Home » Castlefest, Kasteel Keukenhof (Lisse) – vrijdag 1-8-2014

Castlefest, Kasteel Keukenhof (Lisse) – vrijdag 1-8-2014

door erik@rockportaal.nl
153 views 5 minuten leestijd

Vrijdag: prachtig weer om naar Kasteel Keukenhof te Lisse te gaan voor een dagje Castlefest. Een festival wat jaarlijks meer en meer bezoekers trekt. En terecht want met een prachtige locatie, prima muziek, workshops, LARP, kraampjes en nog veel meer is er voor jong en oud altijd wel wat interessants te vinden en te zien. Ik beperk me met deze review bij de muziek. Dat is echter geen schande want er wordt genoeg moois geboden…
Eerste band welke ik mag aanschouwen is meteen een schot in de roos. Op Village Stage weet het Hongaarse The Moon and The Night Spirit een betoverende set weg te geven waarbij hun eigenzinnige mix van paganfolk met mystieke melancholische wereldmuziek je even weet weg te voeren uit de dagelijkse realiteit. Zangeres Ágnes Tóth weet met haar stem en vioolspel samen met het krachtige basspel, trommel en gitaar van de andere muzikanten een bezwerende set neer te zetten. De positieve toon is weer gezet vandaag!
moon and
Het begint al weer aardig druk te worden bij de grote bühne genaamd Forest Stage. Folk Noir weet hier een frisse en energieke show op te voeren. Frontman Oliver S. en Stephan Groth (beiden bekend van Faun), Kaat Geevers (L.E.A.F.) en kompanen brengen een prima mix van ballades, folk en middeleeuwse muziek gekleed in een poppy jasje. Ondersteund door onder andere gitaar, trommel, harp, hurdy gurdy en een flinke dosis humor worden de nummers met veel plezier gebracht. Het laat meteen zien dat deze band prima zonder de bekendheid van Faun en L.E.A.F. op eigen benen kan staan. Met nummers als Polska, het wat zwaardere Yesterday en Wind and Tree is Folk Noir dan ook een prima festival act.
folk noir
De mystieke etherische muziek doorspekt met Balkan invloeden van het Bulgaarse Irfan is een klasse apart. Vooral de prachtige vocalen van zangeres Denitza Seraphimova, welke nu voor het eerst in Nederland een performance geeft, zijn een lust voor het oor. Aangevuld met krachtige vocalen van Kalin Yordanov, en diverse instrumenten zoals sitar en handtrommel is het genieten geblazen. Met een prima geluid en zichtbaar plezier bij de muzikanten worden nummers als Day To Pray, The Eternal Return en Hagia Sophia op prachtige wijzeopgevoerd. Voor mij één van de hoogtepunten van Castlefest deze vrijdag.
Dan weer terug naar Village Stage om het Nederlandse Cesair te aanschouwen. Met behulp van hudy gurdy, gitaar, drums, viool, accordion en vrouwelijke vocalen weten ze hun zelf genaamde epische folk met verve, veel plezier en een dosis humor te brengen. Met nummers als La Luna en Dies Nox et Omnia wordt een prima set uitgevoerd. Toch maar in de gaten houden deze jonge dames en heren, want dit smaakt naar meer!
cesair
De piratenbende van The Dolmen is een energieke band. Met covers als Whisky in the Jar, Dead Cats Don’t Meow en een boel joligheid weten ze er een echt feestje van te maken. Vooral het Britse publiek gaat helemaal uit zijn dak. Een leuk optreden en prima tussendoortje voor wat er nog gaat komen.
dolmen
Afsluiter Rosa Crux is een klasse apart. Deze Fransmannen weten met gotische klanken, militante ritmes, bezwerende gitaren, krachtige baspartijen, klokkenspel, een batterij aan getriggerde drums een mooi, duister en intens ritueel te brengen. Hoewel het geluid bij tijd en wijle wat rommelig is en er enkel drie man op het grote podium staan is het toch weer genieten geblazen. Ondersteund met visuals, kaarslicht en vertolkingen van nummers als In Tenebris, Aglon, Omnis Qui Decendum en het prachtige Invocation is Rosa Crux ondanks wat kanttekeningen een terechte afsluiter van deze vrijdagavond.
rosa
Zoals eerder gezegd valt er meer als genoeg te beleven op Castlefest. Naast muziek ben ik nog eventjes bij de Heidense bende geweest, heb nog een smederij bezocht en diverse kraampjes met snuisterijen bekeken. Het is een prima en vooral gezellig en relaxte dag geworden. Hou je van dit soort muziek en evenementen, dan is Castlefest een aanrader!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00