Home » Blues Pills – Doornroosje (Nijmegen) 13/10/2014

Blues Pills – Doornroosje (Nijmegen) 13/10/2014

door Maurice Tonies
135 views 4 minuten leestijd

BPVaarwel Groenewoudseweg, hallo Stationsplein! Het oude Doornroosje is niet meer. Gelukkig is er op slechts vijf minuten vanaf het station een nieuw Doornroosje geopend. Een geheel nieuw pand waar vele rockliefhebbers zich op deze maandagavond hebben verzameld om te gaan genieten van een mooi programma. Maar liefst drie bands gaan het gloednieuwe podium onveilig maken. De Paarse Zaal is vandaag gereserveerd voor The Arkanes, Vintage Caravan en Blues Pills!
Iedereen die vandaag te gast is in Nijmegen kijkt zijn ogen uit. Hoe ziet nu dit nieuwe Doornroosje er uit. Bij binnenkomst komt de gratis garderobe je al tegemoet en loop je door een smalle gang richting de Paarse Zaal. Dit is de “kleine zaal” van Doornroosje en biedt plaats aan 400 personen. Vandaag zijn dit voornamelijk rockliefhebbers, want ook in een modern nieuw pand is er plaats voor retro-rock.
Als de lichten voor de eerste maal doven betreedt The Arkanes het podium. De groep uit Liverpool is op tournee om hun nieuwe album “W.A.R.” te promoten. Oorlog wordt het niet op het podium, maar wel een enthousiaste rockshow.  Ze bewijzen dan ook dat er veel meer uit Liverppol komt dan The Beatles. Zanger Chris Pates laat met zijn rauwe stem de zaal knikken en genieten. Hun muzikale voorkeur is niet echt verrassend, maar het velen in een dozijn-hokje past hen prima. Vol overgave gaat de band aan de gang om er een mooi half uur van te maken. Terwijl het steeds drukker wordt in de zaal lijkt de band er ook veel beter in te komen. Hun doordrammende sound doet soms wat denken aan The Strokes, maar ook andere Britse acts zou je in The Arkanes kunnen herkennen. Een echte eigen sound ontbreekt dan ook nog. Saai is het echter absoluut niet, een mooie opwarmer in deze zaal van het nieuwe Doornroosje.
Een band die ongeveer een half jaar geleden nog in het oude pand actief waren zijn Vintage Caravan. Deze IJslandse band laat de bezoekers terug gaan naar de jaren ’70. Denk hierbij aan bands zoals Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple. Vanaf het begin van hun set grijpt de act je meteen naar je keel om je vervolgens te blijven boeien. Hun album “Voyage” zorgde al voor flink wat naamsbekendheid, dus velen weten al wat ze konden verwachten. Helaas is het Engels toch een taal die de heren niet echt goed onder de knie hebben. De teksten zijn daardoor slecht te verstaan en het lijkt meer fonetisch wat we te horen krijgen. Als zanger Oskar een songtitel uitspreekt is het soms zoeken om deze later in de teksten terug te horen. Muziek kent echter geen grenzen en hun strakke optreden met schitterende riffs is zeer aangenaam om te aanschouwen. Vintage Caravan neemt je mee op een psychedelische trip.
In een rap tempo wordt het podium omgebouwd voor de laatste band. Er gaat een groot luik open en binnen no-time wordt het volgende drumstel binnengereden. Hier hebben ze bij de bouw goed over nagedacht. Deze technische snufjes waren ondenkbaar bij ’t oude pand. Wat helaas wel jammer is dat het karakter van een “rockhol” met de komst dit nieuwe Doornroosje wel is verdwenen. Het ruikt zelfs nog naar “nieuw” en ook zorgt een airconditioning ervoor dat het niet eens heel warm wordt ondanks de gigantische grote opkomst. De zaal staat dan ook ramvol als afsluiter Blues Pills begint. Nadat we eerder tot tweemaal naar een mannelijke zanger hebben staan kijken is het nu tijd voor een frontvrouw. En wat voor een frontvrouw! De blonde zanger Elin Larsson beschikt over een dijk van een stem en qua performance doet ze wel denken aan Cormac Neeson, de zanger van The Answer. Elin ademt echter een wat meer bluesy sound en haar uithalen mogen er zijn. Blues Pills speelt muziek die doet denken aan bands zoals The Jimi Hendrix Experience , maar ook de vergelijking met Led Zeppelin mag er zijn. Ja, we zijn wederom terug in de jaren ’70. Erg? Nee, absoluut niet! In een enorm sterke show laat Blues Pills horen dat deze sound de tand des tijds heeft overleefd. Ook haar band laat schitterend gitaarspel horen. De begeleidende lichtshow in de Paarse Zaal zorgt er voor dat de backdrop op het podium niet eens meer te zien is.
Na een dik uur spelen verlaat de band het podium om onder luid gejuich niet veel later weer terug te keren. Gelukkig heeft Blues Pills nog een toegift in petto en mogen we nog tweemaal genieten van het geweldige stemgeluid en goede gitaarspel van deze Zweedse formatie. Na afsluitende track “Black Smoke” zit een avond vol gitaren er dan ook echt op. De bezoekers van Doornroosje hebben kunnen genieten van drie mooie optredens. Dat er nog maar veel van dit soort avonden mogen volgen in Nijmegen!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00