje aan de weg en staan regelmatig al eens op een Nederlands podium, al zijn dat dan misschien niet de grote zalen. Alles bij elkaar liggen de verwachtingen dan toch net iets hoger en die werden ook grotendeels ingelost. De zanger van Our Hate is best imposant en de band bracht veel energie, maar de nummers waren misschien een beetje inwisselbaar.
 
Behind Bars zit muzikaal in dezelfde richting als Our Hate en Signs Of Algorithm, met toch een paar kleine verschillen. Naar het einde toe van de set van Behind Bars viel het op dat er wat elementen van klassieke heavy metal in deze metalcore geslopen zijn. Ze zijn een relatief jonge, maar heel gedreven band en Wacken Open Air wordt (na Helmond, afgaand op hun Facebookpagina) één van hun eerste buitenlandse optredens. Dat wordt meteen een flinke stap vooruit voor deze verdiende winnaar. De link hieronder is van hun EP uit 2016.
 
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=1ifHEnsQ4GI
 
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00