Home » Exodus – Dynamo (Eindhoven) 08/08/2013

Exodus – Dynamo (Eindhoven) 08/08/2013

door Patrick Spruytenburg
255 views 3 minuten leestijd

Vanavond heeft Dynamo weer eens echte zwaargewichten uit de trash metal scene op het podium staan: het Amerikaanse Bay Area trash metal quintet Exodus. Een band die terug kan kijken op een carriere van 33 jaar, die duidelijk z’n invloeden heeft gehad in de trash metal, die (uiteraard) diverse bezettingswisselingen achter de rug heeft en die ik vanavond eindelijk (!) eens live ga zien.
20120808-evilshepherd-004 Navraag aan het personeel levert op dat de zaal niet uitverkocht gaat raken, maar wel lekker goed gevuld gaat worden. Genoeg bewegingsruimte over voor een flinke mosh- of circle pit dus! En aan het Belgische Evil Shepherd de taak om dit in gang te gaan zetten!
Al snel blijkt dat deze band een prima opener is: muzikaal gezien zitten ze in het zelfde straatje als de headliner, maar het is zeker geen trash-metal copycat bandje. Waar het echter een beetje aan ontbreekt is de interactie om de aanwezigen op te hitsen. De zaal is lekker vol, bier vloeit rijkelijk, de stemming zit er goed in maar de band verzuimt er een beetje in om het publiek bij het optreden te betrekken. En nee, ik hou niet van eindeloos geouwehoer, maar je hoeft voor mij ook niet braaf je setlist af te werken. Muzikaal een prima optreden, maar helaas net niet dat puntje op de i.
20120808-exodus-005 Wat een wereld van verschil als Exodus het podium betreedt: na een bombastische intro zijn slechts 10 seconden van het nummer The ballad of Leonard and Charles en een ronddraaiend wijsvingertje van Rob Dukes nodig of circle pit nr. 1 is een feit!
In een vette setlist waarin oud en nieuw materiaal vertegenwoordigd zijn krijgen we een snoeiharde, lompe en moddervette partij trash metal over ons heen waar je U tegen zegt. Waar het bij het voorprogramma nog aan publieksparticipatie ontbrak, wordt dat nu volledig goed gemaakt: met name Rob weet hoe hij een publiek op moet hitsen en bij de show moet betrekken.
Wat te verwachten en echt Amerikaans is: het moment komt dat wiet ter sprake komt, inclusief smeekbede aan het publiek voor dit goedje, waarop spontaan joints aan de band aangeboden worden. Dit cliche is voor mij een beetje een dieptepuntje in dit concert, maar goed als Last act of defiance, Fabulous disaster, Bonded by blood en Toxis waltz in de setlist voorbij komen dan is ‘m dit snel vergeven!
Het allerlaatste puntje op de i wordt uiteindelijk gezet als afsluiter Strike of the beast gespeeld wordt: dit nummer wordt gebruikt om het publiek tot een heuse wall of death te bewegen. Ondergetekende staat dit dan met camera in de aanslag op veilige afstand te bekijken.
Wat is trash metal toch goed. En wat is deze band live goed…
Intro – The ballad of Leonard and Charles – Beyond the pale – Piranha – Children of a worthless god – Iconoclasm – Last act of defiance – Scar spangled banner – Blacklist – Fabulous disaster – A lesson in violence – War is my shepherd – Bonded by blood – Toxic waltz – Strike of the beast.


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00