Home » Elyne (Daniele Faccani) – We werken iedere dag hard om onze muziek naar een hoger niveau te krijgen

Elyne (Daniele Faccani) – We werken iedere dag hard om onze muziek naar een hoger niveau te krijgen

door Maurice van der Zalm
242 views 6 minuten leestijd

Een maand geleden werd ik (figuurlijk) getroffen door de video Stand Tall van het Italiaanse Elyne. Met het album Alibi hebben ze zichzelf stevig in de kijker gespeeld en ze deelden ondertussen het podium met Chelsea Grin, Architects en Being As An Ocean. De single Stand Tall stond meteen op nummer 1 in de Italiaanse iTunes MetalChart. Reden voor mij om de band eens van wat vragen te voorzien. Zanger Daniele Faccani was bereid om te antwoorden.
De single Stand Tall is mijn kennismaking met jullie band. Wellicht zijn er ook een aantal lezers die Elyne  nog niet kennen. Hoe zou je jullie muziek willen omschrijven voor diegene die jullie nog niet hebben ontdekt?
Daniele: Ik denk dat ik onze muziek zou willen omschrijven als een soort reis. Het is als reizen door verschillende geluiden, stijlen, verhalen en concepten. We bevelen deze vorm van ‘heavy stuff’ aan aan alle metalheads. Aan iedereen die luistert naar nieuwe muziek, maar zeker ook diegene die de old-schoolmetal luisteren.
Even over de naam van de band. Elyne klinkt nogal vrouwelijk in mijn oren. Waar komt de naam vandaan?
Daniele: Elyne is de naam van een persoon die nogal belangrijk is voor mij, maar ik kan je niet vertellen wie het werkelijk is.
Jullie thuisbasis is Italië. Hoe zou je de metalscene willen omschrijven in Italië?
Daniele: Italië is een tijd het land geweest waarvan je kon zeggen “few but goods”. Er zijn niet veel bands zoals dat in 2011-2012 het geval was, maar er zijn zeker nog altijd veel mensen die van metal houden en onze fans in Italië zijn geweldig en ze houden echt van onze muziek.
Terug in 2013 debuteerden jullie met het album Syncretism. We zijn nu vijf jaar verder. Hoe zou je de ontwikkeling van Elyne willen omschrijven in die tijd?
Daniele: We zijn enorm gegroeid in deze jaren. We hebben getracht om ons geluid flink aan te scherpen en we zijn als muzikanten gegroeid bij het schrijven en opnemen van ieder album. We hebben daarnaast enorm veel geleerd van het live spelen en geleerd van de bands waarmee we het podium hebben gedeeld en de ludieke avonturen die daarbij kwamen kijken.
In 2015 brachten jullie de single Frames uit. Zelf omschrijven jullie in jullie biografie dat het een keerpunt betekende voor de band. Op welke manier is Frames een keerpunt geworden?
Daniele: Frames is de compositie die ervoor gezorgd heeft dat we een sterke verbinding konden en mochten maken met het publiek. In die tijd was dat vrij nieuw voor ons, voor onze fans die ons vanaf de eerste dag volgden. We kregen ineens de aandacht van veel meer luisteraars, zelfs met luisteraars die eigenlijk helemaal niet gewend waren om naar metalcore te luisteren.

Frames is één single, maar er zijn er meer. Wanneer ik de singles beluister en de teksten lees krijg ik het idee dat iedere tekst geschreven is vanuit een vorm van zelfreflectie. Om daarmee uit te zoeken wie je eigenlijk werkelijk bent en hoe je je gedraagt. Waardoor word je beïnvloed bij het schrijven van de teksten?
Daniele: Je begrijpt het helemaal. Als mens leef ik een leven zoals iedereen doet. Muziek is een manier om je te verbinden met anderen. Ik probeer daarom teksten te schrijven met een idee waarin iedereen zich kan identificeren. Ik wil niet triviaal gaan beschrijven wat er allemaal gebeurt op feestjes die ik bezoek, wanneer ik liefdesverdriet heb, of over geld en familie. “Life is life”. We moeten er eerlijk over zijn dat niet iedereen een leven leidt met geweldige avonturen. De meesten van ons doen gewoon dezelfde dingen in het leven, maar we voelen constant iets wanneer we ons verbinden met de wereld om ons heen en wat daar gebeurt. De emoties die daarbij omhoog komen zorgen ervoor dat we keuzes maken. Wanneer ik luister naar iemand die zingt over zaken die we gewoonlijk om ons heen zien, word ik daar niet echt opgewonden van.  Wanneer het echter voorkomt dat iemand, die soms kilometers ver weg is, verhaalt over vragen die nog geen antwoord hebben of over zaken die best moeilijk te bespreken zijn en zo iemand roept: “Hé, hier ben ik. Ik voel hetzelfde als jij. Ik weet niet wat het is maar ik weet niet zo goed welke richting ik uit moet maar ik weet zeker dat we het samen kunnen doen”. Wanneer dat gebeurt, veroorzaakt dat de meeste emotie bij mij.
Wanneer we het toch over reflecteren hebben en dit doen over de band en de muziek. Wat heeft je trots gemaakt in de afgelopen jaren?
Daniele: Ik ben er heel trots op dat ik, mede dankzij de band, de muziek en de fans dat ik in staat ben om hard aan mezelf te werken en zo een beter persoon te worden iedere dag. Ik ben er trots op dat ik mensen om me heen en in de wereld kan inspireren door onze muziek en het feit dat we iets kunnen geven aan een ander maakt me sterker en behoudt de wens om steeds beter te worden.
Zijn er dan nog dingen die je wilt bereiken in de komende tijd?
Daniele: We werken iedere dag hard om onze muziek naar een hoger niveau te krijgen. Om onze muziek bij een groter publiek te bereiken. Dan doen we onder meer door keihard aan ons nieuwe album te werken. Dat is wel aardig veilig om te zeggen want het ligt in de bedoeling om deze ergens in 2019 uit te gaan brengen. Verwacht dus maar nieuwe muziek van Elyne in het volgende jaar.
Er is al een sterke single Stand Tall.
Daniele: Jazeker. We zijn ook continu bezig met het schrijven van nieuwe nummers/muziek en we hebben ondertussen ongeveer twintig nummers opgenomen. Ik weet dat sommigen hiervan het album niet gaan halen, maar we zijn er klaar voor om de studio in te duiken begin volgend jaar. En als  we het over touren gaan hebben. We gaan wat nieuwe data aan het eind van het jaar bekend maken. We zullen in een aantal nieuwe steden gaan spelen. Steden waar we nog niet eerder hebben gespeeld of zelfs zijn geweest. Maar we gaan zeker ook spelen in zalen die we als onze favorieten zien.
Nog heel even terug naar het album Alibi. Hiervoor gebruikten jullie een centraal thema. Een thema waarin mensen continu alibi’s gebruiken om daarmee te verhullen waar ze daadwerkelijk mee bezig zijn. Zal het nieuwe album ook een centraal thema bevatten?
Daniele: Ik denk het niet. Natuurlijk zullen een aantal boodschappen in de teksten overeenkomsten hebben met elkaar maar het ligt niet in de bedoeling om een bepaalde boodschap centraal te gaan gebruiken als thema.
Dan wil ik je bedanken voor je tijd en veel succes wensen met het nieuwe album en de tour.
Daniele: Jij ook bedankt voor dit interview. Het is me een genoegen. En ik zou iedereen die dit leest nog even willen vragen om onze laatste single Stand Tall te gaan beluisteren en bekijken op de verschillende streamings- en downloaddiensten.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00