Home » Festyland Vrijdag (Volkel) 11/10/2013

Festyland Vrijdag (Volkel) 11/10/2013

door marijke@rockportaal.nl
191 views 6 minuten leestijd

festyland-20131011- 166De eerste dag van Festyland 2013 begint regenachtig. Het prachtig versierde terrein is algauw omgetoverd tot een modderig weiland met verraderlijk gladde vlonders. (Alle lof voor de trouwe campinggangers!) Gelukkig kan het ook de festivalgangers niet tegenhouden om in grote getale naar de afsluiter van het festivalseizoen te komen. Het terrein is zoals elk jaar weer groots, kleurrijk opgezet met een keur aan acts zodat elke bezoeker iets kan vinden waar hij zich kan amuseren. Festyland is bij uitstek het festival om te genieten van muziek, vermaak, vrienden en bekenden. En zoals elk jaar hebben we er zin in!
Om een beetje op te warmen (letterlijk en figuurlijk) beginnen we in de eetertaintent bij het optreden van De Zieke Geesten. Alhoewel er nog weinig publiek om de been is zijn de zeven jongen van De Zieke Geesten enthousiast alsof de hele tent volstaat. En dat enthousiasme steekt aan. Ze laten een prima mengeling horen van rock, pop, folk en de nodige humor. Ze doen denken aan BZB met een gitaartje extra en met momenten lijken De Heideroosjes het beste vergelijkingsmateriaal. De zelfgemaakte nummers als ‘Saus’ en ‘Als ik moest kiezen, zou ik niezen’ lijken weggelegd om lokale hits te worden. De Zieke Geesten hebben met hun enthousiaste optreden bewezen dat ze thuishoren op een festival als Festyland en verdienen de volgende keer zeker meer toeschouwers!
festyland-20131011- 054Snel door naar Jupiler Live Stage waar BZB zijn jubileumshow geeft. Twintig jaar BZB zorgt voor een setlist vol bekende hits en het is dan ook a druk voor het vroege tijdstip. Zanger Fred krijgt, inclusief nieuwe look, het hele publiek mee in de waanzin die BZB kan neerzetten. Bekende hits als ‘Echte vrienden’ en ‘Mooie dag’ zijn nog maar de top van de ijsberg aan hits die voorbij komt. Ze pakken extra uit met een enorme opgeblazen bal waarmee accordeonist Ben over het publiek loopt/valt en ook gitarist Paul gaat met een echte surfplank het publiek in. Met halsbrekende acties maakt hij zijn zegerondje over het publiek terwijl hij de biertjes probeert te ontwijken. BZB zorgt voor groot vermaak aan het begin van de avond en ze beloven zaterdagavond op volle kracht ook weer terug te komen. De mannen van BZB wensen de bezoekers veel plezier op hun festival en laten de grote tent opgewarmd achter.
We rennen door de regen naar het Festivalcafé waar de lokale helden van Ruizzz nèt starten met hun set. Alle bekende nederpophits komen voorbij van artiesten als De Dijk, Acda en de Munnik en vele anderen. Zoals altijd weet Ruizzz de sfeer erin te krijgen en er wordt volop gedanst op de ronde dansvloer van het festivalcafé. Af en toe lijkt het muzikaal wat te rommelen maar dat mag de pret niet drukken.
In de Jupiler Ballsroom lijken de mannen op het podium ondertussen hun eigen feestje te vieren. Behalve een paar dames die schaarsgekleed en verleidelijk al dansend de allombekende rode cowboyhoeden uitdelen aan het publiek is er weinig begrijpelijke interactie met het publiek. Het lijkt een insiders-feestje op het podium. Echter lijken de bekende dancehits voor het gros aan publiek genoeg te zijn om een leuk feestje te bouwen want het is er druk zat. Maar muzikaal gezien is er weinig te beleven in de Ballsroom. Als Bonnie st. Claire het podium opkomt, lijkt de aandacht weer even naar het podium te gaan en ze wordt enthousiast ontvangen. Muzikaal gezien is hier voor rockportaal niets te beleven.
We gaan naar de eetertaintent waar de negenkoppige Maison de Malheur gaat optreden. Muzikaal gezien kunnen we ons vorige bezoek hier welcompenseren want wat een talent staat hier op het podium. Voor de muziekliefhebber van bluegrass/blues/jazz-achtige muziek is dit een echte aanrader. Inclusief orgel, blaasinstrumenten en een imposante tuba-speler geven ze een mooi optreden en weten een heerlijke sfeer te creëren. Zoals gezegd, een aanrader!
We gaan terug naar Juliper Live Stage waar The Opposites de tent volledig op zijn kop zetten. Het is druk en warm in de grootste tent van Festyland en het publiek gaat uit zijn dak op de stampende beats en rave-intermezzo’s van de twee mannen en hun dj. De interactie met het publiek staat voorop en continu weten ze de boel op te zwepen terwijl ze  bekende hits als ‘Slapeloze Nachten’, ‘Sukkel voor de liefde’ en natuurlijk de bekendste ‘Broodje bakpao’ waarbij ze een enorme cirkelpit creëren in het publiek. Een feestje bouwen dat kunnen ze wel!
festyland-20131011- 324Terug naar de eetertaintent waar The Hot Studs, gehuld in witte pakken, alle hits uit de jaren vijftig en zestig vol overtuiging ten gehore brengen. Op dit tijdstip van de avond gaan veel bezoekers op zoek naar een plek waar ze lekker kunnen dansen en lol kunnen maken met hun vrienden en het optreden van The Hots studs is daar de uitgelezen plek voor! Hits van Elvis, Johnny Cash en Creedence Clearwater Revival komen achter mekaar voorbij en zowel op het podium als ervoor heerst een gezellige sfeer.
De avond wordt in Jupiler Live Stage afgesloten door Racoon. Racoon kan zich een van de grootste bands van deze tijd noemen die Nederland rijk is en alles wat ze aanraken lijkt goud te worden. Ondanks dat zanger Bart er wat onverzorgd uitziet, lijkt er niets mis met zijn stem en weet hij de volle tent mee te krijgen in zijn drama’s van ‘Liverpool Rain’ en ‘Close your eyes’ maar maakt er net zo goed een feestje van met de tijdloze hit ‘Feel like Flying’. Een waardige afsluiter van de eerste festivaldag, op naar de volgende dag die hopelijk wat droger kan starten!


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00