Home » Dmytro Kumar (1914) over de Grote Oorlog, het Nieuwe Album en meer

Dmytro Kumar (1914) over de Grote Oorlog, het Nieuwe Album en meer

door Xander Pas
151 views 4 minuten leestijd

1914 werd in 2014 opgericht, 100 jaar na het uitbreken van de eerste wereldoorlog. Inmiddels brengt de band haar derde studio album uit en zijn ze alweer bezig met het volgende album. Ik sprak zanger Dmytro Kumar over de eerste wereldoorlog, zijn muzikale invloeden en meer.
Het viel me op dat 1914 precies 100 jaar na het uitbreken van de eerste wereldoorlog is opgericht, is dat de rede dat jullie voor deze bandnaam hebben gekozen?
Ik krijg een hoop vragen over de bandnaam. Mijn grootmoeder is dat jaar geboren, vandaar dat we voor 1914 hebben gekozen. Natuurlijk past de naam ook goed bij de teksten die ik shrijf.
Heeft u voor het oprichten van 1914 in andere bands gespeeld?
Ja, ik houd van muziek en heb hiervoor in compleet andere bands gespeeld. Meer richting de hardcore punk of pop punk.
Wie zijn uw muzikale voorbeelden?
Aangezien ik van een hoop verschillende genres houd is dat een lange lijst. Ik ben bijvoorbeeld een groot liefhebber van Industrial bands zoals Throbbing Gristle. Natuurlijk ben ik ook een black metal liefhebber, denk dan aan bands zoals Darkthrone en Mayhem. Burzum is ook een inspiratiebron voor me geweest. Hip-Hop artiesten zoals Dr. Dre en de Wu-Tang Clan hebben ook indruk gemaakt.
Jullie hebben inmiddels een platendeal met Napalm Records, geeft dit meer artistieke vrijheid? Wat voor voordelen heeft dit met zich meegebracht?
Om te beginnen was het nooit de bedoeling om bekend te worden, we waren erg verbaasd toen Napalm ons een contract aanbood. Het heeft ons vooral nieuwe fans gebracht. Voordat we een platendeal kregen kende niemand ons en nu beginnen we redelijk bekend te worden.
Wat wilt u nog bereiken met 1914?
Ik wil het verhaal van de eerste wereldoorlog, een oorlog die te vaak vergeten wordt, vertellen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het schrijven van teksten over de eerste wereldoorlog. Daarnaast ben ik ook bezig met het schrijven van een boek en zijn we bezig met ons vierde studio album.
Hoe komen jullie aan de radio stukjes die te horen zijn op de albums? Maken jullie die zelf?
Die stukjes zijn te vinden op een archief site, Zodra ik weet waar ik over wil schrijven en de teksten in mijn hoofd heb zitten ga ik op zoek naar radio stukjes die bij het nummer passen, dit doe ik erg zorgvuldig. Ik wil geen fouten maken.
Er zijn een hoop bands die het over de eerste en tweede wereldoorlog hebben. Sabaton is daar bekend mee geworden. Hoe onderscheiden jullie je van deze bands?
Een band zoals Sabaton is meer voor het mainstream publiek, die nummers zijn geschikt voor de radio en ze kunnen zo een headliner zijn op een festival. Wij hebben een aggresiever geluid en zijn niet bezig met bekend worden, wij willen het verhaal van de eerste wereldoorlog vertellen en toevallig doen we dat door middel van metal.
Wat is het grootste verschil tussen een optreden van 1914 en een studio album?
Muzikaal gezien is het hetzelfde. We hebben stukjes (zoals de radio broadcasts) die van tevoren zijn opgenomen die we tijdens het concert afspelen. Het is vooral de show die erbij komt kijken. Ik sta vaak in een uniform op het podium en zit dan helemaal onder de modder. We nemen ook geweren mee en ik heb een microfoon stand uit de oorlog.
Zijn de spullen die u gebruikt authentiek? Verzamelt u spullen uit de eerste wereldoorlog?
De meeste spullen komen inderdaad uit de eerste wereldoorlog. Bij de uniformen is dat niet altijd het geval, maar een groot deel komt uit de oorlog inderdaad, Zo neem ik bijna altijd een geweer mee uit de oorlog, dat is vaak wel lastig uit te leggen als ik de grens over moet.
Wilde u altijd al muzikant worden? Geschiedenis docent bijvoorbeeld?
Ik heb eerst een aantal studies gedaan. Zo was ik eerst van plan om advocaat te worden. Ik heb marketing gestudeerd en ben marketing specialist geweest. Plannen om docent of muzikant te worden heb ik niet gehad, ik wilde vooral vertellen over de eerste wereldoorlog en dat doe ik nu door middel van muziek.
U heeft het erover dat u jongeren wil interesseren in the great war, is er een bepaalde film of een boek die u daarvoor zou kunnen aanbevelen?
Er zijn een hoop mooie films gemaakt. Een recent voorbeeld is 1917, alhoewel niet historisch even accuraat, wel een goed beginpunt. De film is voor het mainstream publiek gemaakt en meer een actie dan echt een historische oorlogsfilm. Dit is een goed beginpunt denk ik, hopelijk interesseert die film de jongeren genoeg om meer informatie over de oorlog op te willen doen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00