Home » Freedom Call (Chris Bay) – 2014 wordt HÉT jaar voor Freedom Call

Freedom Call (Chris Bay) – 2014 wordt HÉT jaar voor Freedom Call

door Maurice van der Zalm
150 views 10 minuten leestijd

cover freedom call beyondFreedom Call bestaat sinds 1998, maar heeft in die tijd de nodige wisselingen in de bezetting meegemaakt. Vast lid van de band is de charismatische zanger Chris Bay en ook gitarist Lars Rettkowitz is alweer vanaf 2005 betrokken bij de band. Met de cd Beyond zijn ze ondertussen toe aan hun twaalfde cd, waarvan twee live en één (een soort) best of. Op Beyond horen we waar Freedom Call al jaren voor staat. Officieel wordt het omschreven als melodische powermetal, maar in de volksmond praten we gewoon over ‘happy- metal’ dat de klok slaat. Bassist Ilker Ersin (ook bekend van zijn eigen project Powerworld) is wederom toegetreden aan de band en Ramy Ali bezet tegenwoordig de drumkruk. Vorig jaar mocht ik Chris Bay al ontmoeten in Rotterdam, nu is het tijd met de nieuwe cd om hem eens wat uitgebreider aan de tand te voelen over Freedom Call.
Hallo Chris, jullie hebben zojuist jullie nieuwe cd Beyond uitgebracht. Ook deze cd is wederom een goed product in de traditie van Freedom Call. Hoe is er tot dusver op gereageerd?
Chris: Ik wil je eerst bedanken voor het compliment. We zijn ontzettend blij om Beyond te introduceren bij het publiek en het is inderdaad zeker in alle opzichten 100% echte Freedom Call muziek in onze eigen traditie. De reacties van de fans zijn tot nu continu heel positief, wat ons verzekerd dat we helemaal op weg zijn naar onze eigen traditionele Happy-metal-muziek.PromoImage-7
Jullie vorige cd Ages Of Light was een soort verzameling van het beste van Freedom Call tot 2013. Er stonden ook wat oudere nummers op in een andere stijl. Jullie hebben een ieder toen uitgenodigd hetzelfde te doen en hun eigen versie van een Freedom Call nummer op te sturen. Is dat een beetje gelukt?
Chris: Ja, het belangrijkste idee was om een versie van een Freedom Callnummer, die te vinden is op de bonus DVD Live In Helvetia, opnieuw op te nemen, maar dan in een betere kwaliteit. Ik houd wel van deze ‘kampvuurversie’; het geeft aan dat je onze nummers ook in een compleet andere stijl kunt spelen. Ik houd ervan om dit soort dingen te doen. Helaas hebben we geen verdere versies van anderen ontvangen, dus iedereen is nog steeds van harte welkom om me er één te zenden.
Wanneer we kijken naar de vorige cd’s valt op dat jullie vaak een thema gebruiken. Zo heb je het leven van koning Ludwig II een keer centraal gezet en ook The Land Of The Crimson Dawn bevat een thema. Wat is het idee achter Beyond?
Chris: De nieuwe cd Beyond omvat onze levensfilosofie in muziek en woorden. Onze hart en ziel zijn dit keer erg gerelateerd aan de nieuwe cd. Het is bovenal een uitnodiging om deel te nemen aan een positieve instelling, positief denken. Om vooral met een open geest de wereld in te kijken en optimistisch te zijn over onze mooie levendige wereld om ons heen.
Is deze optimistische kijk nog reëel in onze huidige maatschappij?
Chris: Natuurlijk !! Je hebt altijd twee manieren om te reageren op iets of iemand. Er zijn altijd twee wegen. Natuurlijk schijnt de zon niet iedere dag ergens voor je, maar wanneer je blijft geloven in het licht aan het eind van de tunnel, zorgt het ervoor dat je slechte momenten makkelijk aanvaardt en beleeft en vooral doorkomt.
PromoImage-2Nu spelen jullie happy metal met veel succes. Wanneer is een nummer eigenlijk goed genoeg voor je om op te nemen?
Chris: Muziek is als een spiegel van je houding, het vastleggen van je emoties. Er zijn geen specifieke criteria waar aan voldoen moet worden. Wanneer een nieuw nummer je raakt in je hart en in je ziel, is het het waard om het op te nemen en vast te leggen op een cd. Als dat niet het geval is, moet je het wegdoen. Ik ben geen verzamelaar van tweedehands kwaliteitsmuziek.
Zijn er nog een aantal persoonlijke favoriete nummers naast Freedom Call. Kun je me ook uitleggen waarom juist deze?
Chris: Pink Floyd – Shine On You Crazy Diamonds. Ik houd gewoon van dit nummer. Het is zo ontzettend melancholisch en het doet me denken aan hele goede tijden die ik heb mee mogen maken. Daarnaast Yngwie Malmsteen – Rising Force (van de cd Odysee). Het was zo rond 1990 voor mij een van de eerste nummers die ik speelde in een coverband. Mijn god, het was niet makkelijk om dit te coveren, maar het is wel een ontzettend goed nummer.
PromoImage-8Op de nieuwe cd zien we Ilker Ersin weer helemaal terug als bassist. Hoe is dit nu gegaan?
Chris: Eigenlijk heel makkelijk. Ik heb hem gewoon gevraagd om terug te komen bij Freedom Call. Ilker had ons in 2012 al geholpen met onze oude bassist, hij werd vader en hij kreeg daardoor meer en andere verantwoordelijkheden in zijn leven…behalve de rock and roll. We zijn allemaal heel blij dat hij terug op het nest is en zijn aanwezigheid brengt ons weer dichter bij de oorspronkelijke wortels van Freedom Call.
Naast Ilker is er ook een nieuwe drummer. Moet ik hem beschouwen als een nieuw lid of eveneens als een lid die opnieuw op zijn plaats zit?
Chris: Rami is een geweldig persoon, een hele goede drummer en muzikant. Hij heeft in het verleden al gewerkt met een aantal beroemde/bekende muzikanten (o.a. Kiski/Somerville red:) en wij zijn eigenlijk nog steeds verbaasd dat hij is toegetreden tot de huidige bezetting van Freedom Call. Hij komt toevallig ook uit mijn woonplaats Nürnberg in Duitsland en dat maakt het wat makkelijker voor ons allen. Ik durf echter te zeggen dat deze bezetting de sterkste line-up is voor de band….voor altijd !PromoImage-10
Hebben de beide heren nog invloed gehad op het geluid van de band nu?
Chris: Nou, de richting die Freedom Call opgaat muzikaal is vrij helder en traditioneel. In mijn persoonlijk en muzikale omgeving denken de muzikanten waar ik mee omga hetzelfde. Natuurlijk kost het tijd om jezelf aan te passen, maar het is een perfecte mogelijkheid voor de band om een creatief en innovatief team op te bouwen en vooruitgang te boeken. Ieder bandlid neemt zijn eigen persoonlijke invloeden mee de band in en samen zorgt dat weer voor een verbondenheid.

Lars speelt al een tijd bij Freedom Call en is verantwoordelijk voor twee nummer op de nieuwe cd en één nummer hebben jullie samen geschreven. Is er een verschil tussen jullie twee als het aankomt op het schrijven van nummers?
PromoImage-9Chris: Bij het schrijven van nummers werken we heel veel samen. Lars heeft zeker zijn eigen manier van schrijven en drukt zijn eigen uitgesproken stempel op de nummers en dat is ook hetgene wat ik aanmoedig als producer. Zijn nummers neigen meer te gaan richting de traditionele powermetalnummers en dat past precies in onze houding om onze eigen muzikale horizon te verbreden.
We zagen je trouwens vorig jaar nog in Rotterdam optreden. We hebben genoten van het optreden; werkelijk een happymetalfeest. Is dat normaal voor je of zijn er ook avonden dat je absoluut zelf niet tevreden bent na afloop van een concert?
Chris: We zijn op een kruistocht voor happy metal in deze vermoeiende realiteit. Maar…we proberen geen synthetische leuke momenten op het podium te creëren. En dat hoeft ook niet, want het podium is de plaats waar we graag willen zijn !! Het is voor een band gewoon heel fijn om de eigen nummers te mogen spelen en daarop zoveel positieve respons op te krijgen van de het publiek, de fans. En natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat we als band een wat slechtere dag hebben en soms gaat er wel eens wat fout op podium. We zijn nu eenmaal mensen en geen robots. De volgende dag gaat het echt wel weer beter en er is dan absoluut geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten.
We hebben het al eerder gehad over een favoriet nummer van je. Is er ook een favoriet Freedom Callnummer?
Chris: Momenteel is dat het titelnummer Beyond van onze nieuwe cd. Volgens mij een werkelijk heel goed nummer. Er zijn een aantal totaal verschillende stukken muziek versmolten tot één geheel, zonder echter de rode/gouden draad van de cd los te laten. Emoties en een aantal ups-en-downs uit de afgelopen periode zijn gecombineerd aanwezig in dit nummer. PromoImage-6
Wat zijn nu verder de plannen na het uitbrengen van de cd Beyond. Zien we jullie nog optreden in 2014?
Chris: 2014 zal gevuld zijn met veel live optredens in zalen en op festivals. Onze tour Light Over The Beyond zal in maart starten en zal tot het eind van het jaar duren en we zullen weinig tijd krijgen om even op adem te komen. Maar….dat is precies wat we willen…..2014 zal HET jaar voor Freedom Call worden. Ook in Nederland spelen we twee avonden. Op 7 maart in Weert en op 9 maart in Rotterdam. Momenteel zien we er erg naar uit om onze Nederlandse fans en het Nederlandse publiek weer te zien !!!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00