Home » Hanzel und Gretyl – Rambler (Eindhoven) 15/09/2013

Hanzel und Gretyl – Rambler (Eindhoven) 15/09/2013

door Patrick Spruytenburg
124 views 4 minuten leestijd

Naast het vele rock- en metal geweld is het vanavond eens tijd voor wat totaal anders: deze zondagavond staat in het teken van Industrial. Het Amerikaanse Hanzel und Gretyl zijn de headliner, opwarmer is het Brabantse Haeckeflosse. Zware synthesizer bas en rauwe vocals gegarandeerd!
2013-09-15 - haeckeflosse - 009Haeckeflosse is een tweemansformatie die ik in 2007 voor het eerst live gezien heb en in de daaropvolgende drie jaar verschillende keren voor m’n camera gehad heb. Daarna zijn ze stilletjes aan m’n aandacht ontsnapt, en bij de aankondiging dat ze de support voor Hanzel und Gretyl zouden zijn had ik iets van “hey, ze bestaan dus nog!”. Een blik in de historie op de website leert dat ze nooit weggeweest zijn, maar dat ze ook niet wekelijks op de planken hebben gestaan.
Bij aanvang van de set worden de heren een beetje geplaagd door technische mankementen: de basgitaar doet ‘t niet. Na een omplug- en bypass actie is dit echter hersteld en krijgen we een portie echte underground industrial voorgeschoteld. Niet mainstream, niet catchy in het gehoor liggend maar een wall of sound die bij vlagen hypnotiserend werkt. De gitarist die zelf in trance lijkt en van de hele kroeg gebruik maakt om overal en nergens te spelen. Geen inkakmomentjes in de setlist maar een continu hoog tempo. Underground industrial zoals underground industrial hoort te zijn. Kortom: heerlijk! Het is jammer dat vele bezoekers pas tijdens dit optreden aan komen zetten, want eigenlijk is deze band een pareltje en een bij velen onbekende geheimtip.
2013-09-15 - hanzel und gretyl - 012Het is de derde keer dat Hanzel und Gretyl in The Rambler staan. De eerste keer was fenomenaal, het dak ging er af. De tweede keer stond in schril contrast hiermee: Vas Kallas en Kaizer von Loopy werden in de eerste nummers onophoudelijk geplaagd door technische mankementen als wegvallende zang en instrumenten. Daarnaast was het geluid in de zaal allesbehalve lekker. Er was irritatie, en dit zorgde voor een smet op het optreden. Na het einde was het ook inpakken en wegwezen. Voor vanavond hoop ik op een herhaling van de eerste keer!
Het duurt niet lang voordat vaststaat dat vanavond niet tegen zal gaan vallen: geluidsman Wouter heerst deze avond. The Rambler is een zaal welke niet altijd gemakkelijk is om een band goed te laten klinken. Maar zo strak als het vanavond klinkt, hoe lekker het laag en vooral het sublaag klinken zonder te dominant te worden is fenomenaal. Kaizer en Vas zitten ook volledig in hun element, met als beloning een stevige respons van de aanwezigen.
Met nieuwe albums in de discografie is het vanzelfsprekend dat recent werk een flink deel van de setlist uitmaakt. Maar de klassiekers worden zeker niet vergeten als o.a. Number 1 in Deutschland, Disko fire scheiss Messiah, Ich bin über alles en SS Deathstar Supergalaktic langskomen. Uiteraard ontbreekt Das Boot ook niet op de setlist, maar helaas is dit een minder moment in de set: ook na herhaalde verzoeken wordt er geen laars aangeboden waaruit bier geconsumeerd mag worden. Twee Duitse bezoekers incl. helm en gasmasker worden daarintegen op het podium uitgenodigd en mogen in weinig tijd veel bier naar binnen werken. Het begin van audience participation time: vanaf nu wordt er veelvuldig bier uitgedeeld en bij de grote finale van de avond staat de helft op het podium lekker uit z’n dak te gaan.
Na afloop en een rustpauze van een minuut of vijf zijn Vas en Kaizer bij de merchandise stand te vinden. De helmen van de heren worden gesigneerd, net als o.a. door ondergetekende vers aangekochte shirts. Er is tijd voor een korte babbel en een fotomomentje. De nogal negatieve gedachte aan het tweede optreden is volledig verdrongen: Hanzel und Gretyl rule!


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00