Home » Dark Sarah – Sprookjes geven net die glitter in een duistere periode.

Dark Sarah – Sprookjes geven net die glitter in een duistere periode.

door Wendy Steenmans
161 views 17 minuten leestijd

Dark Sarah heeft op 17 juli 2020 hun nieuwste album Grim gereleased. Heidi Parviainen, zangeres en brein achter de band, had wat vrije ruimte in haar agenda om de pers te woord te staan en uitgebreid te kunnen vertellen over Grim. Ik kreeg namens Rockportaal op vrijdag 24 juli 2020 de kans om Heidi via Skype aan de tand te voelen en meer te weten te komen over Dark Sarah, Grim, de Coronacrisis en nog meer gezelligheid. Enjoy!
Dank je wel voor jouw tijd en dit interview met Rockportaal. Ik geloof dat dit het eerste interview is met Rockportaal. Waarvoor dank.
Het is gek nu ja. Normaal doe ik wel interviews maar nu zijn het er echt heel veel!
Hoe gaat het nu met jou in deze rare Covid-19 tijd? Is het een rustige tijd of juist meer drukke tijd voor jou nu?
Het is een uiterst gekke tijd geweest in vele opzichten. Eerst was ik angstig en een beetje bang ook. We bleven thuis en we spraken verder ook met niemand af. We vermeden andere mensen. Ik rende door de supermarkt, mijn adem inhoudend. Het was echt een enge situatie. Ik was wel blij dat Finland voorzichtig was. Wij kregen de maatregelen vrij snel. Op dit moment gaat alles weer open en hebben we nog wel wat kleine dingen hier en daar. Het ziet ernaar uit dat het nu stabiel blijft. Voor mij, buiten het virus gebeuren om, is het een gekke tijd geweest. Het nieuwe album moest gereleased worden. We hebben een crowdfunding gedaan. Daarna hebben we de perks gemaakt die bij de crowdfunding hoorden. We doen alles zelf. Het meeste doe ik zelf. Het is daardoor een heel hectische lente geweest. Het was meer werk dan ik verwacht had. We hadden 500 a 600 fysieke perks die vanuit mijn huis moesten worden verzonden. Ik ben aan het inpakken geweest van 7 uur in de ochtend tot laat in de avond zodat alles op tijd verstuurd kon worden. Dat is zo een beetje de situatie waar ik in heb gezeten. Nu doe ik veel interviews. Ik ben gelukkig. Dit is wat ik graag wil doen.
Nu kan het leuke gedeelte beginnen?
Jazeker! Ik wil altijd iets extra’s doen voor onze crowdfunders. Daarom is het meer werk dan normaal met het versturen. Dat is wat ik echt wil doen en hoe ik het wil doen. Het is altijd leuk om cadeautjes te geven.
Gefeliciteerd met de release van Grim. Ik heb het album geluisterd en ben er helemaal weg van. Ik heb er ook een review over geschreven. Misschien heb je hem al gelezen. Ik ben benieuwd wat de reacties zover zijn van de pers en de fans.
De meeste reacties zijn echt al heel erg goed geweest. We hebben eigenlijk altijd wel goede reviews. Natuurlijk is er ook altijd de donkere kant. Er zullen altijd mensen zijn die het niet leuk vinden. Dat is een goed ding. Ik denk dat we niet in de veilige zone zitten. De zone waar het wel ok is wat je maakt maar het niet blijft hangen. Het is een goed iets dat mensen meningen hebben. Goede en slechte. Dat houd ons scherp. Natuurlijk ben ik erg blij dat mensen echt van ons album houden. Ik houd namelijk ook heel erg veel van dit album. Ik houd van de nieuwe sound. Alles wat we voor het album hebben gemaakt voelt zo verfrissend voor mij. Ik ben heel ver gekomen in mijn muziek schrijven. Daarom is het juist het meest persoonlijke album zover. Voor dit album heb ik bijna alle nummers zelf geschreven. Er zijn maar een paar stukjes die ik heb samen geschreven met onze producer. Hij is natuurlijk ook de persoon die alles netjes polijst voor ze op het album verschijnen. Ondanks dat voelt het nog steeds erg persoonlijk.
Heeft het Corona virus nog negatief effect gehad op de release van Grim of is alles gewoon volgens plan verlopen?
We hebben geluk gehad dat het album al opgenomen was vorig jaar. De master sessie was net nieuwjaar. Op dat gebied waren we veilig. We hebben dus niet hoeven puzzelen hoe we alles gingen regelen. De opnames heeft het dus niet in de weg gezeten. Er was wel wat gevaar in die zin dat we onze muziekvideo’s niet konden opnemen. Het zuiden van Finland was in lockdown. Wij konden dus niet naar andere steden reizen. Daarom was het voor ons onmogelijk om naar Estland te gaan. Dat was ons eerste plan om daar de video’s op te nemen. Toen vonden we een tweede partner in Finland in Tampere. Daar hadden we een tijdspanne van één week. Eén week voor onze planning ging alles weer open.  We hadden dus heel veel geluk. We konden in ieder geval iets doen.
Het is duidelijk dat je een erg creatief persoon bent. Dat kunnen we zien op Facebook. Daarom was ik benieuwd waar de inspiratie vandaan kwam voor Grim. Is dit album gebaseerd op persoonlijke ervaringen of is het echt jouw verbeelding?
Alles is in basis allemaal mijn verbeelding. Natuurlijk schrijf ik over al deze vrouwen zoals Dark Sarah en nu Luna. Ik speel ook deze rollen. Iedere rol die ik schrijf heeft toch wel wat gemeen met mijzelf. Ik heb heel veel dingen al meegemaakt in mijn leven. Ook al is het in de rollen puur fictief. Er zal altijd wel iets van mijzelf in terug te vinden zijn. Voor dit album is er wel meer fictie dan ooit te voren. Het is echt puur een sprookje. Een duister sprookje.
Jullie hebben een nieuwe gast op het album Jasse Jatala. Ik ben benieuwd hoe je bij hem terecht bent gekomen.
Ik zag hem op de tv bij The voice of Finland. Er waren in verschillende seizoenen van dat programma metal zangers. Hij viel op omdat hij zo goed was. Ik dacht ook gelijk dat hij diegene was die ik zocht voor de rol van Mörk. Ik was op zoek naar een mannelijke stem die zowel clean als grunts. Het is niet makkelijk om iemand te vinden die beide technieken goed onder de knie heeft. Ik vond het ook een mooi idee om een minder bekend iemand te gast te hebben op dit album. Het is goed om op die manier ook nieuwe mensen kansen te geven. Ik heb contact met hem gezocht via Facebook. Ik kende hem hiervoor nog niet. Ik heb hem een bericht gestuurd en uitgelegd dat ik een nieuw album aan het schijven was. Ik heb verteld dat ik een monster Mörk nodig had en of hij interesse had in die rol. Hij twijfelde geen seconde. Op één of andere manier gebeuren deze dingen vaak bij mij. Het is alsof het zo moet gaat. Alsof het voorbestemd is. Natuurlijk zijn er mensen geweest die ik ooit gevraagd heb en die noemen dan hun prijs wat het moet kosten. Die vragen dan prijzen die ver buiten mijn budget vallen. De meeste mensen zijn gelukkig maar al te bereid om mee te werken aan dit project.
Ik hou ook ontzettend veel van zijn stem. Ik was net als jij onder de indruk van het feit dat hij zowel cleane zang als grunts goed kan. Het werkt perfect en geeft net dat extra laagje op het album.
Dat denk ik inderdaad ook. Je hebt altijd dat contrast nodig. Ik wilde niet iets doen wat ik voorheen al heb gedaan met JP bijvoorbeeld. Ik wilde verschillende karakters. JP heeft zijn eigen stijl en ik wilde andere karakters niet diezelfde positie geven. Het zijn twee verschillende personages die je zeker ook moet respecteren. Dat vind ik zelf in ieder geval heel erg belangrijk als ik rollen creëer die alleen gezongen worden.
Hoe was het om weer met JP te werken? Deze keer had hij maar een korte rol als Wolf. Op vorige albums had hij een grotere rol als draak.
Op het vorige album The Golden Moth was hij onderdeel van de officiële line up. Bij The puzzle was hij een gast. Hij is een geweldige man en ik hou veel van hem. Hij is altijd geweldig om mee samen te werken. Ook al wisten we dat we niet samen verder konden in de dubbele rol samen. Hij is op het moment erg druk met het maken van zijn eigen carrière hier in Finland. We wisten dat dat niet meer zou lukken in de toekomst om onze combinatie verder te zetten. We wilden echt wel iets samen doen. Daarom wilde ik hem toch een rol geven op Grim. Er zou geen draak rol zijn op Grim dus heb ik speciaal voor hem een nieuw karakter geschreven. Je zal echter merken dat als je de muziek luistert en het verhaal leest dat ze toch wel met elkaar verbonden zijn.
Het is mij opgevallen dat er tot nu toe voor elk album ook geschreven verhalen zijn. Dat is duidelijk een concept wat zich voortgezet heeft. Wat mij betreft werkt dat concept prima want je hebt de lyrics van de nummers. Die geven niet altijd duidelijkheid over het hele verhaal van het album. Met de geschreven verhalen erbij heb je een totaal plaatje. Hoe ben je op het idee gekomen om zo een concept te gaan gebruiken?
Het is net wat je zelf zegt. Het is heel erg moeilijk om een compleet verhaal te schrijven met alleen de lyrics. Er moet altijd een refrein zijn die anders gezongen wordt dan de rest van het nummer. Dan heb je maar een paar andere lijnen waar je je verhaal in kan vertellen. Dan kon ik niet zonder een fatsoenlijk verhalenboek. Op zijn minst een roman wat ik had voor The Chronicles werkte al fijn. Nu wilde ik iets anders doen. Ik wilde niet in roman stijl gaan schrijven. Ik schijf altijd in het Engels. Dat is niet mijn moedertaal. Dat is soms wel een beetje beperkend. Ik schijf al gedichten mijn hele leven. Gedichten schrijven zit heel erg tegen het schijven van lyrics aan. Op die manier wilde ik het nu wat meer diepte geven in de lyrics door de gedichten er in te verwerken. Ze zitten als het ware met elkaar verweven. Daarom is het nu geschreven op de dicht wijze. Ik denk dat ze heel erg gaaf zijn geworden. Het is heel kunstzinnig geworden.
Begrijp ik goed dat jij de lyrics en de verhalen zelf schrijft?
Soms gebruik ik stukjes uit demo’s als deze mij inspiratie geven. Soms zijn ze door andere mensen geschreven en dan geef ik hen daar uiteraard credits voor. Het grootste gedeelte schijf ik alles alleen. Alle verhalen en gedichten boeken heb ik allemaal zelf geschreven. Soms gebruik ik ook stukjes van andere schrijvers. Schrijvers heb ik in heel mijn carrière al een heleboel zien voorbij komen. Als schrijvers mij dan hun werk sturen moeten er altijd wel stukken inzitten die geschreven zijn om te zingen. Soms werken die als inspiratie voor mij. Daarom zijn er zoveel mensen betrokken in de geschiedenis van Dark Sarah. Die kan je allemaal terug vinden in de credit lijst.
Het lijkt mij dat je het hiermee erg druk hebt. Er gebeurt nogal wat op de albums. De combinatie werkt in ieder geval prima. Wat komt er in het schrijfproces dan eerst? Zijn het de chronicles, het album of loopt dat door elkaar heen?
Dat loopt wel door elkaar heen. Ik begin op een beetje een aparte manier aan een album. Ik start vanaf foto’s. Ik start nooit vanaf muziek of schijven. De titel van het album heb ik dan als eerste. Die komt opeens oppoppen in mijn hoofd. Die wordt mij als het ware ingegeven. Dan begin ik met mindmapping. Als ik met een album klaar ben wil ik altijd duidelijk hebben waar het volgende deel heen gaat. Op die manier heb ik altijd wel een idee waar ik heen ga met mijn proces. Dan begin ik het concept te bouwen met foto’s. Zo heb ik dan het idee en de sfeer van het album. Dan ga ik op Pinterest zoeken naar verschillende foto’s. Die vormen dan een mindmap of moodboard voor het album. Dan schrijf ik de muziek en het korte verloop van het verhaal. Ik heb een kort einde van het verhaal klaar en dan start ik met schrijven van de muziek. Ik wil nooit starten met het schrijven van de definitieve teksten. Ik wacht daar tot het laatste mee. Ik moet ook de tracklist opbouwen. Het moet namelijk niet alleen een verhaal vormen maar het moet muzikaal ook werken. Als ik vrij vroeg in het proces al nummers op bepaalde plekken wil hebben op het album. Dan zou dat heel moeilijk zijn om ze van plek te veranderen als alles al vast staat. Het definitieve verhaal komt meteen na het schrijven van de muziek. Als je er dan achter komt dat sommige nummers niet werken voor het verhaal dan moet ik het verhaal gaan aanpassen. Dat maakt het wel uitdagend. Het is bijna als wiskunde.
Het lijkt mij ook moeilijk als je er achter komt dat een bepaald nummer niet op een bepaalde plek op het album werkt. Als je dan het verhaal moet gaan aanpassen geeft dan nog meer werk.
Exact. Als ik dan al de definitieve lyrics klaar heb dan is dat heel erg lastig om ze te herschrijven. Ze zitten dan steeds in mijn hoofd als ik ze ga herschrijven. Daarom is het beter om ze tot het laatst te bewaren. Het is namelijk makkelijker om iets nieuws te schijven dan iets te moeten aanpassen.
De Dark Sarah albums zijn kleine musicals. Ik hou ervan om de albums te luisteren met mijn hoofdtelefoon op, liggend op de bank. Mijn fantasie laat ik dan zijn beloop gaan. Heb je de droom of zelfs ambitie met Dark Sarah om een echte musical te gaan maken die we in theaters kunnen gaan bekijken?
Dat zou geweldig zijn!  Dat zou ik echt wel willen doen ja. Het lijkt mij ook gaaf om een keer een film of een kortfilm of iets in die stijl te maken. Iets in cartoonstijl lijkt mij ook wel gaaf. Dan heb ik wel Tim Burton nodig!
Je bent een groot fan van hem begrijp ik?
Ja! Ik heb nooit echt idolen gehad in mijn jeugd. Hij is nu meer mijn volwassen idool. Ik hou van zijn donkere humor.
Laten we dan maar onze vingers kruisen en hopen dat dit ooit werkelijkheid wordt.
Je moet nooit stoppen met dromen.
Inderdaad. Nooit stoppen met grote dromen hebben. Ik heb als volgt nog een paar persoonlijke  vragen. Mochten er vragen bij zijn waar je geen antwoord op wil geven dan doe dat echt niet. Al denk ik dat de vragen wel leuk voor je zullen zijn. Als eerste, wat vind je het leukst om te doen als je wat vrije tijd hebt?
Ik hou van tuinieren. Ik heb hier wilde egels in de tuin. Die voer ik elke avond. Dat is een stukje van mijn tuinieren. Ik hou ervan om die kleine bolletjes te zien wandelen in de avond in mijn tuin. Er zijn er een stuk of 8. Die komen ook steeds op dezelfde tijd. Ze zijn er altijd om 20u. Dan wachten ze op hun maaltijd. Een jaar geleden ben ik begonnen met juwelen maken. Ik wil alles niet een beetje doen. Ik neem alles altijd heel erg serieus. Deze keer wilde ik juwelen gaan maken vanaf niks. Ik heb een basis materiaal wat ik uitzaag en bewerk. Ik had er voor een aantal maanden helaas geen tijd voor. Nu ben ik echt aan het wachten op de herfst. Ik hoop dat ik dan meer tijd heb om in het juwelen maken te stoppen ook. Dat zijn de dingen die ik het meeste doe op dit moment.
Als je jezelf zou mogen vergelijken met een lokaal Fins gerecht. Wat zou dat dan zijn en waarom?
Karjalanpiirakka. Dat heeft roggebrood aan de buitenkant en rijstpudding aan de binnenkant. Dat wordt gevormd in de vorm van een boot. Die worden dan gebakken in een hele hete oven tot ze echt donkerbruin gebakken zijn. Dan doe je ze even in melk met wat boter zodat ze weer wat zachter worden. Daar doen we dan hard gekookte eieren met boter en zout op (munavoi). Dat zou ik echt elke dag kunnen eten! Iets anders wat ik ook erg kan aanbevelen is Kalakukko. Dat is een vispastei wat eruit ziet als een rogge brood. Het wordt gebakken in een soort van ronde bakvorm. Aan de binnenkant zitten echt kleine visjes. Gewoon echt allerlei soorten waar je aan kan komen. Dat bak je in de oven. Als het klaar is dan eet je dat met boter.
Alle Dark Sarah albums hebben allemaal sprookjes achtige dingen. Geloof jij zelf in sprookjes?
Jazeker! Ik heb altijd al gevoeld dat er meer is dan ons normale leven wat we dagelijks leven. In de track Mörk zit er ook zo een lijn in. We willen in iets geloven. We willen deze dromen hebben die niemand van ons kan afpakken. Het maakt ons leven minder grijs en donker. Zo voel ik dat tenminste. Sommige mensen kunnen dan wel zeggen dat het echt naïef is om als volwassene verhalenboeken te lezen. Of zelfs om dit soort verhalen te schrijven. Voor mij is het gewoon mijn mindset. Ik kan dat niet veranderen. In die zin is het wel iets waar ik in geloof. Zeker in deze tijden waarin alles echt heel donker is. Je ziet alleen maar donker nieuws overal. Nu met Corona: hoeveel doden er zijn, hoeveel mensen er ziek zijn, de natuur gaat dood. We moeten soms even uit deze wereld ontsnappen. Sprookjes en verhalen zijn dan fijn om in te duiken en je helemaal in te verliezen.
Gewoon om ons leven een beetje glitter en sprankeling te geven?
Dat ja.
Welk nummer zing je het liefst onder de douche?
Ik oefen eigenlijk onder de douche. Het kan dus echt van alles zijn. Als ik smorgens wakker wordt en ik moet zingen gedurende de dag. Dan start ik met het opwarmen van mijn stembanden door oefeningen te doen. Ik kan dan goed voelen wat voor dag ik heb en hoe alles reageert. Het is dan vochtig in de ruimte en goede akoestiek. Ik heb die persoonlijke afgesloten ruimte nodig om alleen met mijzelf te zijn. Het is echt anders dan naar mijn zangstudio te gaan en te oefenen met de piano. Het is dan echt een moment voor mij met mijn stem. Het kan dus echt van alles zijn wat ik die dag moet oefenen wat ik dan zing.
Onze tijd zit er bijna op dus we gaan een eind breien aan dit interview. Zijn er nog laatste dingen die je graag met onze lezers wil delen?
Ik hoop dat je ons album leuk vind. Dat is iets wat ik echt mensen wil vragen. Ik hoop dat ze ook het eerdere materiaal van Dark Sarah ontdekken en de verhalen lezen. Voor de fans die echt alles willen ontdekken van Dark Sarah; er zitten echt verschillende lagen in het verhaal. Alles je alles steeds gaat luisteren op repeat ontdek je meer. Ga googlen! Je kunt daar lagen ontdekken die in het verhaal ook geschreven zijn.
Ik ben helemaal weg van het album en ik heb mijn buren al kennis met Dark Sarah laten maken. De eerste stap is hier al gezet. Ik wil jouw nogmaals danken voor het fijne interview. Ik hoop dat jij er ook net zoveel van genoten hebt als ik.
Ik vond het leuk. Dank je wel en een fijn weekend.
Dat wens ik jou ook en heel veel succes met de interviews nog vanavond.
Wil je het hele interview zien kijk dan de video hier onder!


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00