Home » Ecclesia: We deden gewoon wat het beste paste bij de filosofie van de band

Ecclesia: We deden gewoon wat het beste paste bij de filosofie van de band

door Jochem van der Steen
214 views 4 minuten leestijd

Voor mij was de grootste verrassing dit jaar het eerste volledige album van Ecclesia. Deze band combineert doom en heavy metal met theatrale elementen op een zeer aanstekelijke manier. Ik was dan ook blij dat ik de mysterieuze frontman van de band, Witchfinder General kon interviewen over hun geluid, inspiraties en toekomst.
Jullie album verblufte me. Het geluid is zo fris en nieuw maar toch geworteld in het verleden. Waar komt de ervaring vandaan om dat geluid te kunnen produceren?
Bedankt! De leden van Ecclesia komen van verschillende muziek scenes en ieder van ons heeft een andere muzikale achtergrond, ook al is het vast duidelijk dat we gemeenschappelijke invloeden hebben. Op de eerste plaats zou ik zeggen dat het geluid van Ecclesia voortkomt uit het feit dat we allemaal ervaren muzikanten zijn en we verschillende albums met onze eigen projecten hebben uitgebracht. Als je die ervaring hebt, zie en doe je dingen anders dan als je twintig jaar oud bent en geen ervaring hebt. Ik moet wel bekennen dat, toen ik de band startte in 2016, ik niet precies wist waar ik er mee naar toe wilde. Maar toen de line-up compleet was en de ideeën bleven komen werd dat al snel duidelijk. Als je eenmaal een doel hebt gevonden, een zeker idee van hoe je wilt dat een album klinkt, doe je gewoon alles om dat doel te bereiken. Ook al kost het veel tijd en hard werk. Ik weet dat Ecclesia ergens balanceert tussen old-school en modern metal, dat komt door de brede range van onze invloeden. Natuurlijk begonnen we met luisteren naar heavy metal, dankzij de bands van de 70’s and 80’s, maar we volgen ook wat er vandaag de dag wordt uitgebracht. We vinden bands als Judas Priest of Scorpions net zo goed als bijvoorbeeld Devin Townsend.
 
Waarom kozen jullie de Spaanse Inquisitie als thema? 
Eigenlijk hebben we het op de songs niet over de Spaanse Inquisitie zoals iedereen denkt. Het gaat meer over de Inquisitie in het algemeen, misschien meer specifiek die in Frankrijk en Rome. Het gaat niet echt over geschiedenis, maar de teksten zijn wel geïnspireerd door duistere legendes en de sfeer van die tijd. Het gaat soms ook een beetje over de kruisvaarders (“Deus Vult”) en zelfreflectie (“Ecclesia Sathani”). Het titelalbum, “De Ecclesiæ Universalis” (“The Universal Church”) vat het samen: Ecclesia is hier om de grootsheid van de Kerk en inquisitie terug te brengen, via muziek en zonder genade. Ik koos niet echt voor dit thema. Het was niet alsof ik op een dag wakker werd en dacht “ik heb het thema voor de band gevonden!’’. Het kwam meer als conclusie na verschillende jaren van reflectie en ideeën van bands die ik kon beginnen die allemaal samenkwamen en waardoor Ecclesia werd geboren.
 
Jullie worden al soms vergeleken met Ghost. Persoonlijk vind ik dat jullie dan ook vergeleken zouden kunnen worden met KISS, Bathushka, Slipknot, Behemoth of welke band dan ook met een groot gevoel voor theater. Wat is jouw mening daarover?
Ik begrijp de vergelijkingen wel, aangezien we ook maskers en pijen dragen en we een liturgische sfeer uitdragen. Echter, we zijn, muzikaal gezien, heel anders dan Ghost. Die band heeft een sterke pop-aanpak, wij zijn meer een echte metal band.
Ik heb er geen probleem mee vergeleken te worden met die bands. Ik vind ze niet allemaal goed, maar inderdaad, het theatrale aspect maakt ons wel een beetje verwant in zekere zin. Eerlijk gezegd, we dachten niet in termen van vergelijkingen toen we werkten aan Ecclesia’s imago. We deden gewoon wat het beste paste bij de filosofie van de band.
 
Ik vind de riffs op het album erg goed. Ooit over gedacht om gitaar tabs of een playthrough online te zetten?
Daar hebben we eigenlijk nooit over nagedacht. Misschien zouden we dat inderdaad moeten doen. Maar eerlijk gezegd weet ik niet of mensen daar in geïnteresseerd zouden zijn.
 
Wanneer het weer mogelijk is om te toeren, met wie zie je jullie toeren? En wat kunnen we dan van jullie show verwachten?
Er zijn veel bands waar me zouden willen toeren. Een persoonlijke droom van me zou zijn om te toeren met Iron Maiden en King Diamond, maar ik denk niet dat dat ooit gaat lukken. Meer realistisch, zou ik graag toeren met Amerikaanse doom masters Crypt Sermon, of bands als Sorcerer of Fvneral Fvkk.
 
Wat kunnen we van jullie verwachten in de nabije toekomst?
We werken al aan het tweede album aangezien toeren moeilijk is de komende maanden. We hebben al twee songs die min of meer klaar zijn en genoeg ideeën voor meer. We hebben ook een mooi verhaal te vertellen met tweede album. We zien er naar uit om het uit te brengen, ook al hebben we nog veel werk voor de boeg.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00