Home » Idlewar – Impulse

Idlewar – Impulse

door Eric van den Bosch
96 views 2 minuten leestijd

Idlewar - Impulse coverEen natuurkundeleraar, een uitbater van een gitaarwinkel en een professionele metaldrummer die de muziekindustrie al de rug had toegekeerd. Ziedaar het Californische gezelschap Idlewar dat na een EP nu het eerste full-length album uitbrengt met Impulse.
Bassist/zanger James Blake (de natuurkundeleraar), gitarist Rick Graham en drummer Pete Pagonis hebben elkaar gevonden in een powertrio. Op een wijze die wel wat vergelijkbaar is met King’s X combineren ze het klassieke powertriogeluid met modernere klanken á la Queens Of The Stone Age en Soundgarden. Waar dat bij King’s X vaak vergezeld gaat van Beatlesque invloeden, lijkt Idlewar echter vooral beïnvloed door de klassieke hardrock á la AC/DC en Led Zeppelin. Niet zozeer in hoe ze klinken, maar in de opbouw van de songs: één riff is genoeg voor een goed nummer, dus waarom zou je meer dan dat doen?
De stem van Blake draagt daar ook aan bij. Een soulvolle stem met een lichte aardappel in de keel in lange uithalen over de vette riffs. Hij zit zo nu en dan aan het randje van zijn kunnen, maar kukelt er nergens overheen. Ook de solo’s zijn niet moeilijker dan noodzakelijk. Luister maar eens naar de solo op “Criminal”.
Pagonis deed behalve het drummen ook de productie (de basistracks werden in slechts twee dagen opgenomen!) en heeft het heavy weten te houden zonder de melodie erin te begraven. En dat terwijl met name de bas er soms toch ongelofelijk dik in zit, zoals op “All That I Got”. Negen van de tien keer zou dat teveel van het goede zijn, maar hier niet. Het geeft het een prettig simpele, heavy ondergrond voor de stem van Blake. Het hoeft niet strak en gepolijst te zijn, als het maar rockt. Behalve aan Soundgarden doet het daardoor ook nogal eens danken aan Clutch. Dit is typisch zo’n plaat waarbij ieder zijn eigen favorieten heeft. De mijne zijn “Stone In My Heel”, “Criminal” en “Apathy”, maar luister vooral het hele album en maak je eigen keuze.
Soms is simpel reuzelekker, maar dan moet het ook allemaal kloppen. Bij Idlewar is dat het geval. En nu maar hopen dat ze voor of na de UK-tour (eind november/begin december) nog wat optredens op het Europese vasteland kunnen regelen.

Idlewar website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00