Home » Dopelord + Bismut + Helicon + Acid Rooster – Doornroosje (Nijmegen) 21/10/2023

Dopelord + Bismut + Helicon + Acid Rooster – Doornroosje (Nijmegen) 21/10/2023

door Ron Schoonwater
508 views 3 minuten leestijd

Een avond stonerrock in Doornroosje. Daar komen de nodige mensen op af. Zonder dat het uitverkocht is. Ondanks de aanwezigheid van de uit Nijmegen afkomstige band Bismut. Voordeel is dat de bar en alle voorzieningen goed te bereiken zijn. Zoals bijna altijd in Doornroosje nu ook weer alle hulde aan het geluid. Dat stond prima afgesteld vanavond.

Headliner vanavond is het Poolse Dopelord. Regelmatig krijg ik het idee bij een Satanische mis of een duistere heksenkring beland te zijn. Nummers als Hail Satan, Addicted to Black Magick en Night of the Witch helpen dat gevoel te versterken. De logge gitaarpartijen worden aangevuld met net zo zwaar aangezet bas en drumwerk. Het werkt aanstekelijk. De Doom Bastards uit Polen weten een energieke set neer te zetten. Het is niet voor ieders gading, gezien het deel van het publiek die tijdens de set de zaal verlaat, maar het is voor fans van logge stonerrock een fijne afsluiter.

Het Nijmeegse Bismut klinkt een stuk luchtiger dan het hoofdprogramma. De instrumentale rock neigt eerder naar postrock dan stoner. De gitarist zoekt nog wel regelmatig de lagere regionen op. Met nieuw werk Ausdauer in de schappen is het logisch dat die vanavond aandacht krijgt, zoals met Mendalir en Despotisme. De muziek zit technisch prima in elkaar maar het ontbeert soms wat bezieling. Dat komt omdat het drietal vooral opgaat in het creëren van muziek en minder aandacht heeft voor het publiek. Nu blijft de muziek natuurlijk het belangrijkste onderdeel bij een optreden. Daarom levert Bismut een geslaagd optreden.

De Schotten van Helicon hebben het wat presentatie betreft makkelijker. Er staan namelijk microfoons en dan is het een stuk makkelijker communiceren met het publiek. Hun psychedelische rock wordt fijntjes aangevuld met sitar en synthesizer. Dat geeft de muziek een meer eigen karakter. Het is een enthousiast optreden waarbij vooral de keyboardspeler opvalt door zijn gedrag midden op het podium. Leuk optreden zonder echt spectaculair te zijn. Nu zijn Schotten soms al lastig te verstaan maar als de galm ook nog eens gebruikt wordt op de microfoon dan is het natuurlijk helemaal niet meer te verstaan.

Acid Rooster uit Leipzig heeft daarvoor in korte tijd hun instrumentale rock mogen brengen. Het zit goed in elkaar en de band doet haar best om het publiek zo vroeg op de avond mee te krijgen. Ook hier ontbeert het aan interactie met het publiek. Voor je het weet zijn de Duitsers klaar met hun set.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00