Home » Garbage – 013 (Tilburg) 04/11/2015

Garbage – 013 (Tilburg) 04/11/2015

door Maurice Tonies
189 views 4 minuten leestijd

Het is alweer 20 jaar geleden dat Garbage hun gelijknamige debuutalbum Garbage uitbracht. Zelf hadden ze nooit verwacht dat dit album zo’n groot succes zou worden als dat het toen deed in de jaren ’90. Miljoenen exemplaren gingen er over de toonbank en de band werd immens populair. Aan populariteit hoeft Garbage anno 2015 nog steeds niet te klagen. Onder de noemer “20 Years of Queer” staan ze in een goedgevulde grote zaal van 013!
Dutch UnclesBij binnenkomst in de grote zaal van 013 blijkt het voorprogramma net begonnen te zijn. Dutch Uncles mag openen voor Garbage. Dutch Uncles blijkt geen Nederlandse band te zijn, maar uit het Verenigd Koninkrijk te komen. Het is tijd voor indierock met een hoog jaren ’80-gehalte. Zanger Duncan zal voor aanvang van het optreden een blik energiedrank hebben leeggegoten en deze heeft zijn reflectie op het podium. De beste man is volop in beweging met allerlei danspasjes die doen denken aan Joy Division. Hun muziek is behoorlijk a-ritmisch te noemen, maar komt wel lekker over in deze grote zaal. Het is wel even wennen aan die hoge stem van Duncan, maar als supportact prima te pruimen. Ondertussen loopt het 013 steeds voller en is iedereen nog een plekje aan het zoeken.
GarbageTijdens het ombouwen zakte er ineens een heel groot laken naar beneden en bedekte het gehele zicht voor het podium. Al snel is duidelijk waar dit voor dient. Het is de ideale manier om een grootse videoprojectie te laten zien. De bezoekers van 013 worden getrakteerd op een compilatie van het jaar 1995. Naast de opkomst van Garbage komen allerlei nieuwsfeitjes van die tijd voorbij, waaronder de opkomst van de dvd, internet en de hoogtijdagen van muziekzender MTV. Vervolgens trapt de band af met Subhuman, maar zien kunnen we ze nog niet. Slechts vage schimmen achter het doek zijn aan het spelen. Wel horen we een zangeres die al direct goed bij stem is. Na het indrukwekkende schimmenspel zakt het doek na een nummer en kunnen we de band niet alleen horen, maar ook zien! Zoals bekend ligt vandaag de focus op het debuutalbum en dat laat Garbage direct merken. Achtereenvolgens is het de beurt aan Supervixen en grote hit Queer om door de 013 te schallen. Het is even wennen aan het zaalgeluid vandaag. Door de mix van elektronische geluiden, een liveband en de stem van Shirley Manson komt het geheel overdonderend over.
Zangeres Shirley Manson verwelkomt iedereen met een brede glimlach en vertelt blij te zijn om weer in Nederland te mogen spelen. Ze hebben een trouwe fanbase in ons land en ze bedankt Nederland voor de steun in al die jaren. Tevens maakt ze van het moment gebruik om de plannen voor vanavond bekend te maken. Naast de nummers van het gelijknamige debuutalbum zal de band louter nummers spelen uit de jaren ’95-’96. Naast de bekende tracks zullen er ook b-kantjes en covers de revue passeren. We zijn benieuwd!
Van deze belofte is geen woord gelogen. Wat obscuurder materiaal wordt hartelijk ontvangen in de 013 en ook cover The Butterfly Collector van The Jam kan op applaus rekenen. Vooraan wordt nog volop meegedanst, maar verder naar achteren kijkt iedereen naar de verrichtingen van Garbage. De focus ligt natuurlijk op de nummers van het debuutalbum en zelfs 20 jaar na het verschijnen van deze plaat lijken ze aan kracht niks te hebben ingeboet. De band speelt de nummers vol vuur en de ronddansende zangeres van bijna 50 jaar is ook geen steek veranderd. Dit is een band die echt een feest weet te vieren rondom een jubileum en het niet zomaar doet om even flink te cashen. Niet alles loopt zelfs na al die jaren helemaal gesmeerd. Zo wordt de hit Stupid Girl abrupt afgebroken, aangezien er wat mis gaat. Shirley grapt nog: “Sommige bands groeien na zoveel jaar. Zelfs na 20 jaar klinken we nog steeds als Garbage.”.
Het jubileum wordt vandaag goed gevierd in 013. Ook publieksfavoriet Only Happy When It Rains mag natuurlijk niet ontbreken op de setlist. Na zo’n anderhalf uur lijkt het feestje er bijna op te zitten. Met Vow wordt de reguliere set afgesloten en neemt de band het applaus tot zich. Uiteraard zit er nog een toegift in het vat. Wederom horen we een spraakzame Shirley Manson die met haar typische Schotse accent iedereen bedankt voor het komen. Ook komt drummer Butch Vig even aan het woord en hij weet ons te melden dat het nieuwe album bijna af is en ze in 2016 weer gaan terugkomen naar Europa. Voor het toegift zijn nog een viertal nummers bewaard en nog eenmaal knalt het volle geluid van Garbage door de 013. Na afloop van de show zullen ongetwijfeld nog veel bezoekers even dat ene roze album met die grote G weer uit de kast hebben gehaald….. wij in ieder geval wel!
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00