Home » Brainstorm festival – Gigant (Apeldoorn) – 08-09/11/2019

Brainstorm festival – Gigant (Apeldoorn) – 08-09/11/2019

door Rob Ulrich
270 views 3 minuten leestijd

Lekkere muziek, goede sfeer, fijn publiek, zo zou je Brainstorm 2019 het beste kunnen omschrijven. Place to be was opnieuw Gigant in Apeldoorn, een podium met twee wat kleinere zalen en een gezellig café, maar met voldoende ruimte om de vele honderden bezoekers van dit metalfest te herbergen. Dit leuke festival verdient eerlijk gezegd een groter podium en meer ruimte.
Ook dit jaar was Brainstorm verspreid over twee dagen met 13 bands uit heel Europa. Brainstorm kwam op vrijdag 8 november aarzelend op stoom, maar sloot zaterdagavond af in een kokende zaal met enthousiaste metal- en rockliefhebbers. Voor de vaste bezoekers is Brainstorm na 11 edities geen verrassing meer. Het festival staat als een huis, en de formule slaat aan bij liefhebbers uit binnen- en buitenland. Vraag was natuurlijk welke bands zouden optreden. En ook dit jaar zaten daar weer juwelen tussen. Hoogtepunten waren (mijn smaak) Blackbriar, Cellar Darling, Darkwater en Sirenia. Maar geen negatief woord over de andere bands. Het Nederlandse Blackbriar trad op in de theaterzaal. Een zit-concert? Ja, dat kan ook bij Blackstorm, alhoewel niet iedereen dat een goed idee vond. De band trok zich er niets van aan en de zaal was veel te klein voor deze topband. Vrijdag werd afgesloten door Cellar Darling, waarin zangeres Anna Murphy het magische episch centrum van de band is. Het dak ging eraf. Ondanks de kleine ruimte ontbrak een moshpit niet.
Zaterdag stonden maar liefst acht bands geprogrammeerd (onder andere In Mourning en Darkwater), met als afsluiter de Noorse band Sirenia. Sirenia imponeerde met haar gothic-metalsound en zette een puike show neer.
Er was veel te doen gedurende dit toch wel erg leuke festival. De theaterzaal werd ook gebruikt voor de culturele uitspattingen zoals een workshop over de duurzaamheid van het festival. Suggesties vanuit het publiek worden wellicht bij de volgende editie al toegepast. Maar tijdens deze jaargang was al veel te merken van milieubewustzijn. Het eten was voornamelijk vegetarisch, en wat er aan eten overbleef ging naar de lokale stichting Ik ga met honger naar bed. Dat is Apeldoorn ten voeten uit, altijd klaar staan voor mensen die het even moeilijk hebben. In de ruimtes rond de podia was de zeer uitgebreide merchandise te vinden met unieke items voor de die hard fans. Voor bierliefhebbers was er nog een proeverij met heerlijke bieren.
Door het succes van dit weekeinde staat nu al vast dat Brainstorm in 2020 terugkomt. Op 6 en 7 november kan je er ook bij zijn en mee genieten van de ongetwijfeld opnieuw verrassende metal-bands.


 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00