Home » FleXanT + Godiva – B52 (Eernegem, België) 13/10/2023

FleXanT + Godiva – B52 (Eernegem, België) 13/10/2023

door Filip van der Linden
1,5K views 5 minuten leestijd

De eerste stap van lokaal succes naar ‘world domination’ begon voor Metallica in het zaaltje Make Blyde in het kleine Belgische stadje Poperinge. Voor Sabaton fungeerde de Biebob in het dorpje Vosselaar als springplank naar internationaal succes. Het is dan niet onlogisch dat metalbands die hun geschiedenis kennen maar wat graag in de kleine clubs in Vlaanderen komen spelen. Zo ook Godiva, een Portugese band die flink wat ambitie heeft. Zij kwamen voor twee avonden naar Vlaanderen. We hadden voor hun concert in café Hell in Diest kunnen kiezen, maar als je dan de optie hebt om ze op een vrijdag de dertiende te gaan zien, dan laat je die kans niet liggen. En zo konden we in Eernegem ook kennismaken met het herrezen FleXanT.

Deathmetalband FleXanT bestaat al sinds 2008 maar bij de oprichting van deze band had elk lid al wat bagage in de rugzak. Hun debuut was Dark Side Of Humanity en dat kwam in 2012 uit. Er volgden daarna wat bezettingswissels waardoor FleXanT in de deathmetalscene wat naar de achtergrond verdrongen werd, maar sinds enkele jaren is er nu opnieuw een vaste, degelijke line-up en speelt deze band een goede reputatie bij elkaar in het clubcircuit. Er is nu een deal met een label en een kantoor dat de optredens regelt. Het is lang geleden dat de toekomst er voor FleXanT er nog zo rooskleurig uitzag.

Misschien was de keuze voor een concert op een vrijdag de dertiende in de B52 in Eernegem toch niet zo’n goed idee. Er liepen een paar dingen mis, hoewel die netjes werden rechtgezet. FleXanT-zanger Robin/Animal kwam aan de start op halve vocale kracht door een smerige bronchitis. Hij begon dan ook ‘rustig’ gruntend aan zijn set en gaandeweg bleek er nog genoeg profiel op de stembanden te zitten om naar het einde van de set toch gewoon voluit te gaan. Ook een paar slokken uit een flesje hoestsiroop gaven daarvoor een duwtje. Robin moet het overigens niet enkel hebben van zijn volume of bereik. Hij verleidt het publiek net zo goed met zijn charisma en podiumprésence. Midden de set loopt hij zowaar een rondje door de zaal om iedereen die met een mobieltje filmpjes aan het maken is zijn eigen close up te gunnen.

Voor we FleXanT herleiden tot de vocalist: wat een machtige band. De set in Eernegem werd retestrak gespeeld, ondanks de soms heel muzikaal-technisch uitdagende stukken. Opzwepende melodische stukken werden netjes afgewisseld met agressieve, death-thrash. En wat een gretigheid ook, bij alle bandleden. Misschien dat enkel de jongste van de band net iets minder ‘opging’ in het concert. De set in Eernegem was een mix van nummers uit Dark Side Of Humanity en nieuw werk. De nieuwe nummers wisten makkelijk te overtuigen. Medusa Flower, My Last Will, Rubbish en Bloody Photographer zijn van het beste dat we van FleXanT al gehoord hebben. De band kreeg verdiend een toegift en dat was Until The End Comes.

Ook Godiva kwam in de B52 niet op volle kracht aan de start: de bassist was niet mee op deze korte tournee en dan liet ook nog eens de sample-techniek het afweten. Niet leuk en toch liet het viertal daar weinig van merken. Het maakt dat we van de symfonische elementen in Godiva’s deathmetal weinig meegekregen hebben. Zonder die samples klinkt Godiva als een mix van gothic en groovy melodeath.

De zanger en de twee gitaristen hebben strakke lederen jassen aan en hebben een eigen schminck-patroon op hun gezicht. Vooral zanger Pedro en gitarist André houden van de aandacht van de fotografen en filmende fans en zetten ondertussen ook nog eens een strakke set neer. Van hun dit jaar uitgebrachte album Hubris hebben ze enkel de titeltrack niet gespeeld. Enkel in de toegift was er ruimte voor een ouder nummer (Oblivion). De tracks waar wij het hardst van onder de indruk waren: set-opener Black Mirrors, The Meaning Of Life en Media God.

Of er voor Godiva na 20 jaar zwoegen in het clubcircuit nog een grote doorbraak komt buiten hun eigen landsgrenzen, valt moeilijk te voorspellen. Het ontbreekt hen alvast niet aan professionalisme en enthousiasme en ze hebben muzikaal en visueel een heel eigen gezicht. Een leuke ontdekking, deze Portugezen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00