Home » Floor Jansen – 013 (Tilburg) 31/01/2020

Floor Jansen – 013 (Tilburg) 31/01/2020

door Maurice Tonies
387 views 5 minuten leestijd

Vele Nederlanders leerden haar kennen door haar deelname aan het programma De Beste Zangers. Opnames van dit muziekprogramma gingen viral op YouTube en iedereen werd ineens omver geblazen door de zangeres die velen al lang kennen van haar bands After Forever, ReVamp en Nightwish. Nederland is als een blok gevallen voor Floor Jansen, eindelijk heeft ze dan die erkenning te pakken in haar geboorteland, die vervolgens met het winnen van de Popprijs nogmaals werd onderstreept. Velen willen dan ook nogmaals van haar genieten en met een uitverkochte clubtour mag men nu al spreken van een mooi succesverhaal. Wat heeft deze vakvrouw vanavond allemaal voor ons in petto? Nightwish? ReVamp? Of gaat het toch spoken met The Phantom Of The Opera? Een uitverkocht 013 wacht in spanning af!
Floor Jansen staat vanavond niet in haar eentje op het podium. Ze heeft de bandleden van Nightwish voor deze tour ingeruild voor de Marcel Fisser Band, de band die ook de begeleidingsband was tijdens het tv-programma De Beste Zangers en ook heeft ze mede-Beste Zanger Henk Poort uitgenodigd om mee te komen doen. Het duet wat miljoenen views opleverde op YouTube zal dan ook ongetwijfeld op de setlist prijken. Het is vanavond een seated show, er staan overal stoelen op het vloeroppervlak van 013. Wie toch liever wil staan is van harte welkom op het balkon van de concertzaal in Tilburg.
Als de lichten doven in de grote zaal klinkt een luid gejuich en komen Floor Jansen en de Marcel Fisser Band het podium oplopen. De show wordt geopend met een schitterende versie van Ever Dream, een nummer van haar huidige band Nightwish. Het loepzuivere stemgeluid maakt zich direct meester van de 013 en je kan zelfs meteen een speld horen vallen. Geen geroezemoes, geen krakende bekertjes, niets van dat alles. Iedereen kijkt en luistert aandachtig naar de verrichtingen van de winnares van de Popprijs. De dame richt zich al snel tot het publiek, vertelt over haar avonturen bij het programma De Beste Zangers, over onterechte vooroordelen over metalheads en hun voorliefde voor “harde”muziek. Een mooier podium om even je hart te kunnen luchten kan ze zich niet wensen.
Haar deelname aan het programma De Beste Zangers leverde bijzondere momenten op en men kwam er snel achter dat zangeres Floor Jansen veel meer in huis heeft dan haar verdiensten in de metal. Zo draaide ze haar hand niet om voor opera-klassieker Vilja Lied, waarmee ze ook vanavond in 013 vele harten weet te veroveren. 013 wordt dan ook getrakteerd op nummers die ook in het tv-programma zaten en het is dan ook puur genieten geblazen. Normaliter zul je haar geen Nederlandstalig nummer horen zingen, maar voor deze tour worden uitzonderingen gemaakt. Wat weet de zangeres met haar vertolking van Samantha Steenwijk’s Mama de zaal te ontroeren.
Uiteraard mogen nummers van haar bands After Forever, ReVamp en Nightwish niet ontbreken vanavond. Als ze aan het publiek vraagt wie er bij zijn in november als haar Nightwish in het Ziggo Dome staat gaan er vele handen de lucht in. Deze fans laten zich ook iets meer gelden als de zangeres een nummer van deze band aankondigt. Er wordt door het publiek volop meegezongen, de vuisten mogen even de lucht in en lijkt vervolgens even ontroerd door de schoonheid van de uitgeklede versies die door de grote zaal klinken. Dit zijn dan ook de verdiensten van de Marcel Fisser Band die het repertoire van de Finse metalband heeft weten te vertalen naar een passend arrangement voor deze shows. Zang en muziek sluiten dan ook naadloos op elkaar aan.
De show van vanavond in de 013 is verdeeld in twee helften, oftewel in twee aktes zoals Henk Poort dit eerder aan Floor Jansen uitlegde. De eerste akte is overigens schitterend afgesloten met een uitvoering van Tim Akkerman’s Winner waarna iedereen even momentje gekregen heeft om te evalueren onder het genot van een drankje. Ook biedt deze pauze de mogelijkheid voor Floor om een andere outfit aan te trekken. Via een ludieke loterij wordt de outfit die ze voor de pauze aanhad verloot. Een unieke kans voor fans die werkelijk alles van Floor wel willen hebben.
Meteen vanaf de aftrap van het tweede bedrijf gaan de kaken weer stijf op elkaar. Zwijmelend hoort men Lady Gaga’s Shallow aan. Het is knap hoe deze dame en haar gelegenheidsband de concertzaal ineens weer stil kan krijgen. Fans van het eerste uur worden op hun wenken bediend, het is tijd voor klassiekers van After Forever en uiteraard mag ook na de pauze Nightwish niet vergeten worden. Wel plaatst men de kanttekening dat bij publieksfavoriet Élan de ruige jas gemist wordt, een ietwat hardere versie geniet de voorkeur. Floor Jansen schotelt de bezoekers in ieder geval een heel interessante setlist voor, waarbij zelfs een Spaantalige song niet overgeslagen wordt. Dat mag ook gezegd worden voor special guest Henk Poort. De opera- en musicalster was in de eerste akte al een keer te horen in een duet, maar ook is het podium even helemaal voor hem alleen als hij in de stijl van Disturbed de Simon & Garfunkel-classic The Sound Of Silence doet klinken. Over deze klassieker schreef een recensent eerder dat Henk Poort niet zou weten dat dit nummer van Simon & Garfunkel zou zijn. Hij grapt nog: “Ik stond al lang op het podium toen deze recensent nog in zijn luiers rondliep.” De zanger weet echt wel van wanten en als de ultieme afsluiter The Phantom Of The Opera door de grote zaal van 013 klinkt gaat het dak er compleet af. Wat een power weten deze twee te produceren. Een mooiere bekroning op deze avond kan men zich dan ook niet wensen!
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00