Home » Floor Jansen + Anneke van Giersbergen – Klokgebouw (Eindhoven) 01/06/2024

Floor Jansen + Anneke van Giersbergen – Klokgebouw (Eindhoven) 01/06/2024

door Maurice Tonies
448 views 7 minuten leestijd

Vol trots kondigde de organisatie van Bridge Guitar Festival in Eindhoven de komst aan van twee “bruggenbouwers”. Twee dames die de afgelopen decennia hebben bewezen met het combineren van symfonische rock, pop, metal en ook klassiek allerlei stijlen met elkaar te kunnen verbinden sierden het affiche. Daarnaast hadden deze twee dames al menigmaal een rondje rond de wereld gemaakt om iedereen te verblijden met hun muziek. De èèn was ooit de frontvrouwe van The Gathering en de andere is dé zangeres van Nightwish, met andere woorden: Anneke van Giersbergen èn Floor Jansen gaan de boel op stelten zetten!

Vanuit de hele wereld waren dan ook bezoekers aanwezig in het Klokgebouw in Eindhoven. Vooraan bij het hoge podium waren diverse vlaggen te zien, de bezoekers wilden graag laten zien waar ze vandaan kwamen. De vlaggen zorgden in ieder geval nog voor een kleurrijk geheel, want de hal van het Klokgebouw was door de felle verlichting gehuld in het blauw en ook hingen er wat dampen van een rookmachine. Van een rookmachine naar een rockmachine was maar een kleine stap, want iets na achten mocht zangeres Anneke van Giersbergen deze mooie avond in Eindhoven komen openen. Anneke trapte vanavond af met You Will Never Change en er was helaas te horen dat er voor de techniek nog wel wat werk aan de winkel was. Het regelen van goed zaalgeluid op deze locatie is overigens wel vaker een probleem, bij evenementen zoals Speedfest en Helldorado had men in het verleden ook al te kampen met deze opdracht en deze locatie is uiteraard ook geen echte concertzaal met de nieuwste snufjes. Desalniettemin rockte de enthousiaste zangeres vrolijk door en met The Gathering-song Saturnine had ze natuurlijk een mooie troef in handen. Overal werd deze klassieker meegezongen. De zangeres zou het zich vanavond gemakkelijk kunnen maken door de een na andere rockklassieker te laten horen, maar Anneke verkoos een ander pad. Zo hoorden we een paar ballads door de speakers schallen, waarbij het publiek even compleet de aandacht verloor. Het geroezemoes maakte zich even meester in Eindhoven. Gelukkig deed het nummer Stay de haardossen weer wat schudden en pakte het publiek tijdens Kate Bush-cover Running Up That Hill de telefoon erbij en zong wat mee. Tussen de nummers door vertelde Anneke hoe leuk ze het vond om in haar huidige thuisstad te mogen spelen, ze beweerde zelfs praktisch om de hoek te wonen. Vervolgens nodigde ze iedereen uit om tijdens Mental Jungle helemaal los te gaan, maar losgaan op een viool en saxofoon was voor het publiek net ietsjes te hoog gegrepen. Daarentegen ging het publiek tijdens de ultieme uitsmijter Strange Machines alsnog voor de bijl!

Een volle hal in het Klokgebouw was vervolgens helemaal klaar voor de hoofdact. Er werd snel omgebouwd zodat Floor Jansen op tijd kon beginnen en onder luid gejuich kwam de zangeres van Nightwish het podium oplopen om vervolgens het publiek in Eindhoven te verwennen met haar schitterende stemgeluid. De voormalige Brabantse heeft in haar muzikale carrière niet stilgezeten, zo was ze eens de zangeres van After Forever en ReVamp, maar ook bracht ze met de formatie Northward een album uit. Daarnaast is ze natuurlijk al jaren het gezicht van Nightwish, maar ook timmert ze solo aan de weg. Een avond met muziek vullen in het Klokgebouw zou dan ook een eitje moeten zijn, misschien is het eerder lastig om te bepalen welke nummers de setlist helaas niet zouden halen. Zou er misschien zelfs een duetje met het voorprogramma in zitten?

Vanavond trapte ze in ieder geval af met solotrack Fire, waarbij het publiek direct kon horen dat het met de vocalen en de kunsten van de Marcel Fisser Band wel goed zat.  De band, die sinds haar optredens bij het programma De Beste Zangers van Nederland haar is blijven begeleiden was ook vandaag van de partij. Als Floor dan ook solo wat optredens heeft staan worden de diensten van bandleider Macel en zijn band weer ingeschakeld en ook vandaag was alles weer tiptop in orde. Zo bleek dat de nummers van Northward hen niet vreemd was en ook het publiek bleek best wat teksten mee te kunnen zingen. Er heerste sowieso een goede sfeer in de hal van het Klokgebouw. Regelmatig gingen de vuisten de lucht in, maar werd er ook volop gedanst. Een uitgelaten Floor vertelde ook hoe leuk het was om weer in Eindhoven te mogen spelen. Ook zij koesterde warme gevoelens aan deze stad, waar ze jaren geleden al met haar band After Forever speelde. De voormalig Brabantse was dan ook dankbaar voor de uitnodiging om te mogen spelen op het Bridge Guitar Festival, maar ook was ze dankbaar voor alles hoe het nu liep met haar leven. Het moederschap heeft haar blik op het leven behoorlijk veranderd, hoe men nu met elkaar omgaat, hoe de toekomst eruit ziet, maar ook de sterfelijkheid hield haar bezig. Niet voor niets droeg ze dan ook de Nightwish-song Our Decades In The Sun op aan haar grote voorbeeld Anneke van Giersbergen, die onlangs in korte tijd haar beide ouders verloor. De show van vanavond had dan ook een behoorlijk persoonlijk karakter en soms werd er wel ergens een traantje weggepinkt. Ook Floor zelf kon haar emoties soms maar amper te baas. Vol trots vertelde ze ook nog eens hoe blij ze is op de fancommunity van FloorWorld, een groep fans die ook graag steun zoeken bij elkaar, maar ook leuke dingen ondernemen.

Naast de emotionele kant was er natuurlijk ook veel muziek en zang te horen en wat was de dame heerlijk in vorm. Haar bereik was tot achteraan in de hal goed te horen en naast de nummers van de vele projecten uit haar leven coverde ze zelfs Songfestivalnummer Euphoria van Loreen. Een volle zaal in Eindhoven zong en danste vrolijk met haar mee, maar ging niet veel later ook heerlijk los op de After Forever-songs Strong en Face Your Demons. Niet veel later zou Floor Jansen die de avond al opende met de opmerking dat het “Kei Gaaf” was om hier te mogen staan in het toegift nog een tweetal nummers laten horen. Zo had de titeltrack van haar album Paragon nog niet geklonken en werd na het spelen van Daydream en de nodige buigingen iedereen met een tevreden gevoel naar huis gestuurd. Het Bridge Guitar Festival in Eindhoven had dan ook met deze twee zangeressen twee hele grote namen naar de lichtstad weten te lokken. Wie weten ze volgend jaar te strikken?

Foto’s door Charlotte Grips – Rockportaal.nl

[

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00