Home » Folkspecial: Dutch Lemmings

Folkspecial: Dutch Lemmings

door Ron Schoonwater
108 views 5 minuten leestijd

Er zijn van die bands die zo bekend in de oren klinken, die al naam (lijken te) hebben gemaakt zonder dat deze band een CD heeft uitgebracht. De kracht van internet? Nee, eerder de kracht van doorzettingsmacht en veel, heel veel live spelen. En natuurlijk een naam als Dutch Lemmings verzinnen. Ton en Gwen vonden tijd voor wat antwoorden.
Ik moet het vragen: hoe komen jullie bij de naam Dutch Lemmings?
Hij is namelijk erg leuk en blijft ook lekker hangen.
Gwen: Dat komt door mijn warrigheid. In de beginfase van de band hadden we ‘Caledonia’ op het repertoire en ik zong in plaats van ‘let me tell you that I love you’ de woorden ‘Lemmings tell me that I love you’ en toen is het nooit meer goed gekomen.
Ton: …Dutch hebben we er toen uiteindelijk voor gezet, er bestond al een Lemmings band. We willen ons natuurlijk wel onderscheiden.
En ineens is daar Coca! Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Ton: Onderlinge connecties. Het mooie van onze muziek is dat leuk en gewoon is om gezamenlijk muziek te maken. Coca kwam een keer meespelen en is gelukkig gebleven!
Betekend dit nog wat voor de muziek van Dutch Lemmings?
Ton: Zeker wel. We hebben nu niet alleen een Harp erbij, maar ook talentvolle muzikante erbij. Iedereen is uniek. Hoe dit zich zal gaan vormen gaan we zien. Dat we plezier gaan hebben eraan is wel zeker!
Hoe zouden jullie de muziek van de Dutch Lemmings omschrijven?
Ton: Een bonte verzameling van traditionals, folk rock en eigen geschreven. Ik denk dat een belangrijk element vooral plezier hebben is. Dit wordt naar mijn idee goed opgepakt door het publiek. Misschien kunnen wij (DL) beter vragen hoe jullie ons zouden omschrijven!
Wat zijn voor jullie de belangrijkste ontwikkelingen geweest met Dutch Lemmings de afgelopen jaren?
Gwen: Moeilijk! Ik denk dat het vooral de mensen die bij de band gekomen zijn die het belangrijkst zijn geweest. Ook als ze weer weg zijn gegaan: ze hebben allemaal wat bijgedragen en de lemmings weer een stukje verder geholpen.
Als je met Dutch Lemmings 2012 kan bepalen, wat zou er dan zeker in voor komen? Noem je vijf grootste wensen.
Gwen: Op Castlefest optreden! En een keer in het buitenland spelen lijkt me ook heel gaaf.
Ton: Stabiliteit binnen de band met leden. We hebben in ons kort bestaan al aardig wat bandleden zien komen en gaan. Meer merchandise. de DL sticker op mijn jas begint los te laten. Tijd voor shirts, sweaters en natuurlijk de eerste demo CD!
We hebben het idee dat er in Nederland een gezonde middeleeuwse/ folk muziekscene aan het ontstaan is. Herkennen jullie dit? Hebben jullie een idee waarom dit nu zo opkomt?
Gwen: Ik denk dat de opkomst van de fantasybeurzen en festivals er een handje in heeft. Vroeger ben ik via mijn vader al wel in aanraking gekomen met folk, maar de hernieuwde kennismaking daarmee kwam toen ik festivals bezocht en daar Rapalje zag spelen.
Is er voor jullie gevoel eigenlijk een link met de oorspronkelijke folk scene die zich traditioneel meer in clubs en bars afspeelt (vooral door de Iers/ Keltische invloeden) of met wereldmuziek die weer haar eigen festivals/ theatershows kent?
Ton: Er is naar mijn idee wel zeker een link met beiden. Veel bands waaronder de Dutch Lemmings brengen die verbinding mee. Wij spelen niet alleen traditionele nummers maar ook eigen geschreven etc.
Jullie lijken in die zin wel een uitzondering op de regel. Gezien de lijst met optredens. Jullie doen het goed op middeleeuwse/ folk festivals, maar ook in (niet meer rokerige) cafés. Wat bevalt jullie het beste?
Gwen: Ik vind festivals altijd erg leuk, maar van een gezellige knusse pub wordt ik ook erg gelukkig! Als het publiek er maar lol in heeft, dat is wat mij betreft het belangrijkst.
Ton: Beiden zijn leuk. Plezier is inderdaad een belangrijke factor bij beiden.
Graag jullie reactie op de volgende stellingen:
1. De huidige middeleeuwse/ folk scene is een hype! Straks is het weer (grotendeels) weg, net als al die andere hypes.
Gwen: Nou dan is het een behoorlijk lange hype aan het worden! Ik denk dat het niet zo snel meer weg zal gaan, maar het is wel belangrijk dat het zichzelf blijft vernieuwen.
Ton: Hypes komen en gaan.
2. Bleker maakt meer (natuur) kapot dan je lief is.
Gwen: Alsof Nederland nog niet grijs genoeg is! Er moet juist méér groen in plaats van minder, in ieder geval in de randstad! Die man kunnen we missen als kiespijn lijkt me.
Heeft deze scene eigenlijk wel iets met de natuur of is dit maar een vooroordeel?
Gwen: Ik krijg wel die indruk ja..
Als het gaat om Nederlandse middeleeuwse/ folk bands, welke zouden we (als Rockportaal en als lezers) dan de komende periode moeten volgen/ interviewen?
Gwen: Kelten zonder Grenzen, Orfeo, World of Stone, Datura, AmmA, Harmony Glen, Lowland Paddies, Cesair, the Teetotallers en nu vergeet ik er vast nog heel veel…
Welke bands zouden jullie noemen als inspiratiebron en waarom?
Gwen: Rapalje, die zetten echt een keigoede show neer! Met hen wordt het altijd een feestje.
Ton: Flook, Beoga en Tim Edey Band. In iedergeval voor mij wat percussie betreft.
Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar wat niemand je ooit gevraagd heeft…
Gwen: Ik droom van de dag dat er iemand een keer verkleed als lemming (uit het nintendo spelletje uit de jaren 90) naar een optreden komt.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00