Home » Five Finger Death Punch & Papa Roach – Heineken Music Hall (Amsterdam) 17/11/2015

Five Finger Death Punch & Papa Roach – Heineken Music Hall (Amsterdam) 17/11/2015

door jelle@rockportaal.nl
222 views 5 minuten leestijd

Door het strenge herfstweer en de dramatische files rondom Amsterdam missen we helaas Devil You Know, die ongetwijfeld een paar fans hebben gerekruteerd vanavond. Gelukkig heeft dit echter niet de hele avond verpest en kunnen we met z’n allen genieten van een goed potje vroege jaren 2000 metal en rock.
Eskimo Callboy is misschien niet de eerste de beste band waar je aan denkt als support voor Five Finger Death Punch, maar voor Papa Roach fans is er zeker een aansluiting te vinden. De Duitsers spelen een sterk staaltje metaal, totdat het grunten ophoudt en de zang begint, waardoor we ons ineens gevaarlijk dicht bij Disneyland-gebied bevinden. Zet deze band in een klein uitverkocht zaaltje neer en je hebt een feestje in je gebouw, maar op dit podium komt de impact niet echt aan. Bands als Crossfaith of Bring Me The Horizon doen wellicht hetzelfde, maar de muziek van die bands is een stap omhoog in kwaliteit en een cover van Skrillex zet je eigen materiaal in een dimmer licht. Deze band past niet echt bij de rest van de bands die vanavond aanwezig zijn en menig fan reageert af en toe verbaasd naar wat ze meemaken.
Een band die geen enkel probleem heeft om elektronica en rock te combineren is Papa Roach. Na deze band een stuk of vijf keer gezien te hebben door de jaren, verbaas ik me altijd weer over hoeveel nummers je ongemerkt mee kan zingen en dat elk nummer dat ze spelen naadloos aansluit op de rest. Hun setlist voelt als een greatest hits-set en het publiek gaat uit hun dak vanaf de eerste noot van Face Everything And Rise. Na de one-two punch van Between The Angels And Insects en Getting Away With Murder kunnen ze geen fout meer maken en zetten ze een sterke mix van nieuw en oud neer die alle fans in de zaal Papa-Roachtevreden stelt. De laatste jaren heeft Papa Roach goed gedaan en ze hebben duidelijk hun mojo weer gevonden. Na de tragedie van vrijdag (die je vast niet ontgaan zal zijn maar waar hier geen woorden meer aan vuil worden gemaakt) houden we met de gehele zaal een minuut stilte voor de slachtoffers die gewoon uitgingen naar een rock n roll show, net zoals wij vanavond hier bijeen zijn. Het is een mooi moment en het is verbazingwekkend om te horen hoe na twee seconden de complete zaal stilvalt en men een scheet zou kunnen horen. Na onze respect te hebben getoond wordt de sfeer meteen weer verhoogd met Scars die elke fan in de zaal meeschreeuwt. Er zijn weinig bands die kunnen afsluiten met een combinatie van Last Resort en To Be Loved en met behulp van deze klassiekers breekt de ‘Roach het dak van het gebouw.
Na een optreden van een Papa Roach dat niet te stoppen was, zouden mensen misschien gaan twijfelen aan het vermogen van de heren in Five Finger Death Punch om hen te evenaren of wellicht te overrompelen. Na een furieus Lift Me Up en nieuwe klassieker Got Your Six zijn we echter goed uit de startblokken gestormd en heerst er een gemoedelijke sfeer, alsof het een kleinere zaal is dan het in werkelijkheid is. Het nummer Jekyll And Hyde klinkt op CD wellicht een beetje lachwekkend slecht, (en dat is Five Finger’s hele stijl) maar het nummer is duidelijk gemaakt om live meegezongen te worden en in dat opzicht slaagt het bijzonder goed. Na een korte pauze worden er een paar jongere fans uitgenodigd om op het podium te staan tijdens een paar nummers. Het valt op dat zanger Ivan Moody tijdens het hele concert minstens vijf keer backstage verdwijnt om elke keer een ander shirt aan te doen. Na een best indrukwekkende en vooral niet te lange drumsolo stort de band zich in Burn MF, een nummer punchdat de zanger niet eens hoeft te zingen want de zaal doet het al voor hem. De circlepits in de zaal worden steeds groter naarmate de avond vordert en tijdens Burn It Down verschijnt de grootste van de avond; zowat de hele zaal besluit om mee te doen aan deze mini-marathon. Een paar akoestische nummers achter elkaar spelen kan een intieme sfeer creëren, maar het haalt ook een beetje de vaart uit de avond en alle momentum die de band opgebouwd had met strakke, ruige nummers verdwijnt nu en het is moeilijk terug te krijgen. Uiteindelijk komen ze terug met Under And Over It en wederom een moment stilte vanwege recente gebeurtenissen waarna de band ons naar huis stuurt met een emotionele renditie van The Bleeding. Als afscheid spelen ze via het stereo systeem hun cover van House Of The Rising Sun, wat ervoor zorgt dat menig fan nog even blijft staan om na te genieten. Verwacht deze band binnenkort als headliner van een festival. Succes gegarandeerd.
Setlist Papa Roach:
1. Face Everything And Rise
2. Between Angels And Insects
3. Getting Away With Murder
4. Warriors
5. Fear Hate Love
6. Hollywood Whore
7. Forever
8. Kick In The Teeth
9. Blood Brothers
10. Broken As Me
11. Scars
12. Gravity
13. Where Did The Angels Go?
14. Still Swingin’
15. Last Resort
16. …To Be Loved

Setlist Five Finger Death Punch:
1. Lift Me Up
2. Hard To See
3. Never Enough
4. Got Your Six
5. Bad Company
6. Jekyll And Hyde
7. Burn MF
8. The Agony Of Regret
9. The Wrong Side Of Heaven
10. Battle Born
11. Coming Down
12. Burn It Down
———
13. Under And Over It
14. The Bleeding

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00