Home » Europe – 013 (Tilburg) 26/09/2018

Europe – 013 (Tilburg) 26/09/2018

door Maurice Tonies
257 views 5 minuten leestijd

In 2012 was de Zweedse band Europe voor het laatst in 013 te bewonderen en sindsdien is er best wat veranderd. De 013 is verbouwd en ook hebben de Zweden niet stilgezeten. In 2017 verscheen hun nieuwste album Walk The Earth en vandaag komen Joey Tempest & Co dan ook graag laten horen dat er veel meer mooie nummers zijn dan de hits die wel al lang en breed kunnen meezingen. Fans in oude tourshirts staan al geduldig in de rij af te tellen….
Voordat we van Europe mogen genieten is het aan King King om de zaal op te warmen. De formatie uit Engeland speelt catchy blues en evenals het hoofdprogramma heeft King King een nieuw album om te promoten. Vandaag horen echter slechts één nummer van Exile & Grace, waardoor we niet echt van een promotietour kunnen we spreken. Wel horen we een mooie uitvoering van (She Don’t) Gimme No Lovin’ en ook de andere tracks op de setlist mogen er zijn. Frontman Alan Nimmo en de zijnen spelen een sterke set, maar voor de neutrale toeschouwer beginnen de bluesklanken wel veel op elkaar te lijken. Wel ziet een vol 013 hoe de frontman, gehuld in kilt, lekker beweeglijk over het podium loopt en ook de rest van de band heeft er zin in. Liefhebbers van goed gitaarspel komen dan ook voldoende aan hun trekken en na ongeveer drie kwartier met King King kunnen we wel stellen dat de zaal er klaar voor is!
Als de techniek de puntjes op de i heeft gezet is het aan Europe om de avond tot de ultieme climax te brengen. De Zweden trappen vandaag hun show af met de titeltrack van het laatste album Walk The Earth en al snel wordt duidelijk dat ook het nieuwe werk zich prima weet te nestelen tussen de klassiekers. Voor de bekendere hits hoef je namelijk helemaal niet tot het einde van de show te wachten, want met het spelen van Rock The Night gaan de vuisten de lucht in en overal wordt er luidkeels meegezongen. De sfeer zit er dan ook direct in en wat heeft de band een goede lichtshow in elkaar gezet. Alles lijkt dan ook te kloppen vanavond, de band is in vorm en het publiek heeft er meer dan zin in. Natuurlijk is zanger Joey niet meer de zanger met het grootste stembereik, de hoge noten worden niet meer gehaald, maar is dat erg? Nee hoor, het publiek smult en ziet hoe de frontman er een echte show van maakt. Tel daarbij de jarenlange ervaring op van deze heren en je hebt een topavond.
Europe speelt een uitgebalanceerde set van een paar nieuwe nummers, maar ook heeft men uit het rijke oeuvre een mooie selectie weten te maken. Het tempo wordt lekker afgewisseld, waardoor het niet continu dezelfde sfeer uitademt. Even een langzamer nummer spelen maakt de grote zaal van 013 wat kleiner, waarna er met een powerballad weer door iedereen wordt meegezongen. Daarbij weet Europe de lichtshow zo aan te passen waardoor het een mooi schouwspel wordt. Het publiek kan de show dan ook enorm waarderen en ziet hun helden in goeden doen, waarbij ze graag meezingen op de grote hit Carrie. De verschillende tourshirt vallen elkaar in de armen en ja, soms moet natuurlijk even de telefoon de lucht in om een stukje te filmen.
De jarenlange ervaring betaalt zich muzikaal ook goed uit. De heren zijn in vorm, men lijkt er zin in te hebben. Hierdoor vliegt de avond er ook in sneltreinvaart doorheen, maar niet voordat we drummer Ian een drumsolo horen doen op de bekende klanken van de Willem Tell Ouverture. Na deze drumsolo is het tijd voor de grote hits van de band en met War Of Kings en Superstitious zit er bijna een einde aan het optreden. Tijdens het spelen van Superstitious weten de heren er prima een stukje No Woman No Cry in te mengen, waarop het publiek ook luid van zich laat horen. Het grootste gejuich moet dan nog komen natuurlijk. Nadat publieksfavoriet Cherokee door de zaal in Tilburg heeft geklonken klinkt er ineens onweer in de zaal. Het dondert en dat kan maar één ding betekenen, de telefoons gaan de lucht in en de allergrootste hit van de band staat op het punt van beginnen. Nog eenmaal mogen we helemaal losgaan en stiekem een beetje fout meeblèren op The Final Countdown. De grootste hit mag niet ontbreken en hoewel Europe de song waar ze nooit meer vanaf zullen komen voor de zoveelste keer speelt, ze spelen vol overgave en zetten de 013 nog eenmaal helemaal op zijn kop. Europe bewijst dan ook dat ze nog totaal geen vergane glorie zijn, deze band kan nog jaren mee! Zou het volgende bezoek aan 013 weer zo lang op zich laten wachten?
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00