Home » Biffy Clyro – 013 (Tilburg) 09/11/2016

Biffy Clyro – 013 (Tilburg) 09/11/2016

door Maurice Tonies
322 views 4 minuten leestijd

Begin juli bracht de Schotse band Biffy Clyro hun nieuwe album Ellipsis uit. Een maand later stonden ze op Lowlands, maar toen moesten bezoekers kiezen om of naar Biffy Clyro te gaan of toch voor Muse te kiezen. Gelukkig is er al snel een nieuwe kans om de heren aan het werk te zien. De fans staan dan ook bijtijds in de rij bij 013!
lonely-the-brave-foto-patrick-002Als voorprogramma heeft Biffy Clyro de band Lonely The Brave meegenomen. Deze formatie uit Cambridge heeft eerder dit jaar het album Things Will Matter uitgebracht, waardoor allebei de acts vandaag iets nieuws hebben om te promoten. In een goedgevuld 013 verzuimt Lonely The Brave te imponeren. Muzikaal is er weinig aan te merken op de kwaliteiten van de heren, maar het geheel komt wat inspiratieloos over. Ze zoeken maar heel weinig contact met het publiek en doordat Lonely The Brave relatief wat naar achteren op het podium staat opgesteld wordt het geheel nog wat afstandelijker. De heren lijken op hun eigen eilandje te staan en hebben geen zin om even naar voren te komen. Vervolgens klinkt de band net zoals op het album, waardoor het live eigenlijk niet veel toevoegt. En dat is jammer, want de heren hebben op eerdere shows bewezen veel meer in huis te hebben. De fanbase zal er na deze show in 013 niet groter op zijn geworden.
biffy-clyro-foto-patrick-spruytenburg-003Dan gaat het er bij Biffy Clyro heel wat anders aan toe! Als de intromuziek is afgelopen knallen de heren er meteen op los. Wolves Of Winter is de ideale setopener en het publiek gaat direct uit zijn dak. Het rocktrio grijpt je bij je strot en is volop in beweging. Het gaat er dan ook heel wat anders aan toe dan bij de supportact. Vanaf het eerste moment lijkt dan ook alles te kloppen. Er wordt een lichtshow neergezet die niet onder doet aan de grote stadionshows. Biffy Clyro speelt in een hoog tempo door en weet dat het vandaag een speciale dag is. Zonder enig woord over de verkiezing van Trump te hebben laat de band een valse versie van de Star Spangled Banner horen. De heren zijn in goede doen en daarbij mag de uitspraak “We’re Bffy Fuckin’ Clyro” natuurlijk niet ontbreken. Stuiterend over het podium hebben ze het publiek binnen no time in hun achterzak. Gretig zingen de fans mee op favorieten zoals Black Chandelier en Bubbles.
Biffy Clyro heeft een nieuw album uit en dat is te merken ook. De setlist is doorspekt met nieuwe songs die in heel goede aarde vallen in 013. Sommige bands spelen slechts een paar songs van een nieuw album, maar dit is bij Biffy Clyro niet het geval. Ongeveer de helft van de setlist bestaat uit tracks van Ellipsis. Ze trakteren dan ook de fans op een compleet nieuwe show en wat hebben ze een overweldigende lichtshow, die ook op de rustigere momenten is aangepast. Door dit visuele spektakel worden ook de fans achteraan en op het balkon in de 013 bereikt. Er wordt dan ook overal volop meegedanst, gezongen en gesprongen. De ultieme rockshow is naar Tilburg gekomen. Op een festival krijgt iedereen vaak een set voorgeschoteld van ongeveer een uur en dan is het nu juist zalig om de mannen langer aan het werk te zien. Na ruim anderhalf uur lijkt er helaas wel het einde in zicht. Ook al ben je als bezoeker doodop van meespringen, je wil altijd meer. Zo denkt de formatie uit Schotland er ook over. Publieksfavoriet The Captain luidt het toegift van drie nummers in en even is de zaal van 013 nog in de ban van Biffy Clyro. Aangezien de band in veel landen op locaties staat waar nog meer bezoekers in kunnen bestaat de mogelijkheid dat dit de laatste keer is dat de formatie deze zaal aandoet, maar wat kan iedereen terugkijken op een geweldige show van “Biffy Fucking Clyrooooo”!
Foto’s door Patick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00